Tohtoročné turné kapely Nick Cave and the Bad Seeds k novému albumu Push the Sky Away sa chýli ku koncu. Jednou z posledných zastávok bola v piatok večer pražská Tipsport Aréna, kde hudobní veteráni dokázali, že aj po takmer stovke koncertov v Austrálii, Severnej Amerike a Európe dokážu ponúknuť nezabudnuteľnú šou.

Ešte pred príchodom samotného Nicka Cavea sa na pódium päť minút pred ôsmou hodinou postavila útla Američanka s indickými koreňmi Shilpa Ray. Hoci bežne táto speváčka vystupuje s formáciou Happy Hookers, v českej metropole sa predstavila sama a zapĺňajúcej sa hale ponúkla takmer 40-minútový set. V rámci neho ju pri jej charakteristickom speve dopĺňali iba zvuky harmónia, na ktoré sama hrala, dodávajúc tak celému vystúpeniu temný nádych.

Tá pravá temnota však ešte len mala prísť, keď presne o 21:00 vystúpil na pódium Nick Cave s kultovou formáciou The Bad Seeds. Takmer do posledného miesta zaplnená Tipsport Aréna spustila ohlušujúci potlesk, ktorý plynulo prešiel v skladbu We No Who U R. Tá bola zároveň jedinou piesňou, počas ktorej mohli akreditovaní fotografi robiť snímky. Po doznení posledných tónov skladby si 56-ročný spevák počkal, kým priestor pod pódiom opustí posledný fotograf, ktorého dokonca sám vypoklonkoval rôznymi gestami. "Tak a teraz môžeme konečne začať," dodal charizmatický Austrálčan a naplno sa ponoril do piesne Jubilee Street, ktorú možno pokojne označiť za ten pravý začiatok koncertu.

Cave je na pódiu ako neriadená strela, a ako sme sa v lete mohli presvedčiť na trenčianskej Pohode, maďarskom Szigete či rakúskom Frequency, každé zo svojich vystúpení si užíva naplno. Dokázal to aj v Prahe, keď sa vrhal do publika, nechal sa ním podopierať či iným spôsobom zasahoval do intímnej sféry svojich fanúšikov – a oni zas do tej jeho. Jedným príkladom za všetky môže byť pieseň Tupelo, počas ktorej k nemu z hľadiska doputoval mladý chlapec, ktorému do ucha veľmi symbolicky spieval slová ako "Go to sleep lil children, the sandman’s on his way" (Choďte spať detičky, uspávač už je na ceste).


Hoci prvá polovica koncertu sa niesla v znamení tvrdších kúskov, Nick Cave ukázal aj svoju jemnejšiu stránku, keď zvyšku kapely pred piesňou West Country Girl povedal, aby ubrala zo svojho divokého prejavu. V pokojnejšom duchu a s Caveom pri klavíri zazneli kúsky God Is in the House, Love Letter či Into My Arms. Temný rockový poet tak ukázal, že je silný v oboch polohách – nielen ako nespútaná šelma pobehujúca po pódiu, ale aj ako spevák emotívnych balád. Vďaka pomalšiemu tempu naplno vynikli aj členovia The Bad Seeds, ktorí tvoria dokonale zohratý celok dopĺňajúci Nickove pódiové predstavenie.

Druhá polovica koncertu opäť začala naberať na obrátkach s vyvrcholením v podobe skladby Stagger Lee a hoci koniec celého vystúpenia patril kľudnejším kúskom, nikto z prítomných sa nemohol sťažovať. Vyvážený výber piesní z nového albumu Push the Sky Away (recenzia) v kombinácii s osvedčenými skladbami absolútne očaril pražské publikum odchádzajúce po takmer 120-minútovom vystúpení vo zvláštne povznesenej nálade, akú dokáže vytvoriť iba zaklínač Nick Cave.

Ako sám tvrdí, na pódiu sa mení na niekoho iného, čo je veľmi náročné. "Je vyčerpávajúce prechádzať touto transformáciou každú noc, noc za nocou. Na konci toho všetkého si chcete len pozrieť telku a nič z toho neriešiť a hlavne neriešiť samého seba. To je ten hlavný problém s turné - že sa tak veľmi koncentrujete na seba samého," uviedol v rozhovore, ktorý vznikol ešte na začiatku šnúry k novému albumu. Že to s rovnakým nasadením vydržal až doteraz pri jeho profesionalite síce prekvapujúce nie je, ale obdivuhodné určite áno.

Setlist koncertu v Prahe (22. november 2013):

We No Who U R
Jubilee Street
Tupelo
Red Right Hand
Mermaids
The Weeping Song
From Her to Eternity
West Country Girl
God Is in the House
Love Letter
Into My Arms
Higgs Boson Blues
The Mercy Seat
Stagger Lee
Push the Sky Away
--
Papa Won't Leave You, Henry
Deanna
We Real Cool

Autor: Miroslav Meňhert, pm
Ilustračné foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds