Len päť dní ubehlo od vydania albumu 'Death Magnetic' od americkej rockovej a metalovej legendy a už je na popredných miestach rebríčkov v USA, v Austrálii, vo Veľkej Británii, i v mnohých krajinách kontinentálnej Európy.

Metallica s veľkou rezervou ovládla dva najsledovanejšie rebríčky predajnosti - americký Billboard 200 aj britské UK Charts. V Amerike si podľa štatistík Nielsen SoundScan 'Death Magnetic' v distribúcii Warner Bros. za necelý týždeň v predaji kúpilo takmer pol milióna fanúšikov, čo zabezpečilo albumu prvú pozíciu v rebríčku albumov Billboard 200.

Kapela tak s novým albumom v USA zaznamenala najlepšiu predajnosť v prvom týždni od roku 1996, kedy sa z albumu 'Load' za prvých sedem dní na trhu predalo viac než 680 tisíc kópií. Album 'Death Magnetic' však aktuálnemu americkému rebríčku kraľuje aj napriek výraznej rezerve - oproti ostatným albumom bol totiž v predaji o tri dni kratšie.

Ešte výraznejšiu dominanciu Metallica dokázala vo Veľkej Británii. Tam sa rebríčky predajnosti na rozdiel od USA uzatvárajú vždy v nedeľu a keďže album sa v klasických obchodoch začal predávať až minulý piatok, Metallica v podstate zmietla konkurenciu za jediné dva dni.

Na prvenstvo si v Británii brúsili zuby indie rockeri Glasvegas, no predajnosť ich eponymného debutu napokon stačila len na druhé miesto v UK charte. Najväčší posun v aktuálnom britskom rebríčku zaznamenal album 'The Seldom Seen Kid' od víťaza minulotýždňovej Mercury Prize, skupiny Elbow. Album poskočil zo 61. na 7. miesto.

V Austrálii sa Metallica po piatkovom vydaní albumu musela uspokojiť len so šiestym miestom, no na budúci týždeň majú prvenstvo u "protinožcov" takmer isté. Číslo 6 im totiž v rebríčku patrí len za jediný deň v predaji, nakoľko spoločnosť ARIA, ktorá v Austrálii zverejňuje rebríčky predajnosti, počíta týždeň od soboty do piatku. Štandardným dňom vydania albumu v Austrálii je preto sobota, na rozdiel od európskych pondelkov a amerických utorkov.

Piatkovým vydaním albumu tak Metallica "porušila zaužívané pravidlá" hudobného priemyslu, no aj napriek tomu dosahuje obrovský úspech. Prvé reakcie a recenzie albumu sú väčšinou pozitívne a tak by jeho dominancia v rebríčkoch mala pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch.

Metallica svoj album v súčasnosti propaguje koncertovaním v Londýne a priamymi prenosmi v britských médiách. V nedeľu odohrali skladby z nového albumu ale aj staršie kúsky v priestoroch BBC Radio Theatre. V pondelok zahrali v londýnskej O2 aréne špeciálny koncert len pre členov svojho fan klubu (údajne sa zúčastnilo viac než 18 tisíc fanúšikov) a včera odohrali krátky koncert pre program Later... With Jools Holland. Relácia bude odvysielaná v piatok na BBC 1.

Zdroj: Metallica.com, Nme.com, Billboard.com, Undercover.com.au

Súvisiaci interpreti: Metallica