Spevák Miro Žbirka posledné týždne venoval intenzívnej príprave na svoju koncertnú šnúru s názvom Vianočné Best of Video Tour 2014, v rámci ktorej sa predstaví aj v niekoľkých slovenských mestách. Generálkou bolo nedávne vystúpenie na Štrbskom Plese, po ktorom sa chystá na premiérový koncert v Londýne.

Tatranský koncert bol podľa neho akýmsi zahrievacím kolom pred turné, na ktorom bude svoje piesne prezentovať aj vo videopodobe. "Už sme na Štrbskom Plese raz hrali, tu je to fajn, pretože je to také skoro stretnutie s divákmi, máme naozaj blízky kontakt. Dokonca som uviedol skladby, ktoré nemám až tak nacvičené a mohol som zaimprovizovať. Je to špecifické miesto, veď cez okno vidíme Tatry a mali sme šťastie, pretože, keď sme prišli, bola tu krásna inverzia, a to ma dobilo, takže koncert som si užil,“ zhodnotil Miro Žbirka koncert, ktorý sa konal 11. októbra v známom tatranskom hoteli.

Samotná šnúra začne v Londýne, pokračovať bude v Českej republike a skončí na Slovensku. Už tento mesiac, pri príležitosti začiatku turné, vyjde aj DVD s názvom The Best of Video. "Budú na ňom všetky klipy, ktoré sme natočili kedysi dávno až po súčasnosť. Som rád, že sa to podarilo zrealizovať," uviedol spevák. Na každom koncerte turné sa DVD, ktoré popri klasických videoklipoch doplnia dva hudobné filmy a archívne nahrávky Slovenskej televízie, bude aj krstiť. "Okrem najznámejších klipov predstavím aj málo známe zábery a exkluzívne informácie z pozadia natáčania jednotlivých videí. Tento projekt sa rodí už dlhšiu dobu a nechávam si na ňom naozaj záležať. Verím, že to diváci ocenia," dodal Meky.

Vianočné Best of Video Tour 2014 odštartuje napriek sviatočnému názvu už tento týždeň - 25. októbra v Londýne. V novembri sa následne presunie na územie Českej republiky a decembrová časť šnúry bude patriť slovenským fanúšikom. Stálica hudobnej scény vystúpi v Trnave (1.12.), Bratislave (3. aj 4.12.), Lučenci (6.12.), Nitre (7.12.), Žiari nad Hronom (9.12.), Prešove (10.12.) a v Liptovskom Mikuláši (13.12.).

Vstupenky na slovenskú časť turné:  Predpredaj.sk


V Abbey Road nahráva nový album

Miro Žbirka aktuálne chystá aj úplne novú štúdiovú nahrávku, ktorú už začal nahrávať v legendárnom štúdiu Abbey Road. Podľa vlastných slov má hotový album v angličtine, no do Británie sa chce vrátiť a nahrať piesne aj v slovenčine. "Nebudem ten album vydávať teraz, ale o niečo neskôr. Skombinujem to - bude v angličtine, pretože mi ho textoval Pete Brown, ktorý spolupracoval napríklad aj s Ericom Claptonom, takže to sa neodmieta, ale chcem dokončiť aj slovenské piesne. Potom album vydáme v nejakej podobe, a bude to asi najkrajší darček k narodeninám," vysvetlil Žbirka. Pravdepodobne až k tým ďalším, keďže narodeniny oslavuje 21. októbra. Naznačil teda, že na nahrávku si fanúšikovia budú musieť počkať do jesene 2015.

Novinka vzniká pod producentským dohľadom Roba Cassa. Okrem spomínaného Petea Browna sa na nej podieľa aj Frank Tontoh, ktorý hral v kapele Amy Winehouse, či gitarista Pearse MacIntyre. Na jednej z piesní sa podľa Žbirkových slov podieľal aj Manfred Mann, známy z rovnomennej kapely. "Vždy som sa túžil pozrieť do priestorov, v ktorých vznikali albumy The Beatles. Moja žena mi k narodeninám (v roku 2011, pozn. red.) nadelila možnosť nahrávať v Abbey Road (prebehlo v lete 2012), a to bol začiatok nielen pracovného, ale aj priateľského vzťahu s tamojším skvelým producentom Robom Cassom a jeho tímom," dodal hudobník.

Krátky rozhovor o pripravovanom turné:

Ako dostalo aktuálne turné názov?

V podstate veľmi jednoducho. Na jeseň mi vo vydavateľstve Universal Music vyjde dvoj-DVD pod názvom The Best of Video. Na jednom nosiči bude kolekcia všetkých mojich videoklipov, na druhom zase archívne zábery zo Slovenskej televízie od samotného začiatku mojej hudobnej kariéry, a to vrátane dvoch hudobných filmov: Fanstory od režiséra Filipa Renča a Možno sa ti zdá od Martina Valenta. Ďalším dôvodom je aj to, že moje ostatné turné s názvom Symphonic Tour, ktoré som som absolvoval so svojou kapelou a symfonickým orchestrom, bolo už pred tromi rokmi. Práve preto som sa rozhodol usporiadať Vianočné Best of Video Tour 2014.

Na čo sa môžu návštevníci koncertov tešiť?

S kapelou sa chystáme zahrať všetky moje najznámejšie skladby v spojení s videoprojekciami zloženými práve z videoklipov, ktoré vyjdu na DVD. Okrem najznámejších klipov predstavím aj málo známe zábery a exkluzívne informácie z pozadia natáčania jednotlivých videí. Tento projekt sa rodí už dlhšiu dobu a nechávam si na ňom naozaj záležať, a preto verím, že to diváci ocenia. Je to prvýkrát, čo bude na mojich koncertov mať hudobná i vizuálna zložka rovnaký priestor.

A na čo sa tešíte vy?

Počas tých koncertov zažijem aj po toľkých rokoch na pódiu niečo nové. Niečo, čo som ešte nerobil - video spojené so živým hraním. Ide nám o to, aby sa tieto dve zložky navzájom podporili a dúfam, že sa nám to podarí. Na rozdiel od koncertov so symfonickým orchestrom si spolu s chalanmi z kapely budeme môcť dovoliť aj trochu improvizovať, a zároveň zostane priestor i na hovorené slovo. Tým, že tentokrát nepôjde o veľké športové haly sa teším aj na užší kontakt s publikom a intímnejšiu atmosféru.

Prečo začínate turné v Londýne?

Londýn som si vybral z mnohých dôvodov. Jednak mám k tomu mestu naozaj vrelý vzťah a viem, že tam žije množstvo Čechov a Slovákov, ktorí sa na koncert tešia. Okrem toho som tam strávil minimálne polovicu tohtoročného leta, aby som pripravil nový album. Londýn a jeho legendárne štúdio Abbey Road mi poskytli skvelé zázemie a množstvo inšpirácie, takže i toto bude svojím spôsobom poďakovanie im a tímu, ktorí so mnou na novej nahrávke spolupracuje.

Zdroj: TASR, Turner PR
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka