Bývalý člen momentálne najúspešnejšej chlapčenskej kapely na svete One Direction nepovažuje hudbu, ktorú prezentoval posledných päť rokov spolu so svojimi kolegami za kvalitnú. Povedal to v prvom rozhovore po odchode zo skupiny pre magazín Fader.

Zayn Malik, jedna pätina chlapčenského celosvetového fenoménu One Direction, nebol počas pôsobenia v nej až taký spokojný. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol po siedmich mesiacoch od svojho odchodu zo slávneho boybandu pre magazín Fader. Ten svoj titulkový článok zameral hlavne na to, ako si Malik pol dekády svojej kariéry nechal vždy niečo diktovať. S osamostatnením prišiel podľa 22-ročného speváka čas, aby bol po zarobení množstva peňazí "konečne sám sebou".

Popová šablóna chlapčenských skupín

Rodák z anglického Bradfordu otvorene porozprával aj o dôvodoch, pre ktoré opustil svetoznámu chlapčenskú formáciu. "Povedali nám, aby sme boli šťastní pre veci, pre ktoré sme neboli. Dali nám hudbu a povedali nám, že toto je to, čo budeme predávať ľudom," povedal. Ako ďalej uviedol, manažment kapely vytvoril všeobecnú koncepciu, podľa ktorej sa hudobné hity nahrávali. "V skupine pre mňa nebol priestor, aby som kreatívne experimentoval. Čokoľvek som naspieval v štýle R&B alebo po svojom, nahrávalo sa to 50-krát, kým to nebol pop generický ako hovno. Nech som navrhol čokoľvek, akoby sa nám to nikdy nehodilo," posťažoval sa Malik.

Svoju nechuť k hudobnej tvorbe One Direction potvrdil jej niekdajší člen ďalším vyhlásením: "Pre mňa to nie je urážka, to som ja ako 22-ročný muž. Nech už som bol v tej skupine a mal som rád všetko, čo sme robili, nie je to hudba, ktorú by som počúval. Nemyslím si, že je to nejaké urážajúce vyhlásenie. To len jednoducho nie som ja. Keby som sedel s dievčaťom v nejakej reštaurácii, zaplatil by som za niečo naozaj dobré, viete, čo mám na mysli? Chcem robiť niečo naozaj dobré. Nemyslím si, že toho chcem veľa."


Namiesto Naughty Boya niekto iný

Sólový album by mal fanúšikom bývalého člena One Direction ukázať, kým v skutočnosti je. "Chcem na fanúšikov zapôsobiť správnym spôsobom a chcem, aby verili tomu, čo hovorím. Urobil som dosť, pokiaľ ide o finančné záležitosti, aby som žil komfortne. Teraz chcem robiť hudbu," vyjadril sa. Producentom albumu, ktorý, ako sám Malik uviedol, pre jedinečnosť a reálnosť nahrávali aj v lese, je James "Malay" Ho (John Legend, Frank Ocean). Inšpiráciou pre jeho tvorbu bolo päť rokov strávených v skupine One Direction, ale aj hudobný vkus Malikovho otca, ktorý počúval R&B a rap.

Pôvodne mal byť hlavným producentom nadchádzajúcej nahrávky britského speváka producent Naughty Boy. To, že dvojica napokon nespolupracuje, dáva Fader za vinu ich verejnému "rozkmotreniu sa". Hádka vznikla na základe toho, že sa autor skladby La La La rozrozprával o jeho práci s Malikom až príliš. Vtedy ho Malik na Twitteri nazval "tučným žartom" a stiahol sa.


Text: Marek Majzon (zdroj: SITA)
Foto: Andrew Estey/Invision/AP  

Súvisiaci interpreti: One direction