Debutový album Archívneho Chlapca je úprimnou výpoveďou pesničkára o jeho vnútorných démonoch. Najnovšie na svojom Soundcloude zverejnil tretiu albumovú skladbu Láskou/Zlatom, ktorou takmer tri mesiace po vydaní albumu na značke Slnko Records pozýva na jeho krst.

Richard Vávra, ústredná postava a autor tohto pozoruhodného folkového projektu, priznáva, že jeho posun k introvertnosti v živote aj v hudbe sa zrejme udial s vekom. Preto jeho skladby niekedy môžu znieť clivo ako Spomienka na detstvo, alebo nástojčivo ako Vážená pani. Oneskorený krst albumu Zvery prebehne už tento týždeň, 28. mája, v bratislavskom Urban House.

Medzitým stihol Archívny Chlapec pozbierať viacero pozitívnych ohlasov vrátane nominácie na Objav roka v rámci hudobných cien Radio_Head Awards. A absolvoval tiež slovenské turné s viac ľudsky ako hudobne spriaznenou kapelou svojho producenta Erika "Lososa" Horáka. "Hneď po vydaní albumu ma Zlokot láskavo zobral na svoje turné. Všetko sa potom rozbehlo tak rýchlo, až sme si uvedomili, že sme vlastne nespravili žiaden oficiálny krst albumu. Podarilo sa nám to celé zorganizovať až teraz v máji. Nevadí, keďže aj v úvodnej skladbe albumu sa spieva 'blíži sa jar a ty sa usmievaš a vravíš, že je to najkrajšie obdobie roka', tak časovo je všetko správne," hovorí Richard. 

Pri príležitosti štvrtkového vystúpenia v Urban House Archívny Chlapec zverejnil skladbu Láskou/Zlatom, ktorej tvorba bola podľa pesničkára dosť špecifická v porovnaní so zvyškom štúdiovky. "Bol to taký výtrysk tvorivej energie a emócií, keď som v skúšobni experimentoval s ladením. Hrubá mustra pesničky bola hotová snáď za hodinu a tak som ju aj hral, intuitívne, podvedome, bez zamýšľania sa nad skladbou pesničky ako takou. To bolo však v ostrom kontraste so samotným nahrávaním. Ako sa táto skladba javila jednoduchá, tak pri nahrávaní som sa s ňou najviac natrápil. Už som bol dokonca na tom tak, že som chcel nahrávanie ukončiť v ten deň, ale Erik Horák ma nechal v štúdiu samého so slovami, že 'na hard disku máme miesta dosť a keď to budeš mať natočené, zavolaj mi. Ja si odskočím'," spomína Richard Vávra.

Archívny Chlapec - Láskou/Zlatom

Album Zvery pokrstí spomínaná superkapela Zlokot. Hosťom koncertného večera bude skupina Dobropić, ktorej zostava Stanka Apfelová, Ali Kobzová a Bronka Schragge je ženským prienikom skupín Zlokot a Tu v dome. Dve tretiny tohto zoskupenia sprevádzali Archívneho Chlapca už na jeho poslednom bratislavskom koncerte 28. aprílla vysielanom naživo v relácii Pohoda_FM Live, ktorú si môžete vypočuť v zázname TU.

Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa dozviete na Facebook stránke Archívneho Chlapca.

Foto: Stanislav Holota