Včera sa aj na európske pulty dostal nový album severanov, ktorí sa kedysi dávno zapísali do povedomia ako sláčiková víchrica letiaca na tónoch piesní skupiny Metallica.

Od tých čias sa mnohé zmenilo. Po debutovom miliónovom albume 'Plays Metallica by Four Cellos' (1996) nasledoval o dva roky ešte jeden, na ktorom boli prevzaté veci od Faith No More, Sepultury či Pantery. Keďže opakovaný vtip nie je vtipom, zaradila tam Apocalyptica aj tri vlastné pôvodné skladby. Ukázala, že okrem odievania overených hitov do iného kabátu vedia jej členovia aj komponovať.

Na aktuálnej novinke 'Worlds Collide' nájdete okrem inštrumentáliek aj spievané skladby. Producentsky album zastrešil Jacob Hellner (Rammstein, Clawfinger). Asi práve vďaka nemu spieva jednu zo skladieb – 'Helden' – Till Lindemann. A je to veľmi zaujímavé spojenie…

Za zmienku stojí aj výkon talianskej speváčky s neuveriteľným menom Cristina Adriana Chiara Scabbia, členky gotickej skupiny Lacuna Coil. 'S.O.S. (Anything But Love)' prekvapí každým jedným tónom. Ani by ste nepovedali, že práve túto skladbu majú na svedomí fínski muzikanti, švédsky producent a speváčka zo slnečného Talianska. 'S.O.S.' má aj hitové ambície, aj keď v rádiách momentálne rotuje iný singel - 'I´m Not Jesus'. Na ňom hosťuje americký metalista Corey Todd Taylor.

Zaujímavá je aj 'I Don’t Care' v podaní ďalšieho hosťa. Je ním mladý Kanaďan Adam Gontier. Hudbe a spevu sa venuje údajne už od svojich štrnástin, a je to na výsledku naozaj počuť…

Apocalyptica sa opäť vrátila k spolupráci s bubeníkom legendárnej formácie Slayer. Dave Lombard sa s kapelou zoznámil síce ešte v roku 1997, v štúdiu sa však spoločne stretli až pri práci na albume 'Reflections' (2003). Lombardove rytmy v spojení s tvorbou členov skupiny Apocalyptica posunuli celú hudbu ešte ďalej. A je tomu rovnako aj v prípade ich aktuálnej spoločnej nahrávky 'Last Hope'. Pokojne ju môžeme označiť za metafóniu, pretože to nie je ani metal, ani symfónia… Je to – rovnako ako celý album – stretnutie mnohých svetov.

Peter Lehotský
Foto: Ralf Strathmann / SonyBMG