Mestské hudobné festivaly Waves Bratislava a Waves Vienna budú mať od tohto ročníka k sebe ešte bližšie. Okrem strešnej značky Waves Central Europe organizátori predstavujú ďalšie novinky. Spustená je nová webstránka s novými vizuálmi, a známe sú "focusové" krajiny pre tento ročník - Estónsko, Lotyšsko a Litva.

Doteraz to boli dva paralelné festivaly, teraz uvádzajú do života novú značku Waves Central Europe. Tá ešte užšie prepája festivaly Waves Bratislava a Waves Vienna, spolu s konferenciou určenou pre hudobných profesionálov. "Od tohto kroku si sľubujeme vyššiu rozpoznateľnosť najmä z pohľadu zahraničných návštevníkov. Ukazujeme, že ide o jeden celok spájajúci v sebe odbornú konferenciu a dva festivaly, ktoré sa konajú v dvoch najbližších hlavných mestách Európy - v Bratislave a vo Viedni," hovorí Tibor Holoda, jeden z riaditeľov podujatia.

"Zároveň už v názve signalizujeme zameranie na hudobnú scénu strednej a východnej Európy. Viedeň sa za uplynulých 25 rokov etablovala ako brána do novej Európy, chceme naďalej toto spojenie rozvíjať a napomôcť tak k odkrývaniu všetkého zaujímavého, čo hudobný sektor tejto takmer polovice Európy ponúka," poznamenáva Thomas Heher, šéf viedenskej časti.

Waves Central Europe Zdroj: PR

Celé podujatie pod novou hlavičkou Waves Central Europe sa bude konať v tradičnom termíne, ktorým je prvý októbrový víkend, resp. týždeň. Začne už v stredu 30. septembra a potrvá až do nedele 4. októbra. Spoločná Waves Music Conference sa začne vo viedenskej Universität für Musik und darstellende Kunst vo štvrtok (1.10.) a pokračovať bude v bratislavskom hoteli Crowne Plaza v piatok 2. októbra.

Slovenská časť festivalu sa uskutoční od 2. do 4. októbra. Hudobný program sa bude v piatok a v sobotu odohrávať v 10 kluboch a priestoroch v bezprostrednej blízkosti bratislavského námestia SNP. Viedenská festivalová časť takisto obsadí 10 lokalít v centre mesta. Všetky informácie o programe budú postupne pribúdať na novej webstránke www.wavescentraleurope.com, ktorá sa stáva centrálnym spoločným informačným bodom pre oba partnerské festivaly aj pre konferenciu. Návštevníci môžu naďalej používať aj podstránky wavesvienna.com a wavesbratislava.com, kde nájdu podrobnosti o festivalovom dianí v jednotlivých mestách.

Takto to vyzeralo (a vďaka Walter Schnitzelsson aj znelo) na Waves Bratislava 2014:


Zaostrené na pobaltské štáty

Partnerské festivaly Waves Vienna a Waves Bratislava vznikli s cieľom poskytnúť odrazový mostík pre hudbu, ktorá má ambíciu a potenciál prekročiť hranice svojich domovských krajín. Podujatie, ktorého história siaha do roku 2011, preto zahŕňa aj časť venovanú zástupcom hudobného priemyslu. Jeho cieľom je pozdvihnúť profesionalitu regionálnej hudobnej brandže na úroveň, ktorá vytvorí lepšie podmienky na spoluprácu a úspešné umiestnenie sa na zahraničnom hudobnom trhu.

Okrem zviditeľnenia novej hudby zo strednej Európy chcú organizátori Waves Central Europe v tohtoročnom programe predstaviť aj aktuálnu hudobnú produkciu z troch baltických krajín - Estónska, Litvy a Lotyšska. Z tamojšej scény vzišlo už niekoľko mien, ktoré sa presadili na európskom hudobnom trhu. K tým najznámejším patria napríklad Ewert and the two Dragons alebo Carnival Youth, čo naznačuje že hudobná scéna z tejto časti kontinentu skrýva ďalší, zatiaľ neobjavený potenciál.

To isté hľadajú organizátori aj na našom domácom trhu. "Ak máte pocit, že robíte hudbu, ktorú by mal spoznať svet, neváhajte a dajte o sebe vedieť," vyzývajú. Aplikačná fáza bola spustená 1. apríla a potrvá už len do 31. mája, pričom prihlasovanie sa na festival je spoločné pre bratislavskú aj viedenskú časť podujatia.

Návštevníci Waves si už teraz môžu zakúpiť festivalové permanentky na oba dni, pričom lístky pre jednotlivé mestá sa predávajú samostatne. Denné lístky umožňujúce vstup do všetkých klubov a priestorov v rámci jedného mesta/festivalu sa budú predávať až od 1. septembra a to len v prípade, ak sa dovtedy nevypredá kontingent festivalových permanentiek.

Držitelia konferenčných lístkov "Waves Central Europe Pass" majú možnosť vstupu na všetky konferenčné i festivalové podujatia pod hlavičkou Waves, v oboch mestách počas všetkých dní. Všetky informácie o vstupenkách a registráciách kapiel či záujemcov o konferenčnú časť podujatia nájdete na www.wavescentraleurope.com.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Veronika Boríková.