V televíznych speváckych súťažiach sa účinkujúci snažia zaujať porotu rôznym spôsobom. Niektorí majú snahu kŕčovito napodobňovať originálneho interpreta, po ktorého skladbe siahnu. Iní na to idú originálnym spôsobom, tak ako Lukáš Grüne.

Svojská intepretácia hitu Umbrella od Rihanny mu priniesla postup. Mladý spevák sa priznal k tomu, že skúsenosti so spievaním na pódiu a za mikrofónom príliš nemá. No so spevom samotným áno. Momentálne sa totiž živí v uliciach Nemecka ako pouličný muzikant. Zarába si tak na dlhy, ktoré si svojou nezodpovednosoťu spôsobil v mladšom veku. Nezaplatená pokuta revízorovi za jazdu načierno sa po čase vystupňovala až do návštevy exekútora.

Lukáš, pôsobiaci ako pohoďák, ktorý príliš nerieši svoj vzhľadm sa pred porotu postavil v teplákoch, flanelovej košeli a s účesom, ktorý prezrádzal, že jeho vlasy sa s hrebeňom asi príliš nekamarátia. Porotu tak zaujal už len svojím zovňajškom. Pozitívny prvý dojem si spevák ešte vylepšil vystúpením, v ktorom sa sprevádzal na gitare.

Celeste sa hneď chytila a tlieskajúc do rytmu sa spokojne vlnila na porotcovskej stoličke. Lukáč vniesol do skladby vlastné vokálne prvky, čím nadchol divákov aj porotu. "Bolo načase, aby si z ulice prišiel sem k nám," zareagoval ako prvý Ondřej Brzobohatý. Následne porotcovská štvorica spoločne vykríkla nadšené áno.


Zaznel aj hit Celeste Buckingham, tentoraz potešil

Nesmelo pôsobiacica sedemnásťročná Vietnamka Anh La Thi Quynh, ktorá už 13 rokov žije na Slovensku, si trúfla zabojovať hitovkou Celeste Buckingham Run Run Run. V krehko vyzerajúcej mladej speváčke sa skrýval potenciál, za ktorý ju diváci odmenili formou standing ovation. Počas vystúpenia zo speváčky opadla akákoľvek tréma a a skladbu podala s ľahkosťou a nadhľadom.

"Strašne som sa bála, ako to dopadne. Veľmi milo si ma prekvapila, mňa to potešilo," zareagovala ako prvá Celeste. "Ja si myslím, že budeš vo finále," vyhlásil svoj odvážny predpoklad Ondřej Brzobohatý. Jedine Oto Klempíř zastával názor, že na X Factor to ešte nie je. Anh však napriek tomu postúpila, od Sklovskej mala tiež áno.


Učitelia hudby? To snáď nie!

Duo Concertante spolu hráva na výchovných koncertoch. Okrem toho ich spája práca učiteľov na rovnakom gymnáziu, kde jeden učí hru na gitare a druhý spev a hru na klavíri. Pred vystúpením vyhlasovali, že po stovkách spoločných koncertov už necítia trému. Ich sebavedomý príchod na pódium a komunikácia s publikom pôsobila na porotcovskú štvoricu nesympaticky. Pre Brzobohatého to bolo dokonca tak neprijateľné, že si dvojica svoj príchod na pódium musela zopakovať. Prvý dojem už ale nezmenili.

Menej hovoriť je viac, poradil im Martin "Pyco" Rauch v zákulisí. Dvojica si príliš poradiť nenechala, svoj druhý pokus odštartovali so slovami, že prišli ukázať poriadnu šou. Tú diváci skutočne zažili, ale prišla až po vystúpení v slovnom súboji Ondřeja Brzobohatého s gitaristom, ktorého praktické i teoretické znalosti porotca bez servítky preveril a poukázal na hudobníkove nedostatky.

"Vy ste obľúbení ako profáci v škole?" spýtala sa následne prekvapená Sklovská. Na odpoveď "áno" zareagovalo publikum smiechom. "S týmto ďaleko nedôjdete," dodala Sisa. "Takto sa nespráva pred ľuďmi, na pódiu sa to takto nerobí, nie!" vyjadrila sa záporne aj Celeste. V zákulisí sa Sklovská dokonca vyjadrila, že ľutuje ich študentov. 

Video z vystúpenia Dua Concertante

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Iprima.cz/xfactor

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham