Pár dní po tom, ako sme spoznali víťazku britského X Factora, je známy už aj víťaz americkej verzie. Výhru v hodnote milión amerických dolárov a zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Sony Music si vo štvrtok večer odniesla dvojica Alex & Sierra. Druhý skončil Jeff Gutt a tretí Carlito Olivero.

Víťazom tretej série speváckej šou sa tak stala dvojica, ktorá od absolútneho začiatku patrila k veľkým obľúbencom publika. Zamilovanosť, ktorá sršala z každého ich pohľadu si amerických divákov jednoducho podmanila. A vďaka skvelým výkonom si priazeň udržali až do konca. V tejto chvíli by sa mali ich priaznivci modliť, aby ich svet šoubiznisu, ktorého skutočné rozmery pocítia až teraz, po skončení súťaže, nepohltil až natoľko, aby otriasol pevnými základmi ich vzťahu. V opačnom prípade by asi Alex & Sierra ako dvojica veľa vody v hudobnom priemysle nenamútili.  

Už v ostatných týždňoch sme spomínali, že práve táto dvojica vedie spomedzi všetkých súťažiacich v predajnosti na iTunes. Dôkazom zjavného záujmu o ich vystúpenia sú aj najvyššie počty sledovanosti ich videí na kanále Youtube. V skratke - podpora zo strany divákov bola v ich prípade očakávaná aj v samotnom veľkom finále. A nemýlili sme sa. 


Simon Cowel, ktorý sa vďaka víťazstvu svojich zverencov stal najúspešnejším porotcom tretej série, po vyhlásení výsledkov povedal: "Mám pocit, že Vianoce prišli skôr. Jeff, veľký rešpekt. Bol si vo finále geniálny, ale moje srdce bolo s nimi. Úprimne si myslím, že si to zaslúžia. Ďakujem, Amerika."  

A mal pravdu, Jeff Gutt, ktorý skončil druhý, bol geniálny, a to nielen vo finále. Už dlhodobo patril k špičke. I nad jeho hlavou tak oprávnene visel počas finálového večera otáznik súvisiaci s výhrou. Jeff bol pre dvojicu Alex & Sierra rovnocennou konkurenciou.  


Naopak očakávané bolo to, že veľké finále bude bez Carlita Olivera, ktorý aj v konečnom dôsledku skončil na treťom mieste. Jeho veľkým úspechom bolo, že sa pri tak veľkej konkurencii dostal až sem. Treba však uznať, že po slabších úvodných kolách, počas ktorých to mal mladý spevák v súťaži veľakrát nahnuté, na sebe zapracoval a každým týždňom viac bojoval o svoj postup. No povedzme si pravdu, pred bránami finále zostali stáť súťažiaci, ktorí boli zaujímavejší a najmä lepší speváci. 


O víťazstvo sa bojovalo dva dni  

Finále bolo pre súťažiacich veľkým náporom. Gro zo svojich pripravených výkonov podali traja finalisti v stredajšom večernom priamom prenose, počas ktorého každý z nich ponúkol divákom i mentorom hneď tri skladby. Prvou bola "víťazná pieseň" vybraná na základe výsledkov na iTunes a prostredníctvom diváckych tweetov, druhou skladbou bolo dueto s pôvodným interpretom danej piesne (či verzie danej piesne) a tretím v poradí bol najobľúbenejší song z celého priebehu súťaže.

Alex & Sierra odspievali v tomto poradí piesne Give Me Love od Eda Sheerana, Bleeding Love s Leonou Lewis a v závere pieseň amerického dua A Great Big World Say Something.  


Jeff Gutt odštartoval svoje finálové pôsobenie skladbou od Aerosmith Dream On, následne si strihol dueto IrisJohnom Reznikom, lídrom kapely Goo Goo Dolls a jeho treťou skladbou večera bol song Creep od Radiohead.  


Carlito Olivero ponúkol ako prvú v poradí skladbu Impossible vo verzii speváka Frankieho J. Počas dueta spolu s ním na pódiu stál spevák Prince Royce, ktorý v roku 2010 debutoval eponymným albumom. Z neho pochádza aj jeho verzia známeho hitu Stand By Me, ktorý si títo dvaja speváci spolu zaspievali. A nebolo žiadnym prekvapením, že ako svoj najobľúbenejší song súťaže ponúkol Carlito Santanovu hitovku Maria Maria


Témou štvrtkového, teda druhého finálového večera boli vianočné songy. Olivero si vybral skladbu Christmas (Baby Please Come Home), Gutt siahol po O Holy Night a Alex & Sierra ponúkli svoju verziu obľúbenej vianočnej piesne All I Want for Christmas Is You.

Pozrite si zostrihy z prvého a druhého finálového večera:


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Thexfactorusa.com