Hudobníkov z troch krajín strednej Európy v ojedinelom projekte Miss Moravia spojili hudobné tradície. Spoločne ich oprášili a obliekli do nového šatu, ktorom sa miesi world music a jazz. 5. júna si ich umenie môžete vychutnať v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Ak od tvorby vychádzajúcej z folklóru očakávate viac ako len tradicionalizmus, ste na správnej adrese. Miss Moravia je hudba plná humoru, ktorá medzi extázou a sentimentom nepozná žiadny medzistupeň. Speváčka Andrea Profant sa k poslucháčom "prihovára" v štyroch rečiach. Z krásnej vidieckej ženy sa razom stáva diva, ktorá vás privedie k brehom Moravy a Dunaja a predstaví pestré kultúrne dedičstvo nášho regiónu. Jej muzikanti sú orchestrom, vidieckou kapelou aj big bandom zároveň. V ich podaní staré piesne začnú "groovovať" (zárukou je známy slovenský basák Juraj Griglák) a dokážu tak publiku, že world music nie je zďaleka len hudbou našich predkov.

Projekt Miss Moravia s podtitulom World Music from Central Europe
 tvoria:

Andrea Profant (SK) – spev
Juraj Bartoš (SK) – trúbka
Přemek Tomšíček (CZ) – pozauna
Bernhard Wiesinger (AT) – tenorsaxofón
Gerald Schuller (AT) – piano, keybords
Juraj Griglák (SK) – basgitara, kontrabas
Hans Zinkl (AT) – gitara, mandolina
Herbert Pirker (AT) – bicie, perkusie

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Ako predkapela sa predstaví nemenej originálna etno-jazzová skupina Pacora Trio. Zoskupenie troch skúsených muzikantov funguje od roku 2004. Hudba tria je postavená na prelínaní jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Ich repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy. V roku 2005 triu vyšlo prvé CD v košickom vydavateľstve Hevhetia a krátko nato dostalo vysoké hodnotenie v recenzii anglického prestížneho hudobného časopisu BBC Music.

V roku 2007 dostalo trio pozvanie od riaditeľa brnianskej filharmónie na koncertné uvedenie svojich kompozícií v aranžmánoch pre orchester. Nasledovali koncerty s filharmóniou Zlín, Slovenskou filharmóniou, ŠKO Žilina a Komornými sólistami Bratislava. Pacora má za sebou nahrávky pre českú a slovenskú televíziu a rozhlas, rakúsky ORF a pre viacero filmov. Za relatívne krátky čas od založenia trio stihlo vystúpiť na početných jazzových a world music festivaloch v zahraničí (Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Grécko, Anglicko, Taliansko, Dánsko).


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér koncertu. Pôvodný text bol upravený redakciou.