Slovenská televízia na svojom druhom programe odvysiela vo štvrtok 22. decembra záznam koncertu mladej opernej speváčky Patricie Janečkovej z tohtoročného festivalu Viva Musica!. Bol to jej premiérový celovečerný koncert, na ktorom zazneli najkrajšie operné árie, piesne a duety pod taktovkou Oskara Rózsu.

Patricia Janečková sa zviditeľnila v česko-slovenskej televíznej šou Talentmánia a i vďaka tomu si získala mnoho obdivovateľov a fanúšikov. Obdiv jej náleží právom, a to nielen pre odvahu vystupovať v takom nízkom veku, ale najmä kvôli jej talentu a potenciálu. Jej ďalšie kroky určite stoja za pozornosť, a to možno aj kvôli faktu, že svojím vystúpením dokáže klasickú hudbu ponúknuť širšiemu publiku, ktoré by sa k podobnému žánru možno nikdy nedostalo. Svedčí o tom aj zaradenie záznamu koncertu do vysielania Slovenskej televízie v predvianočnom čase (22. 12., 17:15, STV 2).

Oskar Rózsa, ktorý koncert na Viva Musica! 2011 dirigoval a neskôr nahral Patriciin debutový album (jeden z najpredávajnejších slovenských albumov v predvianočnom období), už v minulosti podotkol, že chce toto mladé dievča prezentovať prirodzene – ako 13-ročné dieťa spievajúce operu. Na koncerte však mladá operná speváčka miestami pôsobila už ako dospelá žena, čo možno pokladať za unikátne. 

90-minútový recitál síce upustil od pôvodného programu, v ktorom mali okrem iných odznieť Vivaldiho Laudamus te, Händelovo Rejoice greatly či Alleluja od W. A. Mozarta, no svojim spôsobom i získal zaradením skladieb ako Panis Angelicus od C. Francka či inštrumentálnej Meditácie z opery Thais od J. Masseneta. Azda najuvoľnenejším a zjavne i pre Patríciu najbližším duetom bolo Mozartove Pa pa pa z opery Čarovná flauta, ktorý zaspievala spolu so sólistom SND Danielom Čapkovičom. Okrem neho sa na koncerte predstavila aj sopranistka Eva Hornyáková.

Patricia Janečková - záznam koncertu na Viva Musica! 2011
štvrtok 22. 12. 2011, 17:15 - STV 2
Účinkujú: Patricia Janečková, Daniel Čapkovič, Eva Hornyáková, Oskar Rózsa, Orchester Viva Musica!

Dva dni pred Štedrým večerom si však fanúšikovia budú môcť Patriciu pozrieť aj naživo. Vystúpi na Vianočnom koncerte s finalistami súťaže Česko Slovensko má talent 2011 - operným triom La Gioia - v kostole sv. Martina v Martine.

Patricia Janečková a La Gioia - vianočný koncert
štvrtok 22. 12. 2011, 18:00 - Martin, Kostol sv. Martina (Nám. SNP)

Fotografie pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica!.

Zdroj: Viva Musica!, archív Hudba.sk (M. Meňhert), Martin.sk
Foto: Viva Musica!