V stredu 1. júna odštartuje v Prešove exkluzívne Hrana Tour 2011. Kultový hudobný projekt Hrana známeho inštrumentalistu, dirigenta a producenta Oskara Rózsu a hudobného skladateľa a klaviristu Mareka Brezovského vyšiel v limitovanej edícii na CD v roku 1999, po Brezovského smrti. Nahrávka je v súčasnosti "nezohnateľnou raritou" a jedným z najvyhľadávanejších slovenských albumov vôbec.

Mimoriadny záujem preto vyvolala live premiéra projektu v rámci minuloročného festivalu Viva Musica!, ktorá patrila medzi najväčšie hudobné udalosti roka 2010. Na jednom pódiu sa 28. júla zišla celá "revolučná" generácia domácich umelcov - na koncerte vystúpili hudobníci ako Vladislav Šarišský, Martin Valihora, Eugen Vizváry, Ajdži Sabó či Michal Bugala. Okrem Hrany predstavil Rózsa aj komornú tvorbu Brezovského, pričom dirigoval viacerých jeho spolužiakov z Konzervatória v Bratislave.


Hrana na Viva Musica! 2010

Marek Brezovský, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby, zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby s mimoriadne silnou výpovednou hodnotou – na jednej strane umelecky vycibrené, na druhej strane bezprostredne živelné. Niektoré odrážajú pocity človeka zomknutého v putách závislosti, iné sú skôr energické či sympaticky drzé, no všetky sú svojím spôsobom nadčasové.

Počas júnového turné sa projekt Hrana predstaví v šiestich slovenských mestách. Súčasťou projektu je aj reedícia pôvodného CD Hrana a pripravovaný celovečerný film s rovnomenným názvom.

Termíny a miesta koncertov Hrana Tour 2011:

1. júna (streda) - Prešov - Čierny orol (20:00)
2. júna (štvrtok) - Košice - Kasárne / Kulturpark (20:00)
4. júna (sobota) - Banská Bystrica - Robotnícky dom (20:00)
5. júna (nedeľa) - Žilina - Dom odborov - Veľká scéna (19:00)
7. júna (utorok) - Trenčín - Piano Club (20:00)
9. júna (štvrtok) - Bratislava - Majestic Music Club (20:00)

Vstupenky je možné zakúpiť si hodinu pred začiatkom koncertu priamo na mieste jeho konania alebo exkluzívne v predpredaji v sieti Eventim.sk. Súčasťou projektu je i reedícia pôvodného CD albumu Hrana a pripravovaný rovnomenný celovečerný film.


Hrana teaser


Marek Brezovský a Oskar Rózsa - Keď kvety stromom opadnú (z albumu Hrana, 1999)

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka turné Barbora Drahovská.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Petra Varšová (archív Hudba.sk)