Legenda českej populárnej hudby Karel Gott pokrstil svoje nové DVD s názvom Noční král a podtitulom Hity prvního desetiletí 21. století. Novinku uviedol do života spevák a skladateľ Ondřej Hejma spoločne s režisérom a dramaturgom nahrávky.

"Je to séria vystúpení zaznamenaných kamerou pri neopakovateľných príležitostiach. Či už sú to záznamy vystúpení alebo videoklipy, všetko sme starostlivo vyberali," priblížil obsah DVD Karel Gott. Novinka spolu obsahuje 26 televíznych vystúpení, päť videoklipov a dva špeciálne bonusy.

Disk je (zatiaľ) posledným z piatich DVD, ktoré mapujú hudobný život najväčšej hudobnej hviezdy v Česku a na Slovensku. "Celá séria je o polstoročnom pôsobení speváka populárnej hudby stredného prúdu na scéne, čo už je samé o sebe rarita. Nepoznám totiž iné povolanie, ktoré by bolo tak neisté. Ďakujem preto všetkým, ktorí so mnou spolupracovali, keďže je to tímová práca," povedal legendárny spevák na krste, ktorý sa uskutočnil v pražskej Novomestskej radnici.

Krst DVD Karla Gotta - Noční král Zdroj: Martin Kubica/Supraphon 2014

Múzeum Karla Gotta a nový album

Samotného krstu sa ujal spevák, skladateľ a textár Ondřej Hejma spoločne s dramaturgom Jánom Adamom a režisérom Jaroslavom Voborným. "Nočnému kráľovi by som zaprial najmä to, aby jeho nekonečné turné ešte dlho pokračovalo, aby vzniklo ešte niekoľko takýchto DVDčiek a aby sme si my všetci, čo ho radi počúvame, museli doma postaviť špeciálnu knihovničku na albumy Karla Gotta. Okrem toho samozrejme veľa pohody, energie a skvelých nápadov," uviedol Hejma.

Gott si okrem toho odniesol Krištáľového leva vydavateľstva Supraphon, ktorého prebral z rúk jej riaditeľky Ivy Milerovej. Tá si pripravila emotívny prejav, v ktorom vyzdvihla jeho spevácke i osobnostné kvality. Po úprimnom poďakovaním však v sebe legendárny spevák nezaprel svoj prirodzený zmysel pre humor. "Už musím mať zvláštnu miestnosť pre tie ceny. Až deti vyrastú a zmiznú hračky, urobím si tam také malé múzeum. Takže naozaj moc ďakujem - presne táto cena tam chýba," dodal s úsmevom spevák.

Počas krstu prezradil aj svoje plány. Okrem jesenného turné, v rámci ktorého odohrá desať koncertov, totiž pripravuje nový album. "Ak to mám zhrnúť, tak na nahrávke budú spievajúci autori. Požiadal som totiž svojich kolegov, aby exkluzívne pre mňa napísali pieseň, akú by odo mňa chceli počuť. Inými slovami, aby napísali skladbu tak, ako ma vidia oni. Už mám dvanásť kúskov a ešte budem točiť tri," dodal Gott.


DVD plné rarít a hviezd

Nosič okrem iného obsahuje aj duet Forever Young s Marianom Goldom z nemeckej skupiny Alphaville i videoklip k nemeckej verzii piesne, ktorú pod názvom Für immer jung nahral s raperom Bushidom. Okrem toho ponúka záznamy z vystúpenia v divadle v Slaném, z turné s Helenou Vondráčkovou či z Koncertu hviezd z roku 2003.

