Kanadský zubár Daniel Zuk, ktorý je veľkým fanúšikom kapely The Beatles, chce naklonovať zosnulého speváka Johna Lennona. Plánuje na to použiť DNA z hudobníkovho zuba, ktorý kúpil v roku 2011 na aukcii za 20-tisíc libier. Povedal to pre britský denník The Sun.

"Ak si vedci myslia, že môžu naklonovať mamuty, potom ďalším kandidátom môže byť práve John Lennon. Bude to naozaj euforický pocit, keď raz poviem, že som mal malý podiel na návrate jednej z najväčších rockových hviezd. Veľa fanúšikov si pamätá, kde boli, keď sa dopočuli o jeho smrti. Dúfam, že žijú tiež preto, aby sa raz dopočuli, že dostal ďalšiu šancu," vyjadril sa Daniel Zuk.

Legendárny John Lennon venoval svoj poškodený zub - stoličku - ešte v 60. rokoch minulého storočia svojej vtedajšej gazdinej Dot Jarlett. Správa o šialenom pláne zubára od včera obletela celý svet. Ak tiež patríte až k takým bláznom do The Beatles, môžete ďalší vývoj v tejto veci sledovať na stránke www.johnlennontooth.com.

Smrť rukou fanatika

Zuk možno je nemálo uletený fanatik, ale je rozhodne sympatickejší ako ten, ktorý hudobný svet pripravil o jednu z jeho najväčších osobností. Keď sa Lennon s manželkou Yoko Ono 8. decembra 1980 okolo 22:50 vracali do apartmánového domu Dakota v New Yorku, kde bývali, Mark David Chapman do hudobníka zozadu štyrikrát strelil. Len niekoľko hodín predtým mu pritom Lennon podpísal kópiu nahrávky Double Fantasy (1980).

Smrteľne zraneného Lennona previezli do neďalekej Rooseveltovej nemocnice, no už pri príchode o 23:07 ho vyhlásili za mŕtveho. Yoko Ono v nasledujúci deň vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že Lennon nebude mať pohreb a ukončila ho slovami: "John miloval ľudstvo a modlil sa zaň. Prosím, modlite sa aj vy za neho."

Lennon sa preslávil sa ako zakladajúci člen The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. Na konte má aj niekoľko sólových albumov ako napríklad Imagine (1971), Mind Games (1973) či Walls and Bridges (1974). Jeho piesne inšpirovali a symbolizovali ideály ľudstva. Pri príležitosti Národného dňa poézie v roku 1999 vyhlásila BBC na základe ankety jeho Imagine za najobľúbenejší britský piesňový text. V roku 1987 ho posmrtne uviedli do Skladateľskej siene slávy a v roku 1994 do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Anketová otázka: Myslíte si, že by sa Lennon aj v tomto storočí dokázal presadiť na hudobnej scéne? Keď dnešné popové hviezdy vznikajú takto, tak asi ťažko...


Zdroj: SITA (Nme.com, archív), úprava: Hudba.sk
Foto: Johnlennontooth.com

Súvisiaci interpreti: John Lennon