Do programu jubilejného 10. ročníka festivalu Uprising pribudli nové, veľmi zaujímavé mená. Popri hviezdach ako Alpha Blondy, Irie Révoltés, Macka B, Congo Natty, General Levy, Foreign Beggars či Zion Train majú fanúšikovia hneď o štyri dôvody viac tešiť sa na koniec leta.

Na Slovensko v posledný augustový víkend po prvýkrát príde kultová ukrajinská formácia 5'nizza. Šialené akustické duo tvoria hudobníci Sergey Babkin a Andrey "Sun" Zaporozhets. Ich prenikavá hudba je zmesou reggae, latino, rocku a hip-hopu, ktoré prezentujú v minimalistickom folkovom štýle prostredníctvom spevu, beatboxu a gitary.

Energické duo má množstvo fanúšikov aj mimo rodnej Ukrajiny a najmä v krajinách strednej a východnej Európy sa z nich stala priam kultová záležitosť. Dvojica sa v roku 2015 po takmer desiatich rokoch dala vďaka neutíchajúcim prosbám fanúšikov znovu dokopy a vydaia prvý reunion singel I Believe In You. Až vo februári tohto roka sa však priaznivci konečne dočkali aj nového album s názvom КУ, ktorý sprevádza aj skvelý videoklip k skladbe Самолёт.


Okrem krásnych žien v publiku sa tento rok môžete tešiť aj na krásne ženy na pódiách Uprisingu. Lineup sa totiž okrem slávnych Ukrajincov rozrastá aj o tri krásne a talentované speváčky: Nattali Rize, Marla Brown a Eva Lazarus.

Svoj úplne nový album s názvom Rebel Frequency príde na Uprising 2017 predstaviť aktuálne najžiarivejšia hviezda mladej generácie reggae speváčok, Nattali Rize. Šarmantná speváčka z Austrálie očarila aj jamajské osadenstvo, kde nahráva všetky svoje piesne a spolupracuje s poprednými interpretmi súčasnej scény. Na Uprising prinesie vystúpenie plné energie a skladby s revolucionárskymi a politickými textami.


Na Zlaté piesky má v lete namierené aj Marla Brown, dcéra legendárneho jamajského speváka Dennisa Brown, prezývaného tiež "korunný princ reggae". Najmladšia dcéra zosnulej legendy sa ako tanečníčka a speváčka na scéne pohybuje už vyše 15 rokov, počas ktorých tancovala aj pre značku Adidas, zúčastnila sa olympijských hier a v roku 2015 sa dostala do semifinále Britain's Got Talent. Jamajský denník Jamaican Gleaner sa o nej vyjadril ako o mladom talente, ktorý dokáže publikum nostalgicky preniesť do čias najväčšej slávy jej otca, ktorému aj zložila pesničku Here Comes The King.


Trojicu krások uzatvára britská diva s veľkým afrom a silným hlasom, Eva Lazarus. K speváčke z Bristolu je ťažko priradiť konkrétny hudobný štýl. Pravdepodobne je pre ňu najpodstatnejší aktuálny message než zaradenie na scéne. Keby sme mali predsa len napísať žánre, ktoré vystihujú jej tvorbu, tak spomenieme drum&bass, raggajungle, reggae, hip-hop, soul či afrobeat. Objavila sa ako hosť na albume austrálskeho speváka a beatboxera Dub FX-a v skladbe Run, spolupracovala aj s prodcentmi ako Etherwood, Mr Woodnote, Danny Byrd a ďalšími. Pôsobila aj v anglickej kapele Dub Mafia, kde zastávala miesto hlavnej speváčky.


Desiaty ročník festivalu Uprising sa uskutoční 25. a 26. augusta 2017 v Bratislave na Zlatých pieskoch. Lístky sú aktuálne za 40 eur, od budúceho týždňa sa však bude cena zvyšovať. V ponuke sú aj VIP vstupenky, s ktorými máte popri množstve výhod aj možnosť osobne sa stretnúť s vybranými hviezdami festivalu. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu www.uprising.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Uprising Sveťo Moravčík.