Len málo metalových kapiel dokázalo skombinovať komerčný úspech a kvalitu. Častokrát to dopadne tak, že kapela začne recyklovať staré populárne veci, do ktorých len pridá "nový" prvok. To je aj prípad Within Temptation.


Šroty týždňa

Šiesta štúdiovka symfonických Holanďanov s názvom Hydra vyšla na konci januára tohto roku. Najdiskutovanejšou skladbou sa ihneď stal ich najnovší singel And We Run. Kapela si naň totiž prizvala rappera Xzibita. Aktuálne song dostal aj video, ktoré si môžete pozrieť nižšie. (pm)


Ale dopadnúť to môže aj omnoho horšie. Napríklad tak, že si Geoff Tate naživo zaspieva Epic od Faith No More. Vo výsledku to vyzerá zhruba tak, ako keby sa môj tato snažil byť veľmi "cool" (sorry, oci). (pm)


Magnet týždňa

Legendárny Crowbar pustil cez týždeň prostredníctvom stránky Pitchfork do sveta stream svojho nového albumu Symmetry in Black. Ak vás to ťahá smerom ku sludgeu a grooveu, tento album si nemôžete nechať ujsť. Je to jednoznačne ďalší z kandidátov na album roka. (pm)



Týždeň ušami Rudiho Rusa

Naozaj ma potešilo, aký ohlas malo minulotýždňové vydanie metalovej show Headbanger_FM. A to aj napriek tomu, že bolo výnimočne bez hostí či výraznej, atraktívnej témy. Domáca scéna sa stala najväčším ťahákom. Košičania Lunokhod, bratislavskí Shrill Whispers, v dreve zabalené novinka od Majster Kat a tiež ambiciózny projekt zo Senice. Johny Štefeček je zaujímavý chlapík - výnimočný gitarista s citom pre moderný zvuk a správnych spoluhráčov. Skúste jeho projekt Poetry In Telegrams. Klikajte sem

Som zvedavý, čo predvedú v pondelok večer v našom vysielacom štúdiu českí The.Switch. Očakávania sú veľké, veď naposledy som ich videl hrať na letnom festivale na Orave v roku 2008. Už vtedy to bola zrelá, veľmi moderne a dobre znejúca kapela.


Ostatných sedem dní sa v mojich ušiach nieslo v znamení nového albumu od Bane. Ich Don't Wait Up je naozaj podarená polhodinka energickej muziky.


Radosť mi urobila aj trojica veľkých mien z New Orleans – nové albumy od Down, Crowbar a Eyehategod sú naozaj parádna porcia kvalitného hluku. Trochu ma sklamali The Amity Affliction, na ich novinku Let The Ocean Take Me som sa naozaj tešil. A musím sa tuším zmieriť s faktom, že projekt Devil You Know s Howardom Jonesom za mikrofónom je až na jednu skladbu (Seven Years Alone) riadna slabota.

No a tento cover z druhej edície podarenej výberovky Punk Goes 90's ma naozaj veľmi potešil. Ako stvorený do denného vysielania Rádia_FM. (rr)


Novinky

V najbližšej dobe sa môžeme tešiť na hutnú dávku kvalitnej živej hudby. Už dnes vystúpia v bratislavskom Randali Mayhem. 8. júna do rovnakého podniku zavítajú aj Napalm Death a 19. zas mladí austrálski prog-metláci Karnivool. Ujsť si ale určite nenechajte ani Protest the Hero (2.7.), či mojich obľúbencov Hatebreed (3.7). Ak sa vám páčia Švédi Arch Enemy, zabehnite v utorok do MMC. Z niektorých koncertov prinesieme aj reportáž, takže ak sa na ne nedostanete, nezúfajte. (pm)

Tento týždeň vyšlo hneď niekoľko hardcoreových skladieb, čo ma mimoriadne teší. A moje uši ešte viac radosťou napĺňa fakt, že sú fakt dobré. Dokonca aj novinka od mladej kapely Vanna s názvom Piss Up a Rope je fakt dobrá. Niežeby som mal niečo proti mlaďasom, ale väčšinou sa to zvrhne na veľmi sprostý metalcore bez pridanej hodnoty. Vanna ma ale naozaj prekvapila a tento song je post-hardcore ako sa patrí. (pm)


Trochu priamejší a staršie znejúci HC priniesli Every Time I Die v ich novom videu Thirst. Presne to, čo by ste od tejto kapely mohli čakať. Len škoda toho vskutku stupídneho a neoriginálneho klipu. (pm)


No a na záver to najlepšie z HC – u nás menej známa banda Expire. Keď si pustíte ich novú skladbu Forgetting, na stoličke vás neudrží naozaj nič a hneď budete mať chuť zaskákať si. Keby ste ich ale chceli vidieť naživo, musíte vybehnúť aspoň do Budapešti, prípadne do Poľska (Poznaň), či Srbska (Novi Sad). (pm)



Post metalisti The Atlas Moth zverejnili už tri štvrtiny svojej albumovej novinky The Old Believer, najnovšie prostredníctvom skladby City of Light. Ponúkne Vám nádherne vrstevnatý melancholický metal s dvomi antagonistickými vokalistami. Tento album sa v rámci výročných rebríčkov bude iste vynímať niekde na vyšších priečkach. (ak)



Vypočujte si novú skladbu industriálnych metalistov Godflesh, ktorí boli v rokoch 2002 - 2010 neaktívni. O slovo sa tento rok hlásia EPčkom Decline & Fall a v septembri príde i album. Počúvajte skladbu uvedenú na EPčku, zvanú Ringer. Je to ich prvý nový sound po viac než dvanástich rokoch. (ak)



V tieto dni vychádza počítačová hra Wolfenstein: The New Order, pokračovanie úspešnej značky, ktorá ovládla svet gamerov prvý krát pred viac než dvomi storočiami. Fredrik Thordendal z Meshuggah zložil pre aktuálny diel série song, ktorý sa v hre objavuje. Volá sa Herr Faust a vy si ho môžete vypočuť po kliknutí na odkaz Metalsucks. (ak)

Zlovestní blekendi Blut Aus Nord zdieľajú skladbu, ktorá sa objaví na spoločnom splite s kapelou P.H.O.B.O.S. Druhí menovaní taktiež zverejnili jeden kúsok. Splitko však poberie od každej bandy skladby tri. Dvojalbum týchto kapiel zvaný Triunity vychádza 20. júna. (ak)





Výbornou chuťovkou pre progresívne cítiacich bude nová singlovka Maďarov Special Providence. Mladíci produkujú parádnu inštrumentálnu hudbu plnú najrôznejších ozven a farieb. Kapela na konci júna začne nahrávať svoju štvrtú radovku. Skladba, ktorej videoklip vidíte pripnutý nižšie sa na ňom pravdepodobne neobjaví. (ak)


Bočný projekt Mariusza Dudu, inak lídra progrockových Riverside, prostredníctvom traileru teasuje nový album, plánovaný na tento rok. Akustický projekt sa volá Lunatic Soul a album bude mať poradové číslo štyri. Prevažne inštrumentálna hudba ostro kontrastuje s tvorbou umelcovej domácej kapely a patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo vzišlo od našich severných susedov. (ak)


Haluz týždňa

Covery sme tu mali aj minulý týždeň, tak prečo by sme nepokračovali? Nech sa páči. Erotomania od Dream Theater zahraná na detských nástrojoch. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Zack Smith, metalsucks.net

Súvisiaci interpreti: Within Temptation