Formácia Led Zeppelin onedlho vydá reedíciu prvých troch albumov, ktoré kedy nahrala. Legendárne nahrávky Led Zeppelin, Led Zeppelin II a Led Zeppelin III budú vydané v rozšírených verziách a doplnené o dosiaľ nevydaný materiál.

Nové verzie albumov sa objavia na trhu už 3. júna a kapela ich vydaním odštartuje rozsiahly projekt, v ktorom postupne v chronologickom poradí zreeduje všetkých deväť svojich štúdiových nahrávok. Všetky albumy budú pod dohľadom gitaristu a producenta Jimmyho Pagea zremastrované, pričom kapela sľubuje aj premiérové zverejnenie najrôznejšieho materiálu a dosiaľ nevydaných živých záznamov.

Každý album vychádza v niekoľkých formátoch. K dispozícii budú štandardné CD s remastrovanou nahrávkou, ďalej rozšírená 2-CD verzia. Pre záujemcov budú pripravené aj vinylové formáty - 180g vinyl s replikou pôvodného obalu alebo deluxe 3-LP verzia obsahujúca i bonusové nahrávky. Najväčším fanúšikom bude určený Super Deluxe komplet obsahujúci LP aj CD disky a viac ako 70-stranovú knihu s nezverejnenými fotografiami. Prvých 30-tisíc kompletov bude očíslovaných.


Prvý album Led Zeppelin vyšiel v roku 1969. Chystaná rozšírená verzia bude navyše obsahovať záznam koncertu z Paríža, ktorý sa uskutočnil 10. októbra 1969 v Olympia Theatre. Album Led Zeppelin II vyšiel sedem mesiacov po eponymnom debute v októbri 1969. V rozšírenej verzii budú aj alternatívne mixy piatich skladieb z albumu, základy piesní Thank You a Living Loving Maid (She's Just A Woman) a dosiaľ nevydaná skladba La La.

Platňa Led Zeppelin III vyšla v októbri 1970 a je šesťkrát platinová. Bonusový disk ponúkne sedem skladieb v rôznom štádiu rozpracovania a tri nezverejnené kompozície: Jennings Farm Blues, Bathroom Sound (inštrumentálna verzia Out On The Tiles) a bluesovú klasiku Keys To The Highway/Trouble In Mind.

Led Zeppelin boli na scéne od roku 1968. Počas nasledujúcej dekády sa stali jednou z najvplyvnejších a najúspešnejších kapiel na svete. Ich nahrávky patria k najoslavovanejším v rock'n' rollovej histórii. John Bonham, John Paul Jones, Jimmy Page a Robert Plant predali pod hlavičkou Led Zeppelin viac ako 300 miliónov albumov. Formácia bola v roku 1995 prijatá do Rock'n'rollovej siene slávy, v roku 2005 obdržala Grammy za prínos hudbe a v januári 2014 dostali Led Zeppelin cenu Grammy za živú nahrávku Celebration Day.


Zdroj: TASR
Foto: Atlantic Records

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin