Držitelia Grammy a jedna z popredných formácií v žánri klezmer, The Klezmatics, vystúpia 14. marca v Bratislave. Šestica hudobníkov vychádza vo svojej tvorbe z tradícií východoeurópskej židovskej komunity, ktoré prežili v ich domovskej štvrti East Village v New Yorku. Ich koncerty plné živelnosti a radostného tanca sú nezabudnuteľným zážitkom.

The Klezmatics je americká hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 1986 v New Yorku, hranice Spojených štátov však veľmi rýchlo prerástla a dnes možno bez preháňania povedať, že patrí k celosvetovým hudobným fenoménom. Kapela prezývaná "Rolling Stones klezmeru" vo svojej tvorbe kombinuje vplyvy židovskej, africkej, arabskej a balkánskej hudby, ale aj avantgardného jazzu, punku či scénickej hudby. 

Počas svojej kariéry získali The Klezmatics množstvo ocenení, vrátane ceny Grammy za najlepšiu nahrávku v kategórii Best Contemporary World Music Album (Wonder Wheel z roku 2006). Ich albumy, ktorých vydali viac ako desiatku, pravidelne vedú aj rebríček world music prestížneho časopisu Billboard. "The Klezmatics nie sú len najlepšou skupinou na čele klezmeru; keď majú dobrý večer, radia sa k najlepším kapelám sveta," napísal o nich magazín Time Out New York.

Bratislava bude 14. marca poslednou zastávkou v rámci európskej časti turné k 30. výročiu vzniku skupiny. Po viacerých personálnych zmenách v súčasnosti koncertujú v zostave, v ktorej sú traja pôvodní zakladajúci členovia skupiny - Frank London (trumpeta, spev, klávesy), Paul Morrisett (basa, spev, cimbal) a predovšetkým spevák Lorin Sklamberg (spev, akordeón, gitara). Zostavu dopĺňajú dlhoroční členovia skupiny Matt Darriau (klarinet, saxofón, spev), Richie Barsay (perkusie) a Lisa Gutkin (husle, spev).  

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


Redakciu Hudba.sk informovala Beata Rožárová zo spoločnosti Dr. Horák.  

Foto: Facebook.com/Klezmatics