Mohli vystúpiť v dvakrát väčšej sále, no chceli svojím skalným fanúšikom dopriať naozaj špeciálny a intímny zážitok. Čisté Tvary odohrali pred 10 dňami koncert s takmer obývačkovou atmosférou, na ktorý jeho účastníci tak ľahko nezabudnú. Počas večera mal zároveň premiéru posledný, jedenásty videoklip z ostatného albumu.

Vypredaný koncert v Zámockom pivovare v Bratislave bol mimoriadne intenzívnou a štýlovou rozlúčkou pred avizovanou tvorivou prestávkou. Zaznel celý album Zem Nás Chce Čistých (2015) a počas skladieb ako Oblohy iných časov, Prach prikryl nás, Z minulých tiel či Krv ako hustá voda tečie sa atmosféra dala doslova krájať. V niektorých piesňach sa ku kapele pridal aj bývalý gitarista Rado Chrzan, väčšinu času však na gitare exceloval jeho mladý nástupca Adam Mičinec.

V druhej časti večera Čisté Tvary dvoma tvrdšími kúskami najskôr pripomenuli svoju druhú platňu Rita von Anarchia. Podľa reakcií publika na otázku "Rita alebo Meskalín?" však bolo jasné, že záver koncertu bude patriť debutu. Kultová skladba Meskalín, Éter či Lámem svoj hnev boli silnými bodkami za večerom, ktorý naplno ukázal výnimočnosť martinskej kapely. Tá spočíva okrem iného najmä v tom, že každá z jej troch platní znie úplne inak. Preto aj samotná rozlúčka a správa o plánovanej tvorivej pauze nie je len nejakým prehnaným teatrálnym gestom - myslím, že to kľudne môžeme brať ako prísľub, že kapela začne opäť akoby odznova a na ďalšom albume prinesie zase niečo nové a iné.

Mnohých by však určite potešilo, keby sa na štvrtej platni trochu viac prepojili jej doterajšie tvorivé "kapitoly" - napríklad ak by sa popri Jurajovi Péčovi k hlavnému spevu na ďalšej nahrávke vrátil aj basák Ondrej Gregor. Na koncerte totiž ukázal, že svojím hlasom stále dokáže vyvolať zimomriavky. Vešteckú guľu však nemáme, a tak nezostáva nič iné, než sa nechať prekvapiť, čo Čisté Tvary vymyslia nabudúce. Čakanie, nech už je akokoľvek dlhé, určite bude stáť za to. Éra tretieho albumu totiž po predchádzajúcej - sedem rokov trvajúcej - tvorivej pauze skutočne potvrdila, že sú ozdobou slovenskej alternatívnej scény.

Čisté Tvary v Zámockom pivovare, 15.10.2016 Zdroj: Martina Mlčúchová

"Obdobie spojené s prípravou, nahrávaním a prezentovaním nášho tretieho albumu Zem Nás Chce Čistých bolo pre nás obzvlášť intenzívne, častokrát komplikované, ale dá sa povedať, že vždy s dobrým koncom. Všetko, čo sme si predsavzali, sa podarilo naplniť. Tento posledný koncert bol toho najlepším dôkazom. Všetky vstupenky boli vypredané už týždeň dopredu a záujem bol obrovský. Ešte tesne pred koncertom prichádzalo mnoho ľudí a bolo niekedy naozaj ťažké presvedčiť ich, že lístky už naozaj nie sú," hovorí bubeník a manažér kapely Matej Pliešovský. "Zrejme by nebol problém pridať ďalší koncert, ľudia by sa určite opäť nazbierali, ale toto nebol náš cieľ. Chceli sme spraviť malý, komorný koncert pre tých najskalnejších fanúšikov a spolu si to naozaj užiť na doraz, čo sa, myslím, skutočne podarilo."

Po poslednom videoklipe bude nasledovať dokument

Záverečným videoklipom z albumu Zem Nás Chce Čistých je vizuál k piesni Prelínať čas. Kapela ním naplnila sľub spred vyše roka, že ponúkne oficiálny klip ku každej pesničke. Tak ako pri ostatných videoklipoch, znova ide o magické dielo s hlbokou výpoveďou. Jeho autorom je český výtvarník a hudobník Jakub Čermák.

"Jakub má obrovský talent na rozprávanie príbehov, ktorý vo svojej práci s obrazom skvele využíva. Už pri našej prvej komunikácii o skladbe a klipe k nej prišiel s nápadom Minotaura. Okamžite sa nám zapáčil a dá sa povedať, že hrubá dejová línia už zostala prakticky nezmenená. Vznikol tak akýsi mystický príbeh, ktorý prepája súčasnosť s minulosťou. Je o putovaní. Symbolicky uzatvára jeden kruh a naopak otvára dvere do ďalšej dimenzie. Aj my ako kapela sa chystáme opäť pohnúť ďalej - k novým nápadom, novej tvorbe, novým obzorom. Veríme, že výsledkom bude ďalší album. Časové súvislosti sú však momentálne veľmi neostré a v diaľke," vysvetľuje líder a hlavný tvorivý motor kapely Juraj Péč.


Kapacita "rozlúčkového" koncertu, na ktorom s kapelou vystúpil aj jej dlhoročný producent a spoluhráč Oskar Rózsa, bola obmedzená na 150 návštevníkov. Skupina však nezabúda ani na tých, ktorí sa ho nemohli zúčastniť.

"Z koncertného večera v Zámockom pivovare sa podarilo nakrútiť množstvo obrazového materiálu, ktorý máme v pláne použiť ako základ krátkeho dokumentárneho filmu. Ten bude kapelu zachytávať v jednom období jej existencie. Bude to taký malý darček pre nás aj pre fanúšikov. Boli by sme radi, keby bol pripravený niekedy na prelom rokov 2016 a 2017. Zatiaľ je všetko v stave príprav a editácie materiálu," uzatvára Juraj Péč.



Všetky aktuálne informácie o kapele Čisté Tvary nájdete na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk a www.facebook.com/CistetvarySk.

Text: Patrik Marflák (prvá časť článku - po fotografiu z koncertu), Nora Krchňáková - Propaganda House (citácie a info o klipe)
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary