Talianska legenda filmovej hudby Ennio Morricone zahrá v Bratislave po prvýkrát v svetovej premiére naživo hudbu z očakávaného filmu Quentina Tarantina - The Hateful Eight. Turné 60 Years of Music World Tour odštartuje 19. januára 2016 na Zimnom štadióne O. Nepelu (Slovnaft aréna), kde ho bude sprevádzať Český národný symfonický orchester.

Na začiatok roka 2016 si 87-ročný skladateľ k výročiu šesťdesiatich rokov svojho pôsobenia na scéne naplánoval celkom deväť zastávok. V poslednom období pracoval na hudbe k filmu The Hateful Eight režiséra Quentina Tarantina, ktorý bude mať premiéru ešte tento rok počas Vianoc.

"Na hudobnom programe stále pracujem, ale určite mám v pláne zahrať známe skladby z oscarových filmov, pre ktoré som zložil hudbu. Taktiež plánujem zahrať časť partitúry z posledného Tarantinovho filmu, ktorú som nedávno nahral a zložil. Bude to po prvýkrát, kedy bude hraná naživo," povedal o príprave turné Ennio Morricone. Na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vystúpi po druhýkrát, jeho predchádzajúci koncert vo februári tohto roka bol úplne vypredaný, rovnako ako všetky jeho koncerty počas svetového turné s názvom My Life In Music.


Slávny hudobník je považovaný za jedného z najvýznamnejších filmových hudobných skladateľov všetkých čias. Vo svojej zbierke ocenení má cenu Oskar za celoživotné dielo, niekoľko cien Bafta, ocenenie Grammy, Zlatý Glóbus a veľa ďalších. Morricone zložil počas svojej kariéry hudbu k viac ako päťsto filmom.

Jedno z najznámejších a najsilnejších období počas jeho kariéry bola spolupráca s režisérom Sergiom Leonem, pre ktorého komponoval 
hudbu k filmom Vtedy na Západe, Pre hrsť dolárov navyše, či Dobrý, Zlý a Škaredý. V súčasnosti pracuje na hudbe k novinke Giuseppe Tornatoreho s názvom Korespondence, ktorého premiéra je naplánovaná v roku 2016.

Prečítajte si:


Hudobný génius v Bratislave: Morricone nás previedol svojím životom v hudbe

V tesnej blízkosti majstra: Slovák Zdenko Hanout tri dni fotil Ennia Morriconeho

Po Morriconem vystúpi v Bratislave ďalší velikán filmovej hudby - Hans Zimmer!

Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/dpa, Britta Pedersen

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone