Tento týždeň priniesol zväčša videoklipy interpretov, ktorí na rok 2015 avizujú album, no zatiaľ ho nevydali. Fanúšikovia tak môžu ochutnať novinky od Hurts, Years & Years, Shury, Foxes a Lianne La Havas, popri nich sa objavili aj videá od Tinashe, Stevea Aokiho s Linkin Park a Marka Ronsona.

Anglické synthpopové duo Hurts zverejnilo videoklip k piesni Some Kind of Heaven. O réžiu novinky, v ktorej spevák Theo Hutchcraft beží pred autom a prezentuje skladbu spolu s kolegom Adamom Andersonom na večierku, sa postaral Chino Moya (St. Vincent - Digital Witness). Pieseň sa bude nachádzať na albume Surrender, ktorý skupina plánuje vydať 9. októbra. Štúdiovka ponúkne desať skladieb, pričom deluxe edícia bude o tri piesne bohatšia. Na nahrávke spolupracovali aj Ariel Rechtshaid (Madonna, Charli XCX) a Stuart Price (Example, Take That). 


Synthpop je blízky aj trojici Years & Years, ktorá sa pripravuje na vydanie svojho debutového albumu Communion. Ten by mal uzrieť svetlo sveta už 10. júla a hoci pred dvomi týždňami ponúkli videoklip k singlu Shine, nepriečia sa hneď vydať ďalší. Skladba Foundation má nielenže netradičnú štruktúru, keďže jej chýba refrén, ale vďaka vizuálu aj mystickú atmosféru. O tú sa postaral režisér Fred Rowson. Frontmana Ollyho Alexandra zobrazil ako pochovávaného, ktorý vstáva z mŕtvych.


Trochu nadprirodzena v prírode využíva aj nováčik na scéne, speváčka Shura. Britku ruského pôvodu sme vám predstavili ešte v januári v rámci zoznamu 25-ich najsľubnejších talentov tohto roka. Doposiaľ neznáma speváčka počas uplynulých mesiacov zaujala hudobný priemysel natoľko, že ju čakajú nielen vystúpenia na festivaloch Latitude a Festival No. 6, ale tiež aj samostatné turné po Veľkej Británii pozostávajúce z ôsmich zastávok. K lepšej propagácii jej dopomohol aj nový singel White Light, ktorý predstavila začiatkom júna. Videoklip s jej bratom - dvojčaťom v hlavnej úlohe opisuje lásku medzi nenápadným mimozemšťanom a ženou ľudského pôvodu. Kým klip k prelomovému hitu Touch si režírovala plavovlasá speváčka sama, o toto audiovizuálne dielo sa postaral Noel Paul (Lily Allen - Air Balloon) z tímu That Go.


Novú štúdiovku tento rok plánuje aj Louisa Rose Allen známa pod pseudonymom Foxes. Odkedy v roku 2013 vydala svoj debut Glorious zažívala naozaj veľké úspechy - za duet s dídžejom Zeddom s názvom Clarity získala v roku 2014 Grammy a o pár mesiacov na to vyrazila na turné s Pharrellom Williamsom ako jeho predskokanka. Body Talk je rozchodovkou s nádychom funkovej nostalgie kríženej s elektrom. Videoklip režírovala Virgili Jubero a 26-ročnú speváčku vystavila tancovaniu na benzínovej pumpe.


Lianne La Havas sa vám zapáčila, keď sme vám ju ponúkli ako alternatívu voči Britney Spears. Folková a soulová speváčka pochádzajúca z Veľkej Británie pripravuje tento rok nasledovníka svojho debutu Is Your Love Big Enough? (2012). Predchádzať mu mal singel Unstoppable a teraz aj What You Don't Do. Oba vizuály majú spoločnú jednoduchosť a bezdejovosť hudobných snímok, pričom tento raz sa o video režisérsky postarali Leila a Damien de Blinkk. Štúdiovka s názvom Blood vyjde 31. júla.


Tinashe už má svoj debut tiež za sebou. Vydala ho minulý rok pod názvom Aquarius. Z neho vytiahla aj trip-hopoidný singel Cold Sweat. Príslušný videoklip je minimalistický a je v ňom na čiernom pozadí len 22-ročná speváčka, ktorá začala so svojou kariérou už vo veku troch rokov. Pôvodne bola modelkou a herečkou a až neskôr sa pridal spev. Zaujímavosťou je, že v rokoch 2008 až 2009 zosobňovala v seriáli Dva a pol chlapa priateľku Jakea, synovca Charlieho Harpera (Charlie Sheen).


Dystopicky a beznádejne poňal Dan Packer, dvorný režisér Stevea Aokiho, dídžejovu spoluprácu s Linkin Park. Hudobná snímka k skladbe Darker Than Blood sa sústreďuje okolo päťročného chlapca náramne pripomínajúceho práve Aokiho. Ten putuje naprieč neznámym vírusom otráveným svetom a hľadá protilátku. Medzitým sa electro-houseová hviezda spolu s Mikeom Shinodom z Linkin Park snažia nájsť správny vzorec na odhalenie látky, ktorá zachráni svet. Singel pochádza z druhej časti albumu Neon Future, ktorú Aoki vydal v máji tohto roka.


Tento týždeň nelenil ani Mark Ronson a zo svojho Uptown Special (2015) vyslal do sveta ďalší singel. Po Uptown Funk, kde s Brunom Marsom definovali novú vlnu trendov v pop music, a Feel Right s raperom Mystikalom, ide dobýjať rebríčky a ušné bubienky piesňou I Can't Loose. V novom videoklipe mu sekunduje čerstvo objavená speváčka Keyone Starr, ktorú stretol počas putovania po Amerike spolu s Jeffom Bhaskerom, dvorným producentom Kanyeho Westa. Spolu vystupujú v čínskej štvrti, keď sa zrazu strhne tanečná bitka medzi dvomi skupinami. Svojou hrou na trombóne ich však prebije jazzový hudobník Trombone Shorty známy aj slovenskému publiku z Bratislavských jazzových dní (2010) či festivalu Pohoda (2011). 


Autor: Marek Majzon (text o Hurts: SITA)
Foto: Facebook.com/hurts