Pred reštauráciou a barom Rainbow Bar & Grill v kalifornskom meste West Hollywood osadili bronzovú sochu speváka a basgitaristu kapely Motörhead Lemmyho Kilmistera. Pamätník v životnej veľkosti sa podarilo zhotoviť vďaka hudobníkovým fanúšikom, ktorí naň vyzbierali prostredníctvom online kampane vyše 22-tisíc dolárov.

Na sochu, ktorá stojí pred Lemmyho obľúbeným podnikom na Sunset Strip, sa prišli v deň odhalenia pozrieť desiatky jeho fanúšikov a blízkych vrátane priateľky Cheryl Keuleman a dlhoročného manažéra Todda Singermana. Jej autorom je losangeleský umelec Travis Moore, ktorý ju spolu s približne dvadsiatimi ľuďmi vyrábal päť mesiacov.



Lemmy Kilmister zomrel 28. decembra v Los Angeles, len štyri dni po 70. narodeninách. Skonal v dôsledku agresívnej rakoviny prostaty, o ktorej vedel iba dva dni. Po úmrtí hudobníka Motörhead ukončili činnosť. Na hudobnej scéne sa pohybovali od roku 1975 a na konte majú 22 štúdioviek.

Medzi ich najznámejšie skladby patria aj Motörhead, Overkill, Bomber či Iron Fist. Poslednú zostavu kapely tvorili Ian Fraser "Lemmy" Kilmister (spev, basgitara), Phil "Wizzö" Campbell (gitara, vokály) a Mikkey Dee (bicie). Motörhead sa umiestnili na 26. priečke v rebríčku 100 najlepších hardrockových interpretov histórie podľa televízie VH1.

Zdroj: SITA (bbc.com, archív)
Foto: Facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Motörhead