Livin' Blues patrí k festivalom s dlhoročnou tradíciou. V rámci 25. ročníka, ktorý sa uskutoční 18. marca v petržalskom Dome kultúry Lúky, dostane štedrý priestor domáca scéna, prídu však aj špičkoví hudobníci z Maďarska a vzácny americký hosť.

Najviac hudobníkov na pódiu prinesie koncert skupiny P. P. Band. Zišli sa v nej známi bluesoví gitaristi Martin Výboch, Miroslav Suchoň, Martin Ferenčík, Pišta Lengyel, basgitarista Peter Šaranský, klavirista Alexander Rigó, bubeník Tomáš Hudák a v neposlednom rade hráč na ústnu harmoniku Erich "Boboš" Procházka. Kvantita v zostave sa určite prejaví aj v kvalitnej interpretácii štandardov a autorských piesňach.

Kapela Žalman Brothers Band nabrala inšpiráciu v slávnej southern-rockovej formácii The Allman Brothers Band. Mimochodom, bolo to práve na Livin' Blues, kde vznikla jej nová zostava, ktorá vyprofilovala ich súčasný zvuk a piesne v slovenskom jazyku. Tie sa nachádzajú na nahrávke Som, kto som spred dvoch rokov.

Na festival zavíta aj prvá dáma slovenského blues Silvia Josifoska. Po spolupráci s marockými hudobníkmi Manco Group pokračuje so svojím hlavným projektom Blues Laboratory, v ktorom spája žánre blues, soul, funk, jazz a rock. Založila ho s dlhoročnými kolegami, gitaristom Ivanom Tomovičom a Pištom Lengeyelom hrajúcim v tomto projekte okrem gitary aj na drum box. Na publikum čaká v ich programe okrem štandardov aj improvizovanie a experimentovanie so zvukom skrz rôzne efekty a loopy.


Na Livin' Blues vystúpi i samotný prezident Slovenskej bluesovej spoločnosti Ján Litecký-Šveda, na svoje si počas jeho vystúpenia prídu milovníci blues aj rock'n'rollu. Tanečnejšiu podobu bluesovej hudby zase prinesú Bluesweiser. Doboví pamätníci zlatej éry slovenského blues, hrajúci ešte na sklonku osemdesiatych rokov, prešli od akustickej podoby až po súčasné elektrické štádium. Šéfom tejto kapely je skladateľ, textár, spevák a gitarista Juraj "Dura" Turtev.

Špičkový maďarský blues aj vzácny hosť z USA

Zahraničie bude na tohtoročnom ročníku reprezentovať štýlová skupina z Budapešti Mojo WorKings. Kapela hrá zmes tradičného blues, country, popu a beatu. Jej členmi sú János Horváth (spev, akustická gitara, stompbox), Imre Olivér Honfi (spev, elektrická gitara, didley-bow), Csaba Pengö (kontrabas), István Mezöfi (bicie) a famózny hráč na fúkacie harmoniky Tamás Szabó. Jeho sóla strhávajú poslucháčov k spontánnemu potlesku a navyše má silný a zvučný hlas.

Headlinerom 25. ročníka Livin' Blues bude 18. marca americký gitarista Lord Bishop - záhadný, charizmatický, takmer dvojmetrový obor z newyorského Bronxu. Jeho kariéra je bohatá. Nahral počas nej viac ako desiatku albumov a odohral viac ako tritisíc koncertov v 44 krajinách sveta. Jeho fanúšikmi sú napríklad Johnny Winter či kapela Living Colour. Energická podoba blues rocku s obrovskou charizmou jej predstaviteľa. Na bratislavskom koncerte ho budú sprevádzať basgitarista Gab "Vela" Velazquez a bubeník Duda "The Bricklayer" Jow.  

Redakciu Hudba.sk informovala Alexandra Illéšová z Kultúrnych zariadení Petržalky v Bratislave.  

Foto: PR