Kombinácia rocku, popu, nu jazzu, elektronických experimentov, živých nástrojov i samplov. To je bratislavské kvarteto KochGarden, ktoré na prelome rokov 2009 a 2010 v štúdiu Juraja Marikoviča (alias Medveď z kapiel Para a Sako) nahralo debutové EP. Zajtra ho pokrstí na svojom premiérovom koncerte v bratislavskom Nu Spirit Clube. O tom, čo bolo podnetom k vlastnej tvorbe, ako vznikajú skladby a ako prebiehalo ich nahrávanie nám porozprával basgitarista a producent Filip Minich.

"Prečo sme založili kapelu? Lebo milujeme hudbu. Od rock'n'rollu, cez elektroniku až po jazz a hip-hop. Snažíme sa ju robiť od srdca, na nič sa nehrať, byť prirodzení a mať šarm. V hudbe hľadáme akýsi prienik - na jednej strane medzi rôznymi štýlmi a na druhej, medzi popom a alternatívou, resp. niečim novým, zaujímavým. Snažíme sa vychádzať z toho, čo sa hrá vo svete a robiť to tak, ako nás to baví." hovorí Filip.

Jedným z dôvodov k založeniu kapely bola aj absencia súčasného popu na slovenskej scéne. "Ťažko povedať, či sa dá ešte v dnešnej dobe vôbec hovoriť o originalite pri tvorbe, ale taký prvotný motív bol, že sa nám tá miestna scéna zdala akosi zastavená od konca 80-tych rokov. Ak sa aj niekto niekam posunul, zdalo sa nám to buď príliš rovnako 'slovensky-popové' alebo potom veľmi okrajové a strnulé. Nikoho sa však nechceme dotknúť a vzdávame hold výnimkám ako napríklad Para," dodáva basák, ktorý má v kapele spolu s gitaristom Samuelom Machajdíkom pod palcom aj elektroniku a sampling. V tvorbe KochGarden tak pri živej rytmike, gitarových melódiách a popových textoch môžeme počuť aj elektronické plochy, či rôzne vysamplované hlášky a slučky zo starých funkových, soulových či jazzových nahrávok, ktoré dotvárajú atmosféru skladieb.

Mladí hudobníci svoju zostavu a zvuk formovali niekoľko rokov, v súčasnosti kapela funguje v zložení Oliver (bicie), Filip (basgitara, sampling), Samuel (gitara, sampling) a Tina (spev). "Počiatky boli, podobne ako skoro u všetkých kapiel, sprevádzané rôznymi personálnymi zmenami. Ustálili sme sa až pred rokom s príchodom našej terajšej speváčky Tiny. Tie najstaršie skladby sú trošku iné a je to aj cítiť. Vychádzali najmä z muziky 90-tych rokov, predovšetkým z trip-hopu a britpopu. Novšie pesničky znejú trošku inak, viac ucelene. Takisto viac využívame modernejšie zvuky, elektroniku, viac samplujeme a Tina nás posúva mierne k jazzu, z čoho vzniká zaujímavá kombinácia."


KochGarden - 'Clouds'

Štvorica nových skladieb 'Song One', 'April', 'Clouds' a 'Levitation' sa objaví na novom EP, ktoré kapela nahrala pred pár mesiacmi v štúdiu gitaristu a speváka zo spriaznených kapiel Para a Sako. "Medveď má vlastné štúdio s nezameniteľnou atmoškou. EP vznikalo postupne, každým dňom prišiel nový nápad. Naša hudba vzniká rôznymi spôsobmi, ale najčastejšie tak, že sa so Samom (gitaristom) zavrieme na víkend s dobrým vínom a samplujeme, loopujeme na počítači, až kým z nás niečo zmyslupné nevyjde. Následne nám Tina povie buď, že to je kravina a máme si to niekam strčiť, alebo do toho vymyslí fasa melódiu a text. Potom to prinesieme do skúšobne, kde nám to ešte opindá bubeník Oliver, pomení si bicie a skúšame a aranžujeme až pokiaľ pesnička nemá výslednú podobu," približuje hudobník proces vzniku skladieb.

Ako dodáva, skladby boli aj pri nahrávaní ďalej upravované štýlom "a toto ešte spravme". A tvorba piesní nie je jediná oblasť, kde u KochGarden vyhrávajú spontánne nápady. "Podobne sme sa napríklad zo dňa na deň s kamošom fotografom vybrali na Schwechat (letisko vo Viedni, pozn. autora) robiť fotky. Na taký detail, že tam boli asi 3°C a my sme boli len v košielkach a Tina v šatickách sme prišli samozrejme až na mieste," hovorí s úsmevom Filip.

Samotnému EP (ani fotkám) však tento spôsob tvorby vôbec neuškodil. Štvorica skladieb, ktoré si môžete vypočuť aj v profile www.hudba.sk/kochgarden, ponúka pestrú, no zároveň jednoliatu ochutnávku toho, na čo sa od tejto kapely môžeme tešiť - farebnosť, atmosféra, súčasný zvuk, vystavané energické skladby a silné refrény, ktoré bavia každým počutím viac.

Debutové EP si kapela svojpomocne vydala aj na CD, ktoré bude ponúkať na svojich koncertoch. Po prvýkrát už zajtra (5.5.) v bratislavskom Nu Spirit Clube kapela okrem skladieb z EPčka predstaví aj prierez staršou tvorbou. "Momentálne máme dokončený koncertný program z desiatich skladieb. Je to taká zmeska toho, čo sme vytvorili za ostatné roky," dodáva Filip Minich.

V máji zavíta čerstvý objav KochGarden aj do Trnavy (13.5., majáles Fakulty masmediálnej komunikácie), následne si kvarteto spraví výlet na východ - 21. mája vystúpi v Starej Ľubovni a o deň neskôr v Prešove.

--
Text: Patrik Marflák
Foto: KochGarden

Súvisiaci interpreti: KochGarden