Na 21. ročníku festivalu Pohoda vystúpi americký gitarista, spevák a skladateľ Thurston Moore, ktorý sa preslávil v už nefungujúcej rockovej kapele Sonic Youth. Organizátori podujatia, ktoré sa bude konať od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne, o tom informovali dnes prostredníctvom oficiálnej webstránky Pohodafestival.sk.

Thurston Moore patrí medzi najvplyvnejších gitaristov na svete. Editor magazínu Rolling Stone David Fricke ho zaradil na 34. miesto rebríčka 100 najväčších gitaristov všetkých čias. Podľa magazínu Spin je spoločne so spoluhráčom zo Sonic Youth Lee Ranaldom dokonca číslom jeden medzi gitarovými velikánmi.

Moore sa ako 18-ročný fanúšik punku presťahoval do New Yorku, kde začínal ako editor hudobných a literárnych magazínov. V roku 1981 spolu so svojou neskoršou manželkou Kim Gordon a spomínaným Lee Ranaldom založil kapelu Sonic Youth, ktorá podľa hudobnej databázy AllMusic redefinovala rockovú gitarovú hudbu. Prvý album Confusion Is Sex vydala skupina vo februári 1983 a posledný The Eternal v júni 2009. Okrem Sonic Youth spolupracoval Moore aj s umelcami ako Yoko Ono, Steve Shelley, ďalej kapelami Sparks, metalovou superskupinou Twilight a mnohými ďalšími.

Veľké zmeny v jeho hudobnom i osobnom živote nastali po rozchode s Kim Gordon a následnom rozpade Sonic Youth v roku 2011. Moore vystriedal viacero projektov i žánrov - prešiel od akustického introspektívneho sólového albumu Demolished Thoughts (2011), cez punk-rockový projekt Chelsea Light Moving a späť k sólovej tvorbe na albume The Best Day (2014). Ten je prvou nahrávkou, ktorú Moore vytvoril po tom, ako sa presťahoval do Londýna, a je to aj počuť. Skladby na ňom sú totiž akýmsi súčasným, ostrovným ekvivalentom punku a indie-rocku z čias Sonic Youth.

V novej zostave vystupujúcej pod názvom The Thurston Moore Group s ním hráva staronový bubeník Steve Shelley (Sonic Youth), basgitaristka Debbie Googe (My Bloody Valentine) a gitarista James Sedwards (Nought). Vidieť týchto hudobníkov na Pohode bude určite zážitkom, po ktorom navyše môžeme dúfať, že ak sa raz Moore, Gordon a Ranaldo dajú hudobne opäť dohromady, Sonic Youth uvidíme aj na Slovensku.


Účasť na Pohode 2017 už predtým potvrdili alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Boys Noize, Future Islands, Squarepusher, Benjamin Clementine, Mark Lanegan Band, Beardyman’s Dream Team, Slaves, Sleaford Mods, Dillon, Machinedrum, Beak, Black Box Revelation, Acid Arab, Shobaleader One, Idles, Salut c'est cool, Tommy Cash, Ho99o9, C Duncan, Elektro Guzzi, FlexFab, TaxiWars, Maya Belsitzman & Matan Ephrat, Baloji, The Hydrant, Resisters, Egopusher, Lass, The Wilderness alebo Chiki liki tu-a.

Priestor dostane aj koncertné prevedenie albumu Bolo nás jedenásť (1981), v rámci ktorého sa predstavia Milan Lasica, Dorota Nvotová, Martin Valihora, Marek Minárik alebo Dano Salontay. Jeden z festivalových dní bude patriť aj spomienke na Pohodu z roku 1997, keď sa na jednom pódiu predstavia interpreti, ktorí vtedy vystúpili na festivale. Patria medzi nich Auktyon, Garage, Laura a její tygři, MCH Band, Polemic, Chór vážskych muzikantov, projekt Flow spoluzakladateľa Pohody Mária Michnu a Bez ladu a skladu, kde spieva Michal Kaščák.

Text: Pohodafestival.sk, Hudba.sk, SITA (archív)
Foto: AP Photo/Jack Plunkett

Súvisiaci interpreti: Thurston Moore