Už po druhý raz organizuje Sziget festival súťaž pre slovenských a českých hudobníkov. Víťaz bude koncertovať na Szigete, jednom z najlepších a najväčších európskych festivalov. Ten sa uskutoční od 10. do 17. augusta a už teraz sú potvrdené mená ako Sigúr Ros, MØ, Bastille, Bloc Party alebo Chvrches.

Jednou ranou na Sziget je názov súťaže, ktorá už po druhý rok predstavuje pre slovenských a českých hudobníkov šancu zabojovať o koncert na tomto prestížnom festivale. Kapela Ghost of You, víťaz vlaňajšieho premiérového ročníka, svoju šancu využila naplno. "Vidím Jednou ranou na Sziget ako jednu z mála súťaží, ktorá kapele môže naozaj pomôcť. Nepotrebuješ zadarmo hodiny v štúdiu, ale koncert vonku na veľkom pódiu. Sziget pre nás nebol len super koncert, ale aj dlhotánsky večierok, ktorý nám dosť jasne ukázal, že i v zahraničí máme dvere otvorené. Stačí prísť a zazvoniť," chváli rozhodnutie kapely zapojiť sa do súťaže člen skupiny Michal Janík. Do prvého ročníka sa zapojilo až 128 českých a 82 slovenských kapiel, vo finále naše farby reprezentovali mladí Nitrania Fresh Out Of The Bus.

Pre začínajúce, resp. rozbiehajúce sa kapely je pritom zaujímavá nielen výhra - koncert na festivale Sziget - ale aj finálové koncerty, ktoré tento rok prebehnú v troch krajinách. Pribudne totiž vystúpenie finalistov na "neutrálnej pôde" - 5. mája v Budapešti v známom klube A38 , ktorý je pravidelne dejiskom koncertov zahraničných hviezd. Ďalšie dva koncerty sa budú konať v Prahe (Rock Café, 6.5.) a Bratislave (KC Dunaj, 28.4.). Šanca pre slovenskú kapelu bude oproti prvému ročníku vyššia, keďže finalisti budú len dvaja - jeden z ČR a jeden zo Slovenska. Minulý rok boli vo finále dve české a jedna slovenská skupina, a rovnako boli rozdelené i koncerty - okrem Prahy a Bratislavy hrali finalisti aj v Brne. České skupiny tak mali pravdepodobne výhodu, keďže o víťazovi rozhodli návštevníci koncertov.

Priebeh súťaže

Do súťaže sa aj tento rok môžu prihlásiť interpreti s trvalým pobytom v Slovenskej alebo Českej republike, alebo kapely, ktorých členovia spĺňajú túto podmienku na 75 percent. Pre zapojenie sa je potrebné do 29. februára poslať na emailovú adresu soutez@szigetfestival.sk email, ktorý bude obsahovať názov kapely, link na jednu vlastnú skladbu (Youtube alebo Soundcloud), odkaz na webovú stránku/prezentáciu a kontakt na zodpovedného zástupcu kapely.

Finalistov vyberie najneskôr do 10. marca porota, ktorú tvoria hudobní novinári a odborníci pôsobiaci v hudobnom biznise z Českej republiky, Slovenska a Maďarska. Celkového víťaza potom určia návštevníci finálových koncertov. Každý návštevník koncertu s platnou kúpenou vstupenkou môže na danom koncerte hlasovať za svojho favorita. Hlasy jednotlivých kapiel sa spočítajú, zvíťazí kapela s najväčším celkovým počtom hlasov zo všetkých troch odohraných koncertov. Vyhlásenie víťaza súťaže prebehne krátko po poslednom finálovom koncerte - 6. mája v pražskom Rock Café.

Časový harmonogram súťaže: 
- zaslanie prihlášok do 29. februára - soutez@szigetfestival.cz
- 1. - 10. marca - porota vyberie jednu finálovú kapelu z Českej republiky a jednu zo Slovenska
- koncerty finalistov:
28. 4. - Bratislava, KC Dunaj
5. 5. - Budapešť, klub A38 
6. 5. - Praha, Rock Café - vyhlásenie víťaza

Bližšie podrobnosti o súťaži Jednou ranou na Sziget nájdete na stránke www.szigetfestival.sk/_/sa. Priebežne aktualizované informácie o festivale Sziget 2016 v slovenčine sledujte na stránkach szigetfestival.sk a www.facebook.com/szigetSK.

Pozrite si aftermovie zo Szigetu 2015:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Článok bol upravený redakciou.