Zakladajúci členovia skupiny O.B.D. Bronislav Dobrota a Roman "Galo" Galvánek počas tohtoročnej jari obchádzajú slovenské kluby so svojimi kultovými pesničkami a sedemčlennou zostavou. Už tento piatok (26.4.) zavítajú premiérovo do prešovského Stromoradia a o deň neskôr sa predstavia v Banskej Bystrici s tamojšou kapelou Kvet z Alokatu.

Na prešovskú zastávku si zase pozvali ako hosťa miestnu kapelu MindSpy s lídrom Kevinom, rodákom z New Jersey. O.B.D. svoju jarnú šnúru postavili na skladbách z debutového albumu a doplnili ich o kúsky z ďalších albumov vrátane najnovších piesní Žiadna sláva a Pekné počasie. Návštevníkov koncertov čaká živelná muzikantská výprava, netradičné texty a skupina neostane nič dlžná svojej povesti, že každý jej koncert je iný.

"Občas spoluhráčov nahnevám tým, že pomením poradie pesničiek, keď mám chuť zaspievať si niektorú z nich o trochu skôr. Koncert je postavený na pesničkách z našej prvej platne, takže budú Komáre, z druhej Biely strom, či moja najobľúbenejšia Korán a Biblia. Prevetrali sme všetkých sedem albumov, ktoré sme doposiaľ vydali. Piesne sme vyberali tak, aby boli silné a navzájom sa pekne stretávali," prezradil spevák Roman "Galo" Galvánek.


Skupina je na turné vo svojej veľkej, sedemčlennej zostave, ktorú okrem dvojice zakladateľov skupiny, Bronislava Dobrotu a Romana Galvánka, tvoria Marián Jaslovský (saxofón a flauta), Marek Žilinec (bicie), Silvester Sališ (gitara), Oliver Durčo (perkusie, spev) a Juraj Majer (basgitara). Spoločne servírujú bezprostredný rock'n'roll, aký fanúšikovia poznajú v ich podaní od 90-tych rokov. "Chodia nielen naši súputníci, ale aj ich deti. Je nám sympatické, že naša hudba stále oslovuje ďalších. Košice a Žilina boli výborné, veríme, že to tak bude aj v Prešove, kde sa nám pred rokmi hralo fantasticky," hovorí Galo.

Sety O.B.D. v rámci aktuálneho turné trvajú minimálne hodinu a štvrť. Veľa podľa speváka závisí od toho, ako budú fanúšikovia reagovať. Ako dodáva, počas koncertu mení nielen poradie pesničiek, ale aj ich aranžmány priamo počas hrania. So zohratými spoluhráčmi majú totiž nacvičené rôzne znamenia, na ktoré reagujú. "Vďaka nim si môžeme dovoliť tento komfort meniť pesničky počas jazdy. Keď sa Bronko (Dobrota) rozhodne počas sóla vyzliecť do pol pása, vyzuť si topánky, a pritom úžasne sóluje, dám refrén, až keď sa vyblázni," smeje sa spevák.

Charakteristické sú aj texty, ktoré zdobia tvorbu kapely. Napriek tomu, že niektoré vznikli pred rokmi, Galo ako ich autor priznáva, že sa s nimi absolútne stotožňuje. "Dávam dôraz nie na obsah, ale formu. Keď sa mi páči nejaká veta ako 'Forma na pohár, odkrojím si tvoju tvár, čo je z kovu', ono to nič neznamená, mne sa to len rýmovalo, alebo 'Nalej do mňa z olova čistú vodu'. Možno to má nejaký význam, ja idem mimo formu, aby sa mi to dobre spievalo a ten obsah nech si každý domyslí sám. Nie som väzeň svojho textu, každý nech si v ňom nájde to svoje. Rád vytváram v ľuďoch nejakú fantáziu."

Zostávajúce termíny jarného O.B.D. Tour:

26. 4. - Prešov, Stromoradie  
27. 4. - Banská Bystrica, Rock Club Tartaros

Vstupenky:  


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Stromoradia Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Obd