V recenzii albumu #5 označil Marek Majzon skladbu Biela zástava za ukážkový príklad používania ošúchaných tém a fráz. Ak patríte medzi náročnejších poslucháčov, určite budete s týmto hodnotením súhlasiť aj dnes. Vďaka diskusiám, ktoré vyvolala utečenecká kríza, však paradoxne platí, že jej text je momentálne na Slovensku aktuálnejší než kedykoľvek predtým.

Za zverejnením videoklipu Biela zástava práve v tomto "rozhádanom" období možno odčítať zámer Mira Jaroša prispieť svojou troškou zamysleniu sa a k väčšej tolerancii. To mu slúži ku cti, aj keď videoklip je podobne neinvenčným dielom ako samotná skladba (osobne ma hudobne aj vizuálne viac oslovila Gypsy Love od Davida Kollera).

Pod novinkou je ako režisér podpísaný fotograf Roman Reissmuller a okrem speváka, ktorý prezentuje pieseň sediac v člne, si v klipe zahral ešte zaľúbený pár. Stvárnili ho Dušan Kajaba a začínajúca modelka Darlene. "Je to tak trochu smutná láska, ktorej svet nepraje. Majú sa radi, ale necítia sa dostatočne silní na to, aby bojovali proti celému svetu. Klip končí otvorene, pre niekoho tragicky, pre niekoho s nádejou. Je to otvorené, nehráme sa zbytočne na tragédiu, chceli sme, aby si každý podľa svojho pocitu príbeh dokončil," uviedol Jaroš.

Skladbu napísal spolu s klaviristom Marekom Dankom. "Je to pesnička o lepšom svete. Takom, v ktorom by sme všetci chceli žiť, no nikto z nás však nie je schopný zmeniť ho, pretože máme pocit, že to nejde. Inšpiroval ma Michael Jackson, ktorý kedysi spieval, 'Začni u seba'. A to stále platí," vyjadril sa interpret.


Prečítajte si: Päťka Mira Jaroša je zbrklé plytvanie dobrými nápadmi

Text: Patrik Marflák + SITA (info a citácie - Galgan Music)
Foto: Roman Reissmuller

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš