Hudobná dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay v piatok (29.11.) v bratislavskom komornom divadle Ticho a spol. pokrstia čerstvú nahrávku Doba, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie tohtoročné albumy na domácej scéne. O týždeň neskôr, v sobotu 7. decembra, predstavia hudobníci novinku v prešovskej Christianii.

Bratislavský krst sa začne o 19:00 a jeho súčasťou bude aj koncert, na ktorom Robert Pospiš a Martin Sillay zahrajú niekoľko skladieb z albumu Doba. Súčasťou vystúpení bude aj čítanie z Pospišovej debutovej básnickej zbierky Sme to my?. Tá vyšla vo vydavateľstve Limerick, za ktorým stojí hudobník a spisovateľ Štefan "Vandal" Chrappa. Vzhľadom ku komornej atmosfére vystúpenia je kapacita piatkového koncertu obmedzená.

"Doba má čisté hudobné tvary a má čo povedať svojim poslucháčom, dokonca na nich kladie nároky - núti ich počúvať a hlavne premýšľať. Tento album má v sebe nenápadnú silu a energiu, ktorá prechádza od uší celým telom a dodáva pozitívny pohľad na svet, napriek všetkému zlému, čo sa realite súčasnej doby nedá odoprieť," napísala v recenzii albumu Martina Šimoňáková.

Album obsahuje 13 piesní a ide o najosobnejší album dvojice, ktorá debutovala v roku 2010 albumom Príchody odchodov. Novinku si Pospiš a Sillay nahrali, produkovali aj mixovali sami. Mastering však zverili londýnskemu štúdiu Red Mastering London. Štúdiovka vyšla pod ich značkou Real Music House ako digipack, ale aj v digitálnej podobe. O obal sa postarala Zuzana Kmeťová.


"Začalo sa to ešte v decembri 2010. Vtedy som mal v prehrávači prvú verziu skladby Alebo O. Bol to začiatok niečoho, o čom sme sa s Martinom bavili celé roky. Generačná doska. O nás, o dobe, v ktorej žijeme. O ľuďoch, o neúspechoch, o radosti z ľudí, ktorí vnímajú umenie rovnako ako my. Poctivci. Takí, ktorí neklamú ani nehľadajú ľahšie cesty. Pre nich sme chceli nahrať našu novú dosku," prezradil Pospiš.

"Vieme, že Doba sa nebude páčiť každému, ale o to nám ani nešlo. Viem, že v našej krajine sú ľudia, ktorí ju pochopia," dodáva hudobník, ktorý sa so svojím spoluhráčom už roky venuje aj hudobnej produkcii. V spomínanom vydavateľstve Real Music House v ostatných rokoch vyšli albumy od Nikolaja Nikitina, Erika Rothensteina či Pressburger Klezmer Band.

Album si môžete v plnej dĺžke vypočuť a prípadne aj zakúpiť vo formáte MP3 alebo FLAC na stránke realmusichouse.bandcamp.com.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér Roberta Pospiša a Martina Sillaya. Viac na www.robertpospismartinsillay.com a www.facebook.com/RobertPospisMartinSillay.

Súvisiaci interpreti: Robert Pospiš/Martin Sillay