Írska speváčka Sinéad O'Connor konvertovala na islam. 51-ročná hudobníčka o tom informovala na Twitteri, pričom o svojom rozhodnutí napísala, že je "prirodzeným záverom cesty každého inteligentného teológa" a že "všetko štúdium náboženských textov vedie k islamu".

V súvislosti s konvertovaním na islam si zmenila krstné meno na Shuhada'. Po novom sa teda volá Shuhada' Davitt, keďže už vlani si zmenila meno na Magda Davitt. Na Twitteri sa v noci na dnes poďakovala moslimom za podporu. Pár dní predtým sa s fanúšikmi podelila o video, v ktorom spieva azán - islamské zvolávanie na modlitbu. Krátke video so speváčkou zverejnil na Twitteri aj írsky imám Umar al-Qadri. Rodáčka z Glenageary v ňom odrieka islamské vyznanie viery.

Ako pripomína spravodajský portál BBC, nie je to po prvý raz, čo sa Sinéad O'Connor verejne vyjadrila o náboženstve. V roku 1992 vyvolala kontroverziu, keď počas živého vystúpenia v americkej televízii roztrhala fotografiu pápeža Jána Pavla II. O sedem rokov ju zase nezávislá katolícka skupina Írska ortodoxná katolícka a apoštolská cirkev vysvätila v Lurdoch za kňažku.

Sinéad Marie Bernadette O'Connor zaujala verejnosť už počas 80. rokov minulého storočia, a to vďaka debutovému albumu The Lion And The Cobra (1987). Celosvetovú slávu jej však priniesla v roku 1990 coververzia Princeovej skladby Nothing Compares 2 U. Hit bol súčasťou jej druhej štúdiovky I Do Not Want What I Haven't Got (1990), na ktorú postupne nadviazala nahrávkami Am I Not Your Girl? (1992), Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000), Sean-Nós Nua (2002), Throw Down Your Arms (2005), Theology (2007), How About I Be Me (And You Be You)? (2012) a I'm Not Bossy, I'm The Boss (2014).

V posledných rokoch jej počínanie vyvoláva množstvo kontroverzie a obavy o jej zdravie. V novembri 2015 sa na Facebooku rozlúčila s fanúšikmi s tým, že plánuje spáchať samovraždu. Minulý rok v lete zase na sociálnej sieti zverejnila 12-minútové video s depresívnou spoveďou, po ktorej ju hospitalizovali.


Zdroj: SITA (bbc.com, archív), Hudba.sk edit
Foto: Twitter.com/MagdaDavitt77

Súvisiaci interpreti: Sinéad O'Connor