Kastingové epizódy speváckej šou X Factor slúžili na výber tých najzaujímavejších a najlepších súťažiacich spomedzi množstva účinkujúcich. Nasledujúca fáza zvaná bootcamp bola ešte radikálnejšia. Preverila nielen talent súťažiacich, ale aj ich schopnosť zvládať záťažové situácie. Pre drvivú väčšinu sa práve tu súťaž skončila.

Do bootcampu vybrali porotcovia dokopy 104 spevákov, speváčok a skupín, ktorých  museli  v tejto epizóde radikálne skresať na konečné číslo 20.  Ešte pred veľkým sitom boli všetci postupujúci rozdelení do štyroch základných skupín – speváčky, speváci, hudobné skupiny a súťažiaci nad 28 rokov. Každá zo skupín dostala jednu spoločnú skladbu, v ktorej mali ukázať, či majú na postup do ďalších kôl alebo nie.

Na nácvik piesne dostali súťažiaci iba jednu hodinu a z vystúpení to bolo cítiť. Nezvládnuté texty, ulietavajúce tóny, neistota či výrazná nervozita. Toto všetko sa podpísalo pod mnohé vystúpenia, ktoré pripomínali skôr výber tých najhorších spomedzi kastingových kôl a nie vybranú stovku, v ktorej mali byť tí najlepší speváci. Nezvládnuté vystúpenia výrazne uľahčili porotcom masové vyraďovanie.

Okamžitý postup bez stresu

Medzi vyše stovkou súťažiacich bola aj hŕstka takých, pri ktorých si porotcovia nepotrebovali spoločnou skladbou znova overovať ich spevácke kvality a ušetrili ich stresu z prvej časti bootcampu. Poslali ich priamo do záverečnej fázy bootcampu . Medzi priamymi postupujúcimi sa nachádzali mená ako Dáša „Mamba“ Šarközyová, bývala speváčka kapely Peha Romana Hlobeňová, „mníška“ Monika Agrebi, či pouličný umelec Lukáš Grüner.

Následne, po nacvičovaní tanečnej choreografie, ktorá bola iba skúškou toho, či sú súťažiaci schopní robiť aj niečo nad rámec svojich možností, boli všetci účinkujúci – tí, ktorí postúpili z veľkého sita aj tí, ktorí boli tejto časti ušetrení, rozdelení do dvojíc. V tých  bojovali pred porotou o svoj postup spoločnou piesňou, na ktorej nacvičenie mali opäť minimum času. Výber piesne bol v tomto prípade na danej dvojici.  Tu sa tiež ešte mihlo zopár ľudí, ktorí už do tejto fázy súťaže určite nepatrili. No videli sme aj niekoľko svetlých momentov.
 
Duetá, pre ktoré sa oplatilo pozerať

Zaujímavé spojenie R&B a reggae predviedli na pódiu Dáša Šarközyová a Katarína Ščevlíková. Dvojica si prišla svoje vystúpenie užiť a tento prístup sa podpísal aj na celkovom súlade medzi nimi aj na atmosfére, ktorá sálala z pódia smerom k porotcom, ktorých obe speváčky oslovili. Takto by mali znieť speváci, ktorí majú v súťaži čo ponúknuť.

Video z vystúpenia D. Šarközyovej a K. Sčevlíkovej

Dvojica zložená zo speváčok Kristína Kušnírová a Anh La Thi Quynh si zvolila skladbu Price Tag od Jessie J. A urobili dobre. Pieseň speváčkam sadla nielen jednotlivo, ale aj v spoločných refrénoch.  Z vystúpenia bola cítiť rozvaha a zároveň muzikantská uvoľnenosť. Z tvárí porotcov sa dala čítať spokojnosť s oboma speváčkami. 

Video z vystúpenia K. Kušnírovej a A. L. T. Quynh

Dostatočne vysoko nasadila latku aj mužská dvojica Tibor Gyurcsík a Lukáš Grüner, ktorá si vybrala skladbu Just the Way You Are. Obom  spevákom priniesla pieseň z dielne Bruna Marsa úspech v podobe postupu, čo nebolo veľkým prekvapením. Títo dvaja speváci celkom výrazne zarezonovali už v kastingových kolách.

Video z vystúpenia T- Gyurcsíka a L. Grünera

Kategórie poznajú svojich mentorov

Záver epizódy, v ktorej porota vybrala dvadsiatku najlepších spevákov, bol napínavým aj pre samotných porotcov. Tí totiž spoznali svoje zaradenie ku konkrétnej kategórii. Sisa Lelkeš Sklovská bude mentorovať spevákom nad 28 rokov, Oto Klempíř povedie hudobné skupiny, Celeste Buckingham sa predstaví ako mentorka chlapcov a Ondřej Brzobohatý bude mať za úlohu odprevadiť až k víťazstvu súťažiace z kategórie dievčat.
 
Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.joj.sk

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham