Skupinu Modus, ktorá je na scéne už viac ako 55 rokov a patrí medzi najzásadnejšie kapely v histórii slovenskej populárnej hudby, začiatkom mesiaca postihla smutná udalosť. Do umeleckého neba odišiel jeden z jej zakladateľov, bubeník Ľubo Stankovský, známy pod prezývkou Kyslík.

Skupina Modus, ktorá v minulom roku svojich priaznivcov potešila sviežou novinkou Nehovor mi, pripravuje nový album, na ktorom sa chcel vo väčšej miere podieľať aj Ľubomír "Kyslík" Stankovský, avšak zdravotný stav mu to už neumožnil. Bubeník a spevák zomrel 8. marca vo veku 72 rokov, čím kapela prišla o svojho najdlhšie pôsobiaceho člena. Ako spomienku naňho Modus vydáva novú verziu legendárnej skladby Ty, ja a môj brat, širokej verejnosti známej pod názvom Sklíčka dotykov.

Osudová pesnička

Tak ako pôvodný hit z roku 1984, aj novú verziu naspieval práve Stankovský. Stala sa tak jeho úplne posledným speváckym počinom. Ak by ste hľadali príklad osudovej pesničky umelca, "Sklíčka" sú pre Kyslíka presne takou skladbou. Až po jeho smrti vznikol v nahrávacom štúdiu Jana Baláža videoklip, ktorý bol v postprodukcii doplnený o spomienkové zábery na zosnulého hudobníka.

"Sklíčka sú bez debaty jednou z najúspešnejších a najikonickejších skladieb v celej histórii Modusu a aj na koncertoch vidíme, že u publika majú aj po rokoch stále obrovský ohlas. Pri príprave pesničiek na nový album sme sa s Ľubom rozprávali, že by nebolo zlé spraviť novú a inú verziu, ktorá by skladbu opäť mohla posunúť k ďalšej generácii poslucháčov. A tak sme skladbu prearanžovali, nahrali v pomalšom tempe a vniesli do nej jemne melancholickú atmosféru," hovorí ku vzniku novej verzie piesne jeden z členov aktuálnej zostavy Modusu, spevák a gitarista Juraj Zaujec.

Kolobeh musí ísť ďalej

Jano Baláž, ktorý patrí spolu s Kyslíkom k zakladajúcim členom legendárnej kapely, si na zosnulého spoluhráča a kamaráta zaspomínal takto: "Boli sme obaja v roku 1967 pri tom, keď Modus vznikal a bol som s ním do posledných chvíľ aj teraz v nemocnici. Jedno z jeho želaní bolo, že kolobeh musí ísť ďalej a máme pokračovať. A tak symbolicky touto novou verziou Sklíčok štartujeme ďalšiu etapu v dlhej histórii Modusu a verím, že Ľubo nám tam zhora bude fandiť a držať palce."

Skupina Modus, ktorá aktuálne pôsobí v zložení Jano Baláž, Juraj Zaujec a Pavol Bartovic, tak aj podľa želania zosnulého Stankovského pokračuje vo svojej činnosti ďalej a v najbližšom čase chystá konkurz na doplnenie zostavy. Skladbu Ty, ja a môj brat 2024 (Pocta Kyslíkovi) nájdete okrem Youtube v najbližších dňoch aj na streamovacích službách.

Aj pôvodná verzia dostala videoklip len nedávno. Vďaka textu, ktorý predbehol dobu

Autormi pesničky Ty, ja a môj brat sú Janko Lehotský (hudba) a Kamil Peteraj (text). Hoci v roku jej vydania 1984 už prichádzala doba videoklipov, obrovský hit Modusu na svoje vizuálne stvárnenie čakal takmer 40 rokov. Dostal ho až minulý rok na jeseň vďaka kampani Digitálna očista od SPP. Peterajov refrén napísaný v dobe, kedy ľudia o mobilných telefónoch ani nechyrovali, totiž znie, akoby opisoval závislosť na smartfónoch – sklíčkach dotykov, ktoré svietia v tme a pri ktorých nám celý svet niekam uniká. Samotný slogan kampane znie: "Kvôli sklíčkam dotykov nám celý svet unikol. Dajme si digitálnu očistu."

"Veľa ľudí sa nás pýtalo, čo sú tie sklíčka dotykov. Povedal by som, že je to nejaký básnický zvrat, a podľa mňa by to mali byť dotyky medzi nami," povedal vlani pri spustení kampane o pôvodnom význame pesničky Ľubomír Stankovský. Tiež si však uvedomuje nový zmysel, ktorý pesnička dostala vďaka tomu, že ľudia trávia veľa času so smartfónmi v ruke. "Je to tak, sám pozorujem, že čím ďalej, tým menej komunikujeme z očí do očí a čoraz viac komunikujeme cez technológie."

Pozrite si videoklip poukazujúci na potrebu ľudskej blízkosti, ktorý má za päť mesiacov od zverejnenia viac ako 200-tisíc pozretí.

Text: Hudba.sk (zdroj: TS – Dominik Šoltis + PR SPP)