Včera sa v estrádnej sále bratislavského PKO konal 12. ročník ankety o najobľúbenejších interpretov slovenskej populárnej hudby Slávik. Galaprogram moderoval Juraj Mokrý spolu s herečkou Zuzanou Šebovou. Program tohtoročného odovzdávania cien spestrilo viac ako 95 účinkujúcich, ktorí sa predstavili v netradičných vystúpeniach pripravených špeciálne pre tento večer. Nechýbal Richard Müller, Zuzana Smatanová, Tina a Rytmus, Jana Kirschner, No Name a Chninasky, Elán, Miro Žbirka a Magdaléna Šalamounová či finalisti Superstar.

V kategórii skupina si svoje prvenstvo obhájila kapela Desmod, ktorá získala sošku zlatého Slávika už po štvrtýkrát. Druhé miesto si zachovala kapela Elán. Na treťom mieste sa umiestnil Gladiator, ktorý sa takmer každý rok dostal do nominácií, ale svojho prvého Slávika si odniesol až v teraz.

Svoje prvenstvo si obhájila aj Zuzana Smatanová. Tá si odniesla svojho piateho zlatého Slávika. Karty v kategórii speváčka zamiešala Jana Kirschner. Naposledy získala Slávika v roku 2005. Včera sa vrátila do hry, a to hneď vo viacerých kategóriách. V tej hlavnej – kategória speváčka, sa jej ušlo 2. miesto. Bronzového Slávika si po minuloročnom striebre prevzala speváčka Katarína Knechtová. Do nominácie piatich najpopulárnejších speváčok sa po prvýkrát neprebojovala Marika Gombitová.

V kategórii spevák zaznamenal svoj návrat aj Richard Müller, ktorý si svoju cenu, rovnako aj Janka Kirschner, naposledy prevzal v roku 2005. V tomto ročníku sa umiestnil na 3. mieste. Strieborného Slávika si prevzal Miro Žbirka a prvé miesto už po štvrtýkrát obhájil Peter Cmorik. Z úzkych nominácií tento rok vypadli Kuly a Ivan Tásler, nakoľko boli zmenené podmienky súťaže, v ktorých po novom možno v kategórii spevák a speváčka hlasovať už iba za sólistov. Vďaka tejto zmene sa do nominácií po prvýkrát dostal Adam Ďurica.

Objavom roka sa stala skupina Horská chata, cenu Skokan roka si prevzala Mária Čírová a cenu Rádioslávik, rovnako ako aj Hit roka získala pieseň Jany Kirschner 'Pokoj v duši'.

Všetci minuloroční zlatí Slávici si teda svoje prvenstvo obhájili, no napriek tomu priniesol Slávik 2009 prekvapenia v podobe návratu Richarda Müllera, Jany Kirschner či dlho očakávaného triumfu kapely Gladiátor.



Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Forza, a. s.

Súvisiaci interpreti: Desmod, Elán, Chinaski, Jana Kirschner, No Name, Peter Cmorik, Richard Müller, Rytmus, Tina, Zuzana Smatanová