Paralelne s americkým X Factorom prebiehala v zámorí aj šou The Voice (u nás známa ako Hlas Česko Slovenska), ktorá vo svojej piatej sérii okrem hviezdnej poroty priniesla aj veľmi zaujímavú víťazku. Stala sa ňou Jamajčanka Tessanne Chin, miešanka rôznych etník, ktorá okrem exotického vzhľadu očarí najmä nádherným hlasom.

28-ročná kráska sa hudbe venuje už od malička, na Jamajke dokonca už pred pár rokmi bodovala s niekoľkými singlami a v roku 2010 vydala debutový album. Skutočný zlom v jej kariére však priniesol až The Voice. Svoju púť v súťaži odštartovala piesňou Try od Pink, čím o svojich kvalitách presvedčila všetkých štyroch porotcov. Zo štvorice Adam Levine, Cee-Lo Green, Christina Aguilera a Blake Shelton si za svojho mentora vybrala frontmana skupiny Maroon 5. 

Tessanne Chin sa v súťaži pod Levineovým vedením darilo, o čom svedčí niekoľko faktov. Okrem ohromnej podpory od divákov a poroty totiž so svojím semifinálovým prevedením piesne Bridge Over Troubled Water od dvojice Simon & Garfunkel dosiahla až na prvú priečku predajnosti v americkom iTunes Store. Po finále, ktoré sa uskutočnilo 17. decembra, tento úspech zopakovala aj so skladbou I Have Nothing od Whitney Houston.


V súťaži spievala aj piesne ako Next to Me (Emeli Sandé), Underneath It All (No Doubt feat. Lady Saw), Redemption Song (Bob Marley), Unconditionally (Katy Perry) alebo duetá s Adamom Levineom (Let It Be a A Hard Day's Night od The Beatles) či Celine Dion (Love Can Move Mountains).

Tessanne napokon celú šou suverénne vyhrala, za ňou sa umiestnili Jacquie Lee a Will Champlin. Podľa odborníkov z hudobného priemyslu by sa v budúcnosti mohla stať prvou víťazkou amerického The Voice, ktorá sa presadí na medzinárodnej hudobnej scéne. Už počas finále speváčka predstavila svoj prvý americký singel Tumbling Down z autorskej dielne RyanTeddera (One Republic).

TIP: Hlas ČS aj s Majkom Spiritom a Darou, na X Factor lákajú Celeste, Čírová či Kuly

Z reggae/soulovej speváčky popová diva

Tessanne Chin, ktorej v žilách koluje čínsko-indiánsko-anglicko-africká krv, vyrastala v muzikantskej rodine. Už vo svojich šiestich rokoch sa stala súčasťou formácie Little People and Teen Players Club. Jej prvou serióznou kapelou však bolo až jamajské zoskupenie Mile High. Aj napriek faktu, že s ním zožala úspech na viacerých jamajských festivaloch, nebola spokojná. Rozhodla sa preto rozbehnúť svoju sólovú kariéru, ktorú naštartovala v roku 2006 debutovým singlom Hideaway, ktorý spája prvky reggae a soulu.

Pred prihlásením sa do The Voice stihla spolupracovať so známymi menami karibskej scény ako sú jamajský spevák Shaggy či kapela Kes z Trinidadu. V roku 2010 vydala debutový album In Between Words, dve skladby z neho si môžete vypočuť nižšie. Na budúci rok by mal prísť jej veľký medzinárodný debut vydaný vo vydavateľstve Universal.


Text: Hudba.sk
Foto: NBC