Kvalitného rapu s dospelými textami je u nás ako šafranu, no jeho fanúšikovia si počas tohtoročnej jari prídu na svoje hneď dvakrát. Ústrednou postavou jedného turné je Vec, s ktorým na cesty okrem Škrupa vyrazia aj Tono S. a Joe Trendy. Kratšiu koncertnú šnúru chystajú Modré Hory, no o to výnimočnejší je ich parťák - americký raper Sims.

Vec odštartuje slovenské turné k EP minuloročnej nahrávke Domáce potreby 7. apríla v Banskej Bystrici. Nasledovať budú koncerty v Liptovskom Mikuláši, Prešove, Trenčíne, Nitre, Bratislave, Prievidzi, Dubnici nad Váhom, Žiline a napokon 6. mája v Trnave. Na koncertoch si fanúšikovia budú môcť exkluzívne kúpiť štýlové retro tričká s vizuálom à la Domáce potreby a samozrejme podpísaný vinyl.

40-ročný "otec scény", vlastným menom Branislav Kováč, patrí k najskúsenejším raperom, producentom a dídžejom v Česko-Slovensku. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia pôsobil v skupine Trosky, s ktorou v roku 1997 vydal eponymnú štúdiovku. Ako sólový interpret debutoval v roku 2005 albumom Dobré ráno, po ktorom nasledovali Funkčný veterán (2008), Funkčné remixy (2009), Stereo farbo slepo (2012) a spomínané Domáce potreby.

Nahrávka, ktorá vyšla pred Vianocami netradične len digitálne a na desaťpalcovom vinyle, je intímnou sondou do jeho života v ostatných rokoch, pričom sa nepokúša fascinovať tínedžerov, ale dokázať, že aj štyridsiatnici môžu mať radi rap. Na turné predvedie spolu so Škrupom úplne novú šou pozostávajúcu z koncertných verzií aktuálnych trackov a samozrejme klasických hitov. Po koncerte návštevníkov čaká ešte DJ set v podaní tejto dvojice.

Hosťom celého turné bude Anton Suchota, známy pod umeleckým menom Tono S. Člen rapového zoskupenia Gramo Rokkaz Team je známy originálnymi a vtipnými zvratmi vo svojich textoch, tzv. punchlines. Na svojom konte má už tri sólové albumy - Univerzálny hráč, Návraty a Fičúringy - a spoločne s Gramo Rokkaz sa podieľal na ďalších dvoch. Jednotlivými večermi bude sprevádzať moderátor a redaktor ArtAttacku Joe Trendy, ktorého ste mohli vidieť dva roky po sebe pri moderovaní rôznych aktivít na Grape festivale a počuť v rádiovej show Príjmi #cveng spolu so Škrupom a Michalom Nemtudom. Spíker, ktorý vyhral bratislavské kolo Hviezdoslavovho Brooklynu a momentálne chystá vlastnú show, sa nechal sa počuť, že na turné prekvapí zopár stand-up vsuvkami šitými na mieru.

Termíny turné:

7. 4. - Banská Bystrica, Záhrada CNK
14. 4. - Liptovský Mikuláš, Diera do Sveta
15. 4. - Prešov, Wave Klub
21. 4. - Trenčín, Lúč
22. 4. - Nitra, Nájomná jednotka 210
27. 4. - Bratislava, KC Dunaj
28. 4. - Prievidza, Rave Klub
29. 4. - Dubnica nad Váhom, Doors Pub
30. 4. - Žilina, Stanica Záriečie
1. 5. - Košice, Tabačka
6. 5. - Trnava, Art Club


Americký raper Sims a slovenská skupina Modré Hory absolvujú v apríli krátke turné, v rámci ktorého odohrajú štyri koncerty za štyri dni. Najskôr sa predstavia 9. apríla v košickom komplexe Kasárne/Kulturpark, o deň neskôr v bratislavskej Fuge a nasledovať budú koncerty v Brne a Prahe. Vystúpenia budú zároveň súčasťou Simsovho európskeho turné k albumu More Than Ever (2016), ktoré odštartuje 1. apríla v Londýne. V rámci neho vystúpi napríklad aj 7. apríla vo viedenskom bare Rhiz a o deň neskôr v budapeštianskom klube Dürer Kert.

Sims, celým menom Andrew Sims, pochádza z Minnesoty a na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2001, keď spoluzakladal skupinu Doomtree. S ňou vydal štúdiovky Doomtree (2008), No Kings (2011) a All Hands (2015). Ako sólový interpret má na konte albumy Lights Out Paris (2005), Bad Time Zoo (2011), spomínaný More Than Ever a štyri EP nahrávky.

Modré Hory sú na scéne už desať rokov. Bene a Lyrik sa dali pod týmto názvom dohromady v roku 2007, často spolupracujú aj hudobníci Roland Kánik a Marián Jaslovský či producenti Peko a Karaoke Tundra. Ich debutový eponymný album vyšiel v roku 2008, ešte predtým ponúkli mixtape Dobré slohy a EP nahrávku Posledný román pre mužov. O rok neskôr vydali Dobré slohy 2 a v roku 2013 druhú štúdiovku s názvom Big Beat. Vlani uviedli na trh knihu Dobré slohy. Tento mesiac vydali nové EP Byť generation a absolvovali spoločné turné s americkou speváčkou Aby Wolf.

Sims a Modré Hory - slovensko-české turné:

9. 4. - Košice, Kasárne/Kulturpark
10. 4. - Bratislava, Fuga
11. 4. - Brno, Kabinet Múz
12. 4. - Praha, Café v lese


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA)
Foto: Milan Vagač / Adam Šakový

Súvisiaci interpreti: Vec