Budúcoročná jar bude na Slovensku aj v Česku opäť patriť hľadaniu nových speváckych talentov. Kým tvorcovia druhej série Hlasu Česko Slovenska už oznámili mená koučov, v prípade X Factoru zatiaľ nie je známe, kto obsadí mená porotcov. Na premiérový ročník súťaže však v reklamnej kampani lákajú viacerí známi speváci.

Hoci na väčšinu účastníkov talentových šou sa po mesiaci od ich skončenia zabudlo, studnica rádoby hviezd je zjavne nekonečná. Už čoskoro sa tak diváci môžu tešiť na dva konkurenčné formáty. O podrobnostiach a pravidlách oboch talentových šou sme už informovali, dnes si zhrnieme, čo vieme o obsadení porotcovských/koučovských kresiel, ktoré hrajú v atraktivite šou veľkú rolu.

Majk Spirit nahradil Rytmusa, pribudla aj Marta Jandová

Ako prví zverejnili mená koučov tvorcovia šou Hlas Česko Slovenska, kde väčšina poroty ostáva rovnaká - na televízne obrazovky sa vrátia Michal David, Josef Vojtek aj Dara Rolins, ktorí účinkovali aj v prvej sérii v roku 2012. Štvrtým koučom bol vtedy Rytmus, no tentokrát ponuku odmietol, nakoľko sa chce budúci rok venovať najmä svojej skupine Kontrafakt, s ktorou v týchto dňoch vydáva nový album.

Priestor tak dostal ďalší známy slovenský raper Majk Spirit, ktorý sa v podobnej úlohe predstaví po prvýkrát. "Som hlasom tejto generácie a teším sa na novú výzvu. Prvoradí pre mňa naďalej ostávajú moji fanúšikovia a druhý sólový album," uviedol raper pre médiá. Je teda zrejmé, že účinkovanie v šou berie zároveň ako promo svojej novej nahrávky. Akým smerom sa na nej chce uberať naznačil nedávno v singli Beautiful Dreamer.

V porote Hlasu oproti prvému ročníku pribudla ešte jedna stolička. Tú obsadí česká speváčka Marta Jandová, ktorej meno bolo začiatkom decembra zverejnené ako prvé. "Veľmi sa teším na nových a nádejných spevákov, v Hlase majú úplne inú možnosť uspieť. Taktiež sa teším na úlohu radkyne v ich začiatkoch. Vždy som si priala, aby som mala na súťažiacich čo najviac času, aby som im mohla radiť a naozaj ich spoznať," povedala čerstvá mamička, ktorá už má skúsenosti z poroty SuperStar, koučovať však bude prvýkrát.

Kastingy do súťaže prebehli práve počas týchto dní, od 13. do 18. decembra v Košiciach, Banskej Bystrici, Prahe, Bratislave, Ostrave a v Brne.

X Factor plný kačíc 

V televízii aj na internete sa nedávno objavili reklamné spoty k premiérovému ročníku X Factoru, ktorý je jedným z najúspešnejších formátov speváckej šou na svete. V nich vyzývajú mladé talenty k účasti známe mená slovenskej hudobnej scény ako Celeste Buckingham, Kuly z Desmodu, Mária Čírová alebo skupina Peter Bič Project.

To samozrejme vyvoláva špekulácie, či sa niekto z nich objaví aj v porote, no zatiaľ nebolo potvrdené ani jedno meno. Novinárskych kačíc je však viac než dosť, veľký rozruch vyvolala pred pár dňami najmä informácia, že porotcom by mal byť Vilo Rozboril a skloňuje sa aj meno bývalého moderátora SuperStar, Pyca.

Podľa tvorcov boli na kampaň oslovení speváci, ktorí v sebe majú x faktor (niečo výnimočné), pričom v spotoch zaznie aj odporúčanie v štýle "zabudnite na hlas". Konkurencia oboch súťaží teda pridáva ošiaľu v hľadaní talentov nový rozmer.

Prvý kasting do X Factoru sa uskutočnil v 12 slovenských naraz počas jediného víkendu - 14. a 15. decembra. Podobný "X Factor Víkend" sa 18. a 19. januára uskutoční aj v Česku.

Text: Hudba.sk
Foto: Hlascs.nova.cz

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins, Majk Spirit