Trinásty ročník najväčšieho rockového festivalu na Slovensku prináša tento rok novinku - jeden celý stage vyhradili organizátori Topfestu pre Rockovú maturitu. Druhý ročník súťaže bude tak bude ešte väčšou prehliadkou nových kapiel a rockových talentov. Na Topfeste budú účinkujúcich budú hodnotiť známi hudobníci z rôznych žánrov.

"Páči sa nám myšlienka súťaže a tou je podpora domácej slovenskej hudby. Cieľom projektu je vyhľadávať rockové talenty a motivovať kapely s vlastnou tvorbou, aby ukázali, čo v nich je. A kde inde ako na rockovom festivale by si ich mali fanúšikovia vypočuť? Aj preto sa nám zdalo prirodzené dať tomuto projektu priestor. Napokon, sami podobnú súťaž organizujeme. FAMAT - festival amatérskej hudby -bude o mesiac, 23. apríla už po štrnástykrát a aj víťaza tohto nášho festivalu budete môcť vidieť a počuť na Topfeste," hovorí organizátor festivalu Dušan Drobný.

Súťaž Rocková maturita sa tento rok uskutoční po druhý raz. Na Topfeste sa odohrá jej semifinále. "Rocková maturita je iná súťaž ako ostatné. Objavuje nové kapely s vlastnou tvorbou, no nielen to. Má dlhší časový dej samotného priebehu súťaže, počas ktorého porota a organizátori pracujú s prihlásenými kapelami. Ide hlavne o mentorstvo a rady porotcov, prípadne ich odporúčania kapele. Našou snahou je vytvoriť okrem súťažného prostredia aj prostredie spolupráce, ktoré má byť prospešné hlavne prihláseným kapelám v ich ďalšej tvorbe a vývine, bez ohľadu na ich poradie v súťaži. Rocková maturita je teda zmes workshopu, zážitkov a cenných rád pretavených do súťažného prostredia," vysvetlil jeden zo zakladateľov a orgnizátorov súťaže Roland Koncz.

Prečítajte si: O turné víťazov Rockovej maturity je záujem, nesklamali ani Košice

Kompletný lineup pódia Rockovej maturity na Topfeste bude známy koncom mája. 18. mája totiž organizátori vyberú 12 semifinalistov v kategórii pop & rock a 25. mája 12 semifinalistov v hard & heavy. Dve kategórie sú pritom posunom oproti premiérovému ročníku, kedy súťaž lákala najmä kapely s tvrdšou produkciou. "Otvoril sa tak široký záber aj iných štýlov založených na rockovom podklade. Na Topfeste, ako na najprestížnejšom slovenskom rockovom festivale, pripravujeme skvelý hudobno-vizuálny zážitok. Je sa na čo tešiť!"

"Porotu ešte formujeme, no už vieme povedať, že v nej určite bude Zuzana Smatanová, Braňo "Bejzo" Bajza z Polemicu, a minuloroční porotcovia - Igor Belaj z The Paranoid, Peter "Sanchez" Saniga z kapely Bijouteriér, Róbert "Jury" Jurányi z Konfliktu, gitarista Juraj Kupec, Jimi Cimbala z Metropolisu a Vadim Bušovský zo skupiny Dorian Gray. Očakávajte ešte jedno silné meno porotcu z východu Slovenska," dodal organizátor Rockovej maturity Roland Koncz.


Topfest 2016 sa uskutoční 1. a 2. júla na letisku v Piešťanoch. Medzi už potvrdené kapely patria české stálice festivalu Kabát, Američania Puddle of Mudd či britskí punkeri UK Subs. Predstavia sa aj Wanastowi Vjecy, Chinaski, Horkýže Slíže, Desmod, Inekafe, Zóna A, Slobodná Európa, Walda Gang, The Paranoid, Wasabi Cirkus, Hash, Mad Dog X a ďalší.

Vstupenky na festival sa dajú zakúpiť v sieti Predpredaj.sk. Dvojdňové permanentky sú v predaji zatiaľ za zvýhodnenú cenu. Tá sa bude so skracujúcim sa časom do začiatku festivalu zvyšovať. K dispozícii je aj obmedzený počet VIP vstupeniek.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.