Autorská súťaž Eurovision Song Contest 2010 mala svoje pokračovanie aj uplynulý víkend. Diváci Slovenskej televízie rozhodli o výsledku záverečných dvoch štvrťfinálových kôl, z ktorých postúpilo posledných osem interpretov. Semifinálová zostava, ktorú tvorí dvadsaťštyri skladieb, je už teda definitívne známa.

Piate štvrťfinálové kolo prinieslo absolútny rekord, ktorý sa spája so speváčkou Kristínou. Jej skladba 'Horehronie' totiž postúpila z prvého miesta s neuveriteľným predstihom. Získala až 36,7 % diváckych hlasov a potvrdila tak pozíciu favorita celej slovenskej časti súťaže.

Na druhom mieste sa umiestnila kapela Smola a hrušky so sviežou skladbou 'Pridaj si ma', reagujúcou na trend rozvíjajúcich sa sociálnych sietí. Tretie miesto sa ušlo Robovi Miklovi a jeho piesni 'Voda a oheň', ktorou naznačil svoj návrat na hudobnú scénu. Poslednou postupujúcou sa stala Dáška Kostovčik so skupinou Peter Bič Project. Doteraz neznáma speváčka si melancholickou baladou 'Dážď' vyspievala postupové štvrté miesto.

O kvalitný zážitok sa postaral aj spevák Bystrík s príjemnou gitarovou piesňou 'Slnko nespáli'. Svoj silný hlas predviedla charizmatická speváčka z kapely Sunlips v dynamickej skladbe 'Správy v splne'. Mladej prešovskej kapele unikol postup len o jednu desatinu percenta diváckych hlasov. Viac tanečné ako spevácke výkony v piatkovom kole predviedla Vierka Ayisi i spevák Marcel Berky. V rockovejšom šate prezentovali svoje skladby kapely Arzén a Exponent.

Hosťom večera sa stala Katarína Hasprová, ktorá ponúkla skladbu 'Keď sa nám zrútia sny' zo svojho aktuálneho albumu 'Priznám sa'.

Šieste štvrťfinálové kolo bolo večerom známych ale aj úplne nových tvárí, ktoré ako posledné zabojovali o postup do semifinálových kôl. Prvé miesto si vyspievala speváčka Soňa s romantickou skladbou Petra Sámela 'Skús ma viesť'.

Druhému miestu sa tešil Miro Jaroš, ktorý sa so skladbou 'Bez siedmeho neba' postaral snáď o najkrajšie vystúpenie večera. Vo svojej piesni totiž ponúkol dokonalý súlad textu, hudby i speváckeho prevedenia. Celú skladbu dokonca interpretoval aj prostredníctvom posunkovej reči. Tretie miesto obsadila kapela Aya s rovnako citlivou skladbou 'Do neba volám'. Téma lásky kraľovala aj na štvrtom postupujúcom mieste, na ktorom sa umiestnil spevák Maroš Bango so skladbou 'Ty tu ticho spíš'.

Takmer nepatrný rozdiel hlasov delil od postupu skupinu Družina, ktorá vdýchla do davu svieži folklór prostredníctvom veselej skladby s paradoxným názvom 'Koniec sveta'. Pod rovnako veselý zážitok sa postarala aj kapela Happyband v skladbe 'Mafiánska'.

S nežným spevom odprezentovala svoju súťažnú tanečnú skladbu aj Ivana Poláčková, ktorej sa namiesto postupu ušlo iba víťazstvo v ankete o najzvodnejší pohľad. Naopak so silným ženským hlasom odspievala skladbu 'Night song' speváčka kapely Stopa. O jedno pódium sa v skladbe 'Slová slov' podelili Marcel a Tomáš Palonderovci, spolu so Street Dance Academy.

Za najzvláštnejšie vystúpenie večera možno jednoznačne označiť interpretáciu v podaní Otta Weitera a kapely Makar Čudra. Toto zoskupenie predstavilo ľudovú skladbu 'Vrtká' v rockovom šate. Celé vystúpenie však napriek niekdajšiemu dlhoročnému spevákovmu pôsobeniu na hudobnej scéne pripomínalo skôr amatérsku karaoke šou ako profesionálne odspievanú pieseň.

Čakanie na výsledky spríjemnila svojím hosťovaním košická kapela No Name.

Výsledky 5. štvrťfinále:

1. Kristína - Horehronie - 36,7%
2. Smola a hrušky - Pridaj si ma - 12,1%
3. Robert Mikla - Voda a oheň - 12,0%
4. Dáška Kostovčik & Peter Bič Project - Dážď - 11,6%
5. Sunlips - Správy v splne - 11,5%
6. Arzén - Keď som išiel zaránky - 5,7%
7. Exponent - Zveste lásku z kríža - 4,5%
8. Bystrík - Slnko nespáli - 2,7%
9. Vierka Ayisi - Je čas sa zabávať - 2,2%
10. Marcel Berky - Kým sa dá - 1,1%

Výsledky 6. štvrťfinále:

1. Soňa - Skús ma viesť - 17,7%
2. Miro Jaroš - Bez siedmeho neba - 16,3%
3. Aya - Do neba volám - 15,7%
4. Maroš Bango - Ty tu ticho spíš - 14,8%
5. Družina - Koniec sveta - 14,7%
6. Stopa - Nightsong - 8,5%
7. Ivana Poláčková - So mnou všetko smieš - 3,7%
8. Palonders & SDA - Slová slov - 3,4%
9. Happyband - Mafiánska - 2,9%
10. Otto Weiter & Makar Čudra - Vrtká - 2,3%

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Stv.sk/eurosong2010

Súvisiaci interpreti: Kristína