Publicista a moderátor Juraj Kušnierik bol človekom, ktorý nielen v oblasti kultúry spájal rôzne svety. Najlepším dôkazom jeho širokého poľa pôsobnosti je bohatý, priam až festivalový program špeciálnej verejnej rozlúčkovej akcie, ktorá sa uskutoční už túto nedeľu v bratislavskom Urban House.

Milovník dobrej hudby, literatúry, života a ľudí. Uznávaný novinár, vášnivý kníhkupec a ten najsrdečnejší človek. Tým všetkým bol Juraj Kušnierik, ktorého cesta sa presne pred týždňom, 13. novembra, predčasne skončila na jeho milovanom Islande a v slovenskej kultúrnej obci oprávnene nastal veľký smútok.

Blízki priatelia a kolegovia sa preto rozhodli zorganizovať Koncert pre Juraja. Ten bude živou dokumentáciou toho, akého množstva ľudí z rôznych sfér verejného života sa Jurajove aktivity dotkli. Bol nenahraditeľnou súčasťou mnohých projektov v slovenskej kultúre ako sú kníhkupectvo Artforum, časopis .týždeň, festival Pohoda, Rádio_FM a ďalšie, ktorých predstavitelia a sympatizanti sa spolu s množstvom umelcov v nedeľu 22. novembra stretnú v Urban House na Laurinskej 14 v Bratislave, aby si uctili tohto vzácneho človeka. 

Spomienkovú akciu otvorí o 15:00 úvodným slovom Štefan Hríb, ďalej bude podujatím ako moderátor sprevádzať Martin Staňo z Rádia_FM. Vystúpia desiatky hudobníkov, ktorí mali k Jurajovi blízko a ktorým venoval svoju pozornosť vo forme článkov či recenzií.

Časový harmonogram Koncertu pre Juraja: 

15:15-15:30 - Katarzia 
15:45-16:00 - Hviezda 
16:15-16:30 - Saténové ruky 
16:45-17:10 - Dano Matej, Eva Šušková, Jozef Lupták, Boris Lenko 
17:25-17:40 - QuasiTrio (Bene, Marian Jaslovský a Roland Kánik) 
17:55-18:10 - Longital 
18:25-18:40 - Zlokot
18:55-19:10 - Korben Dallas 
19:25-19:40 - Para a Braňo Jobus 
19:55-20:10 - Bez ladu a skladu 
20:25-20:50 - Tante Elze / Živé kvety / Marián Varga / Shooty / Tomáš Sloboda 
21:00-21:15 - Ink Midget (DJ set)
21:15-22:00 - Gešo (DJ set)

Okrem hudby dostane priestor aj literatúra. Úryvky z obľúbených Jurajových textov prednesú: Ivan Štrpka, Tomáš Janovic, Dušan Mitana, Blaho Uhlár, Monika Kompaníkova, Martin Mojžiš, Daniel Pastirčák, Uršula Kovalyk, Vlado Michal, Lucia Piussi, Vlado Talian, Shooty, Ben Pascoe, Monika Pascoe Mikyšková, Olja Triaška, Mario Homolka, Oliver Rehák, Martin Mojžiš, Valerij Kupka, Jano Hrubala, Ctibor Bachratý, Robo Roth, Zuzana Fialová a ďalší priatelia.

Organizátori podujatia, ktorými sú Jurajovi kolegovia z časopisu .týždeň a festivalu Pohoda, počítali s veľkým záujmom, ktorý sa potvrdil už na Facebook evente. Fanúšikovia sa však podľa nich nemusia obávať, že by na akcii v priestore, ktorý nie je typickým hudobným klubom, pre nich nebolo dosť miesta.

"Zvažovali sme všetko možné, niektoré miesta sú obsadené, vzhľadom na krátkosť času je to pochopiteľné. Akciu sme chceli urobiť v nedeľu, je to pokojný deň, podľa nás najvhodnejší na stretnutie Jurajových priateľov, kolegov, umelcov... Urban House a jeho okolie samozrejme upravíme, pódium bude čelne k vchodu, celý priestor pred pódiom bude bez nábytku, nábytok bude redukovaný aj v prednej časti. Pred kaviarňou budú postavené stany (3x pagoda 5x5m), budú mať podlahy a budú vyhrievané, myslíme aj na počasie," uvádzajú usporiadatelia a dodávajú, že vonku pribudnú prenosné toalety aj pojazdné stánky s občerstvením. "Budeme radi, ak sa námestíčko pred Urban Houseom naplní a robíme všetko pre to, aby sme sa na akcii cítili dobre - tí, ktorí tam budú chcieť byť celý čas, a aj tí, ktorí sa len zastavia."

Informácie a fotografie poskytla Alexandra Punová z týždenníka .týždeň. Článok bol redakciou doplnený o aktuálne vyjadrenie organizátorov na Facebook stránke podujatia.

Foto: Michal Babinčák