Britská rocková skupina Led Zeppelin sa nedopustila plagiátorstva v úvodnej časti svojej skladby Stairway To Heaven z roku 1971. Rozhodol o tom vo štvrtok súd v americkom Los Angeles.

Porušenia autorských práv sa mali autori slávneho hitu dopustiť na skladbe Taurus, ktorú nahral gitarista známy ako Randy California v roku 1968 s americkou kapelou Spirit. Michael Skidmore, pozostalý zosnulého hudobníka, tvrdil, že Led Zeppelin časť skladby odkopírovali po tom, ako ju v 60-tych rokoch počuli na spoločnom koncerte s kapelou Spirit.

Porota sa vyjadrila, že hoci autori skladby, gitarista Jimmy Page a spevák Robert Plant, mali prístup k skladbe Taurus, gitarový riff, za ktorý ich Skidmore zažaloval, sa vnútorne na Stairway To Heaven nepodobá, a tak sa nedopustili plagiátorstva. Obhajcovia britských hudobníkov navyše argumentovali tým, že predmetný postup akordov je veľmi bežný a používa sa už vyše 300 rokov.

"Sme vďační za svedomitú prácu poroty a potešení, že rozhodla v náš prospech, čím ukončila pochybnosti o pôvode skladby Stairway To Heaven a potvrdila to, čo sme vedeli už 45 rokov," uviedli v spoločnom vyhlásení Page a Plant. "Oceňujeme podporu našich fanúšikov a tešíme sa, že táto záležitosť je už za nami."

Skidmore podal na hudobníkov žalobu v roku 2014. V apríli losangeleský sudca Gary Klausner rozhodol, že piesne sú dostatočne podobné na to, aby o tom, či sa členovia Led Zeppelin dopustili plagiátorstva, rozhodla porota. Toto pojednávanie sa začalo 14. júna, pričom počas neho vypovedal aj bývalý basgitarista a klávesák legendárnej kapely John Paul Jones. Podrobnosti o priebehu niekoľkodňového pojednávania si môžete prečítať na Rollingstone.com.


Led Zeppelin vznikli v roku 1968. Skupina sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem spomínaných členov v nej pôsobil aj bubeník John Bonham. Status superhviezd im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny.

Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA, TASR, Rollingstone.com
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin