Básnik a textár Kamil Peteraj bude mať 18. septembra 70. narodeniny. Pri tejto príležitosti agentúry Topfest a Doublehead spoločne s Jozefom "Dodom" Šuhajdom a Ľubom Belákom pripravujú špeciálny koncert. Medzi gratulantmi nebudú chýbať Karel Gott, Meky Žbirka, Robo Grigorov, Peter Nagy či Kristína.

Koncert s názvom Kamil Peteraj 70 - V slepých uličkách sa uskutoční v utorok 29. septembra v bratislavskej Incheba Expo aréne. Zatiaľ sú známe mená 23 interpretov a skupín, pričom tento počet podľa slov organizátorov ešte nie je definitívne uzatvorený. Koncert bude prebiehať na dvoch pódiách a nebudú pritom chýbať kamery RTVS.

Rátajú aj s Gombitovou

Medzi už potvrdenými účinkujúcimi sú Janko LehotskýPavol HammelKarel GottMeky ŽbirkaRobo GrigorovKristínaPeter NagyPeter LipaRobo OpatovskýFero GriglákLenka FilipováMário "Kuly" KollárMiko HladkýMária ČírováKatka Knechtová či skupiny Peter Bič Project, Olympic, Fragile, New Element aj Modus. Sólových interpretov budú sprevádzať hudobníci zo štúdiovej skupiny Štefana Bugalu.

Osobitnou kapitolou Peterajovej tvorby je spolupráca s Marikou Gombitovou. Pre ňu napísal texty všetkých pesničiek, ktoré vydala na deviatich albumoch v rokoch 1979 až 1994. Gombitová však medzi účinkujúcimi zatiaľ nefiguruje. "Mariku sme oslovili tiež, zatiaľ účasť nepotvrdila, ale dvere má stále otvorené, dá sa povedať, že do poslednej chvíle s ňou rátame," povedal pre TASR jeden z organizátorov Dodo Šuhajda.


Hammel aj Grigorov mu vďačia za veľa

"S Kamilom je úžasná spolupráca, lebo on je taký vizionár. On keď povie niečo na 300 percent a uskutoční sa z toho len 80 percent, už to je výborné. Robím s ním už 45 rokov, spolu sme napísali aj prvú pesničku Jesenné litánie z platne Zvoňte zvonky a to je rok 1967. Môžem povedať, že pripravujem nové cédečko, kde mám dve Kamilove básne a podľa jednej z nich - Z pekla šťastie sa volá - sa bude volať CD, ktoré by som rád na jeseň vydal," uviedol pre TASR spevák, skladateľ a muzikant Pavol Hammel.

"Názorovo smer boli rovnakí, na jeho textoch som nikdy nič nemenil. Skoro vždy som skladal piesne už na hotový Kamilov text. Na koncerte zahrám aj Medulienku, je totiž dosť slávna na to, aby odznela, je z roku 1970. Zaznie aj moja autorská pieseň Študentská láska, ktorú spievala Marika Gombitová. Na koncerte ju zahrá skupina Peter Bič Project," dodal Hammel.

"Kamil Peteraj mi dal do úst to, čo som chcel spievať, rozumel mi, čo ma zaujíma alebo čo ma nezaujíma, akú tému by som sám volil alebo nevolil. Dal do toho veľa času, veľa rozhovorov. Dal mi veľmi veľa, naučil ma robiť veľa vecí, keď som bol ešte úplne mladý," povedal pre TASR spevák Robo Grigorov. Ten si na utorkovom stretnutí s médiami spomenul na viaceré stretnutia v Carltone, keď mu Kamil Peteraj v priebehu rozhovoru napísal na servítku text novej piesne. "Želám mu ďalších 70 rokov," dodal Grigorov.


Kamil Peteraj, narodený 18. septembra 1945 v Bratislave, ukončil v roku 1964 štúdium na Konzervatóriu v Bratislave. Pokračoval na Vysokej škole múzických umení, odbor dramaturgia na divadelnej fakulte, ktorú ukončil v roku 1970. Po ukončení školy pracoval do roku 1980 ako dramaturg spevohry Divadla Nová scéna. Od roku 1980 je v slobodnom povolaní. Prvú báseň uverejnil v časopise Slovenské pohľady v roku 1964. Rok nato vydal prvú básnickú zbierku Sad zimných vtákov.

Texty piesní začal písať na podnet Mariána Vargu, s ktorým sa spoznal na Konzervatóriu a ktorý bol v tom čase členom skupiny Prúdy. Prvé dva texty napísal Peteraj už v roku 1968 na prvý album skupiny Prúdy - Zvoňte, zvonky. Boli to piesne Jesenné litánieDám ti lampu. Neskôr písal texty pre skupinu Modus, Mariku Gombitovú, Mira Žbirku, Roba Grigorova, Petra Cmorika či Laca Lučeniča. Najnovšie je textárom viacerých piesní speváčky Kristíny.

Z jeho pera sú okrem spomínaných aj texty hitov Keď pavúk svoje piesne dotká, Ľalia poľná, Úsmev, Dievčatá, Roberta, Ty, ja a môj brat, Kapely starnú, Ako obrázok, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, Vyznanie, Dievča do dažďa, Cena priateľov, Bosý a sám, Modlitba lásky, Ona je Madona, Po víne, Pocta Majakovskému, V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v nás, Tajnosľubná, Co bolí to přebolí, Ešte váham, Stonka či Horehronie.


Zdroj: TASR
Foto: SITA/Jozef Jakubčo