"Punkoví romantici" z kapely Smola a Hrušky dosiahnu v roku 2017 ďalší medzník svojej hudobnej kariéry. V závere roka sa poctivo pripravujú na veľké oslavy svojich 20 rokov na scéne, počas ktorých sa stali jednou z koncertne najaktívnejších domácich kapiel. Odohrali už vyše 1000 koncertov a čoskoro k nim pridajú ďalších 20 po celom Slovensku.

Pôjde o doposiaľ najväčšie klubové turné kapely Smola a Hrušky. Prvou zastávkou bude bratislavský Ateliér Babylon, kde skupina 16. februára pokrstí svoj nový album spolu s exkluzívnymi hosťami a priateľmi. Na tento výnimočný večer prijala pozvanie aj známa hip-hopová formácia Moja Reč so živou kapelou Komplot a českí bratia zo skvelej kapely Fast Food Orchestra.

Kapela zo Spišskej Novej Vsi momentálne pripravuje špeciálny viac ako dvojhodinový koncertný program na turné. Okrem toho dokončuje v štúdiu ďalšie nové single a nové videoklipy, ktoré čoskoro predstaví svojim fanúšikom a objavia sa aj na novom albume Čiernobiely.

Od barmanov a upratovačiek na festivalové pódiá

"Keď sme začínali, bolo bežné, že na nás neprišiel žiaden divák a hrali sme len pre upratovačku alebo barmana. Prvé roky prebiehali tak, že niektoré koncerty neodohrali všetci členovia skupiny, lebo nezvládli pitný režim a radšej tancovali nahí na stole ako na pódiu. V roku 2001 sme natočili prvý klip, bodovali na prvej hudobnej súťaži Košický zlatý poklad. V roku 2003 vyšiel prvý album, natočili sme ďalšie klipy a zažili úspechy v súťažiach ako napr. Jim Beam Music. V roku 2009 prišlo nečakané finále Eurovízie (s piesňou Na čom záleží, pozn. red.) a veľký skok skupiny k poslucháčom a médiám. Potom ďalšie albumy a vypredané koncerty na turné k albumu Palec Hore či Best On. Skvelé spolupráce a single s uznávanými hudobníkmi, prepájanie žánrov, šialené turné v Čechách s kapelami Rybičky 48, UDG alebo Fast Food Orchestra," približuje v skratke históriu kapely frontman Jozef "Spoko" Kramár.

"Ani sme si neuvedomovali, ako beží čas a dostávame sa cez hranicu miliónov pozretí našich klipov či prekročení magickej hranice 1000 odohraných koncertov až po súčasnosť, keď sme headlinermi na festivaloch a veľkých akciách. Veľmi sa teším na turné k 20 rokom a verím, že ľudia ocenia našu energiu a lásku, ktorú do toho dávame a že nám to vrátia. Turné bude výnimočné tým, že program koncertov bude pozostávať z troch častí. V prvej časti odohráme celý nový album, v ďalšej unplugged a zavŕšime to výberom najlepších skladieb. Vyše dvoch hodín novej show Smola a Hrušky, skladby, ktoré sme nikdy nehrali, aj tie, ktorým sa na festivaloch nedostáva priestor. Tešíme sa na spoločnú oslavu s našimi fanúšikmi, ďakujeme im za dlhoročnú podporu a sami sebe ďakujeme, že sme sa nerozpadli a že sme to v zdraví vydržali. Smola nám priniesla šťastie a Hrušky chuť pokračovať ďalších 20 rokov," dodáva s úsmevom.


Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte šesť albumov: Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), živák Lajfka (2010), Palec hore (2012) a Best On 1997-2015 (2015). Okrem toho vydala DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010) a najnovšie CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016).

Medzi najznámejšie skladby skupiny patria - Mary, Honey Honey (feat. Zdenka Predná), Matura, Fajčiť treba (feat. DNA), Profesor lásky, Čierny Biely, Televízne noviny, Za rodinu, Lovesong, Tangá, Analog Digital, Na čom záleží, Pridaj si ma, Som na*ebaný, Hit či Svokra. Ich najnovším singlom je skladba skladba Kurmi s Mariánom Čekovským.

Lístky na 20 rokov tour si môžu fanúšikovia zakúpiť v sieti Predpredaj.sk. Albumy a nový merch kapely nájdete v oficiálnom shope kapely na webe smolaahrusky.sk alebo priamo na každom koncerte.

Smola a Hrušky - 20 rokov tour 2017:

16. 2. - Bratislava, Ateliér Babylon - krst albumu (+Moja Reč a Komplot, Fast Food Orchestra) 
17. 2. - Trnava, City Club (+Fast Food Orchestra) 
18. 2. - Nové Mesto nad Váhom, klub Za Rampami 
24. 2. - Žilina, Kolečko Klub 
25. 2. - Púchov, Queens Pub 
10. 3. - nitra, Music A cafe (+Marián Čekovský) 
11. 3. - Ružomberok, Nové Korzo 
17. 3. - Trenčín, Piano Club (Boy Wonder a General Foxx) 
18. 3. - Prievidza, Rave Club 
22. 3. - Banská Bystrica, V-Club 
24. 3. - Prešov, Safe Music Club & Coffee 
25. 3. - Humenné, Nostalgia Music Pub 
31. 3. - Zvolen, Dom kultúry ŽSR
7. 4. - Bardejov, Rock Cafe 
8. 4. - Martin, Mestská Scéna 
15. 4. - Handlová, Sound City Pub 
16. 4. - Námestovo, Baron Pub  
21. 4. - Košice, Collosseum 
22. 4. - Poprad, Rock Fabric 
29. 4. - Spišská Nová Ves, Semafor - krst albumu (+Duo Miroslav a Drahomíra)

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Smola a Hrušky Martin Hlavatý. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/smolaahruskyparty.

Foto: Katarína Orešanská

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky