Po minuloročnom úspechu hudobného festivalu v budove Slovenského rozhlasu, ktorý predchádzal slávnostnému udeľovaniu cien Radio_Head Awards, sa aj tento rok môžu fanúšikovia tešiť na vystúpenia kvalitných umelcov zdarma. Veľká oslava slovenskej hudby sa uskutoční od 13. do 15. marca.

Práve dnes verejnoprávna RTVS spustila oficiálnu kampaň k tohtoročnému udeľovaniu cien Radio_Head Awards 2014. Galavečer bude aj tento rok nasledovať po dvoch dňoch plných domácej hudby, ktorú môžu fanúšikovia zažiť naživo v budove Slovenského rozhlasu. Rovnako ako vlani je súčasťou kampane aj inštalácia sochy "rádiohlavy" v nadživotnej veľkosti na bratislavskom Hlavnom námestí. Bude tam stáť do 15. marca, kedy sa presunie do dejiska RHA 2014 - Starej tržnice.

Klasika, jazz, post-rock, metal aj šansón

Na Radio_Head Awards Festival, ktorý sa uskutoční 13. a 14. marca v budove Slovenského rozhlasu, bude aj tentokrát vstup voľný. V piatok (13.3.) program otvorí Symfonický orchester Slovenského rozhlasu so speváckym zborom Lúčnica. Od 19:00 v ich podaní pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča zaznie hudba slovenských autorov Ľubice Čekovskej, Vladimíra Godára a Svetozára Stračinu z filmov ako Rukojemník, Pacho, hybský zbojník, Záhrada, Alžbetin dvor a ďalších. Zároveň sa v rámci tohto programu vo Veľkom koncertom štúdiu uskutoční premiéra nového diela Martina Burlasa s názvom Spam Symphony.

V Malom koncertnom štúdiu sa po 21:30 predstavia minuloroční víťazi RHA za Nahrávku roka v žánrovej kategórii klasická hudba Veni Academy. V ich podaní zaznejú diela Zygmunta Krauzeho, Milana Adamčiaka, Earle Browna a Daniela Mateja. Okrem spomenutých sa 13. marca v rôznych štúdiách Slovenského rozhlasu predstavia aj Andrej Urminský, post-rockoví The Ills, metalisti Čad, folková ikona Zuzana Homolová a Miloš Železňák a nakoniec jazz/art-rocková skupina Talent Transport.


V sobotu 14. marca svoje hlasy už o 16:00 predstaví Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu spolu s Ansámblom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša zaznie v premiére detská rozhlasová opera Marka Piačeka s názvom Stručné dejiny vesmíru. Fanúšikovia sa v druhý deň festivalu môžu tešiť aj na klavírny recitál Mikiho Škutu so skladbami Frederyka Chopina a Mauricea Ravela.

Po 20:00 vystúpia v sobotu šansoniérka Szidi Tobias, alternatívna pesničkárka Martina Javor, indie-popová skupina Saténové ruky, elektronicko-kapelový projekt Autumnist, či Rezidenčný súbor Rádia Devín Ensemble Ricercata s hudbou Philipa Glassa, Petra Machajdíka a Stevea Reicha. Program celého festivalu v noci uzavrie jazzový big band Bratislava Hot Serenaders tvorbou Georgea Gershwina a Paula Whitemana.


Radio_Head Awards sa budú aj streamovať na internete

Hudobný víkend vyvrcholí 15. marca udeľovaním hudobných cien Radio_Head Awards 2014 v Starej tržnici v Bratislave. Fanúšikovia domácej hudby rôznych žánrov od 19. januára vyberali svojich favoritov kategóriách Album roka, Objav roka, Debut roka a Singel roka. V druhom kole hlasovania už mohli poslucháči vyberať aj v šiestich žánrových kategóriách - Hip-Hop/Rap/R&B, Elektronická hudba, World Music, Hard & Heavy, ale aj kategóriách Jazzová a Klasická hudba, ktoré už druhý rok zastrešilo Rádio Devín.

Ceremoniálom, ktorý prebehne v Starej tržnici v Bratislave bude už tradične sprevádzať Martin Staňo, moderátor Rána na eFeMku a dianie v zákulisí budú mapovať Tomáš Hudák a Juraj "Šoko" Tabaček z relácie Od veci_FM. Zatiaľ potvrdenými účinkujúcimi sú Korben Dallas, Fallgrapp a dvojica Tono S. a Beyuz. Počas večera spoznáme aj držiteľov ocenení Album roka/Cena kritikov a Cena za prínos do hudby. Vstupenky na ceremoniál Radio_Head Awards sú už v predaji, živý prenos zo slávnostného večera sa bude prvýkrát prenášať online na www.rtvs.sk.

Minulý rok si ceny Radio_Head Awards, ktoré podľa návrhu výtvarníčky a šperkárky Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická, odniesli Korben Dallas, Jana Kirschner, Modré hory či Walter Schnitzelsson. Tohtoročné nominácie si môžete pozrieť TU. Už v najbližších dňoch sa fanúšikovia môžu tešiť na súťaž, v ktorej majú možnosť vyhrať vstupenky Radio_Head Awards 2014. Súťaž bude prebiehať na sociálnych sieťach RTVS.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Dominika Šulková zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS.