Spevácka hviezda Beyoncé si na druhej inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu urobila poriadnu hanbu, keď spievala národnú hymnu na playback. Potvrdila to hovorkyňa skupiny U.S. Marine Band, ktorá Beyoncé pri jej vystúpení sprevádzala. Kapela na základe speváčkinej požiadavky hymnu tiež zahrala s playbackom.

"V poslednú chvíľu sa rozhodla použiť vopred nahratý materiál. Nevieme prečo. Ale tak znel príkaz a riadili sme sa ním," uviedla v utorok pre médiá seržantka Kristin duBois, hovorkyňa slávnej armádnej kapely U.S. Marine Band, ktorá funguje už od roku 1798 a je považovaná za dvorné hudobné teleso Bieleho domu.

Ako dôvod pre použitie playbacku skupina uviedla, že nebol čas na nacvičenie spoločného vystúpenia. Podľa kapitána Gregoryho A. Wolfa nie je nič nezvyčajné na tom, že sa pred vystúpením preventívne pripraví nahrávka, ktorú možno použiť v prípade zlého počasia. Zlé počasie však nebolo a U.S. Marine Band okrem hymny hrala po celý čas naživo. Playback nepotrebovali ani Kelly Clarkson a James Taylor, ktorí tiež na inaugurácii zaspievali.

Hovorkyňa neskôr vyjadrenia o playbacku Beyoncé pozmenila, no aj tak nevyvrátila svoje pôvodné tvrdenie. "Čo sa týka speváckeho výkonu pani Knowles-Carter, nikto z Marine Band nemá právo súdiť, či spievala naživo alebo na playback," povedala duBois. V USA sa teraz vo veľkom špekuluje o tom, či ide o prvý prípad, kedy hymna The Star-Spangled Banner nezaznela na prezidentskej inaugurácii naživo. duBois na túto tému podotkla, že aj pri Obamovej prvej inaugurácii v roku 2009 hral violončelista Yo-Yo Ma na playback, údajne kvôli veľmi nízkym teplotám, ktoré by hudobný nástroj rozladili.


Trapasmi s hymnou je známy aj Super Bowl

Beyoncé sa k svojmu vystúpeniu zatiaľ nevyjadrila, no isté je, že po Christine Aguilere je ďalšou popovou hviezdou, ktorá sa pri interpretácii americkej hymny postarala o poriadne faux pas. V prípade Aguilery patrí práve spievanie hymny medzi najhoršie nočné mory v jej kariére. V roku 2011 ju predviedla naživo pred začiatkom Super Bowlu, ktorý patrí medzi najsledovanejšie televízne udalosti v USA, a desiatky miliónov divákov mohli v priamom prenose sledovať ako poplietla text. V roku 2001 sa podobný prešľap na tom istom podujatí podaril aj Macy Gray.

Tohtoročný Super Bowl sa uskutoční už o niekoľko dní - 3. februára. Hymnu pred začiatkom finálového zápasu Národnej futbalovej ligy (NFL) bude tentokrát spievať Alicia Keys a polčasová prestávka bude patriť práve Beyoncé, ktorá tak môže napraviť svoju reputáciu presvedčivým živým vystúpením. Počas približne 15-minútového vystúpenia však toho musí stihnúť veľa - okrem známych hitov by mala predstaviť aj svoj nový singel a odohrať medley so svojou bývalou kapelou Destiny's Child.

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Súvisiaci interpreti: Beyoncé