Nosič obsahuje aj spomienku na prvú sériu šou Česko hľadá SuperStar, kde Gotta okrem víťazky Anety Langerovej uchvátila aj Martina Balogová. "Nebol som sám, koho Martina Balogová svojím hlasom zaujala. Nadchla dokonca aj Karla Svobodu natoľko, že sa náš najväčší hitmaker v čase, keď už sa sústredil len na písanie muzikálov, rozhodol napísať po rokoch zase samotnú pesničku. S Karlom Svobodom sme cítili, že sebavedomý a výnimočný hlas Martiny Balogovej a jej cit pre hudbu sú tými najväčšími devízami pri jej vstupe do hudobného sveta a chceli sme jej ho uľahčiť. A tak vznikol duet Svět je prostě nekonečná pláž. Neďaleko gréckeho Solúna sme k nemu potom natočili aj videoklip. Vtedy ani náhodou nikomu nenapadlo, že ide o poslednú pieseň, ktorú Karel Svoboda pre mňa napísal," spresnila spevácka legenda.

Špeciálnym bonusom na DVD je nečakaná spolupráca Karla Gotta s jednou z najpopulárnejších českých rockových kapiel Wanastowi Vjecy. "V roku 2007, po sedemročnom hudobnom pôste, sa rozhodla rocková skupina Wanastowi Vjecy osláviť dvadsať rokov pôsobenia na hudobnej scéne prostredníctvom vydania dvojalbumu a DVD Best Of 20 rokov kapely. Robert Kodym a P.B.Ch, teda Petr Břetislav Chovanec, sa vtedy na mňa obrátili s tým, či by som nemal nič proti tomu, keď nahrajú Lady Carneval vo svojej verzii. Vraj sa im vždy veľmi páčila," spomína držiteľ 37 Zlatých slávikov.

"Keď mi potom svoju verziu hitu Karla Svobodu a Jiřího Štaidla pustili, bol som nadšený, aká je to super jazda! Len som chlapcov upozornil, že mi v samom závere nahrávky chýba ten víťazný jasavý tón, pre túto pieseň tak charakteristický a ponúkol som im, že ho do ich nahrávky naspievam. K Lady Carneval v podaní Wanastowek navyše vznikol skvelý a vtipný animovaný videoklip, mimochodom jeden z najdrahších v dejinách našej populárnej hudby," dodal Gott.


Čo nájdete na DVD Karel Gott: Noční král - Hity prvního desetiletí 21. století?

Televízne vystúpenia:
1. Hudba se mnou vchází (2005)
2. Jestli já tě budu mít rád (2002)
3. Tak jdem (s Helenou Vondráčkovou) (2002)
4. Dál až na měsíc (2003)
5. Ať láska křídly mává (s Lucií Bílou) (2009)
6. Svet bez teba (2007)
7. Pojď létat (2004)
8. Toužím (2003)
9. Tebe pod kůží mám (2003)
10. Půlnoc v motelu Stop (2005)
11. Can´t Buy Me Love (s Věrou Gondolánovou) (2005)
12. Já brány už otvírám (2003)
13. Konec ptačích árií (2005)
14. Stíny dvou (2005)
15. Život proudí (2008)
16. Lásko má (2002)
17. Je nás jedenáct (2010)
18. Rock´n´roll Medley (2006)
19. Jako James Bond (2001)
20. Krása (s Lucií Bílou) (2008)
21. Eloise (2003)
22. Vltava (2003)
23. Noční král (2005)
24. Jen ty a já (s Helenou Vondráčkovou) (2002)
25. Forever Young – Být stále mlád (s Marianom Goldom zo skupiny Alphaville) (2009)

Videoklipy:
1. Máš-li s kým (z rozprávky Z Pekla štěstí 2) (2001)
2. Svět je prostě nekonečná pláž (s Martinou Balogovou) (2004)
3. Zvonky 2009 (S Darou Rolins) (2010)
4. Noční král (strihový dokument z prvej dekády 21. storočia)
5. Für immer jung (Bushido Feat. Karel Gott) (2008)

Špeciálne bonusy:
1. Každý má svůj sen (z muzikálu Jozef a jeho úžasný pestrofarebný plášť) (2007)
2. Lady Carneval (Wanastowi Vjecy Feat. Karel Gott) (2007 - 2008)

Text: Hudba.sk, PR
Foto: Martin Kubica/Supraphon 2014

Súvisiaci interpreti: Karel Gott