Orchester Cigánski diabli vyráža na celoslovenské turné so svetoznámou rumunskou tanečnou skupinou Gypsy Dance pod vedením Tottiho Ovidia, ktorý pôsobil v Teatro dell'Opera di Roma, Opera de Lyon i Cirque du Soleil. Šou predvedú v premiére už vo štvrtok v Bratislave a následne budú pokračovať do ďalších trinástich slovenských miest.

S tanečníkmi Tottiho Ovidia sa Cigánski diabli stretli už pred pätnástimi rokmi. "My sme o sebe vedeli už dávno, už je to aj takých pätnásť rokov, keďže sme mali v Japonsku rovnakého manažéra. Raz sme sa potom náhodou stretli na Slovensku, kde Totti a jeho tanečníci vystupovali na jednom folklórnom festivale a tam nás ten spomínaný japonský manažér poprosil, či by sme mohli dať improvizačne niečo na javisku. Tak sme šli bez skúšky na pódium a ono to malo taký úspech, že ľudia tlieskali desať minúť a nemohol nasledovať ďalší program..."

"Vtedy sme si povedali, že toto treba rozvíjať a v roku 2013 sme ich pozvali na naše turné a musím povedať, že spomedzi všetkých projektov, ktoré robíme, tento určite patrí medzi tie naj a tie potlesky sú také búrlivé - zvykneme mať chvalabohu po každom koncerte standing ovation, ale tu bolo standing ovation po každej skladbe - až sme sa trochu báli, čo bude nasledovať na konci koncertu... Som rád, že sme mohli znovu zorganizovať takúto šnúru," povedal počas tlačovej konferencie cimbalista a líder Cigánskych diablov Ernest Šarközi.

Vďaka vytlieskavaniu sú aj hudobnou súčasťou orchestra

Totti Ovidiu a jeho skupina sú vôbec prvými tanečníkmi, ktorí vyrazili v minulosti s Cigánskymi diablami na turné. "Predtým sme spolupracovali len s hudobnými hosťami a inštrumentalistami, Totti bol prvý tanečník, ktorého sme oslovili a boli sme úplne nadšení. Z nich má človek pocit, že nielen tancujú, ale tým, že aj vytlieskavajú rôzne rytmy, tak aj dopĺňajú našu hudobnú zložku. Sú tým pádom i súčasťou nášho orchestra," poznamenala prvá dáma Cigánskych diablov Silvia Šarköziová.

Ernest Šarközi počas tlačovej konferencie veľmi ocenil virtuozitu Ovidiovej tanečnej formácie. "Keď sme v minulosti spolupracovali s rôznymi folklórnymi telesami alebo s baleťákmi, tak vždy, keď sa niekam prišlo, tí tanečníci riešili, či to javisko stačí a kade pôjde svetlo. Totti a jeho skupina na rozdiel od nich dokážu zatancovať a zaujať aj na jednom metri a nepotrebujú žiadne svetelné efekty, nič iné sa tu nerieši, je to skutočne o virtuozite," podotkol cimbalista.

Nadšenie zo spolupráce neskrýval ani mladý tanečník a jeho zverenci. "Sme veľmi šťastní, že môžeme opäť spolupracovať s podľa mňa najlepšou cigánskou hudobnou skupinou v Európe a vystúpime spolu ešte v mnohých ďalších krajinách sveta. Rád by som pánovi Ernestovi poďakoval za ďalšiu príležitosť a Slovákom by som chcel odkázať, že táto šou nebude lepšia ako predošlá, táto šou bude úplná bomba, bude ešte rýchlejšia a ešte krajšia ako tá predtým," uviedol Ovidiu na margo vystúpení, ktoré podľa Šarköziho nacvičovali oddelene.

"Dohodli sme si, čo asi budeme robiť, poslali sme im nahrávky a urobili sme nejakú dramaturgiu, no musím povedať, že väčšia časť koncertov je založená na improvizácii, takže pozeráme na ľudí, na čo reagujú a keď vidíme, že nejaké prvky sa im páčia viac, tak sa zameriame na ne a dá sa povedať, že s nimi potom pracujeme celý koncert," priblížil líder orchestra. Na turné sa spolu s Gypsy Dance a Cigánskymi diablami predstaví aj mladá Vanessa Šarköziová. "Vanesska bola súčasťou tohto projektu aj v roku 2013 a bude aj teraz. Veľmi sa na to teší," povedala Silvia Šarköziová.

Po slovenskom turné plánujú hudobníci a tanečníci svoju šou na budúci rok predstaviť aj v Japonsku a Spojených štátoch.


Termíny slovenského turné show King of the Gypsy Dance a Cigánski diabli:

30. marca - DK Zrkadlový háj, Bratislava
30. apríla - Mestské kultúrne stredisko, Humenné
4. mája - Mestské kultúrne centrum, Senica
5. mája - Mestské kultúrne centrum, Štúrovo
11. mája - Dom odborov, Žilina
12. mája - Dom umenia, Košice
19. mája - Aula Beliana, Banská Bystrica
25. mája - Mestské kultúrne stredisko, Veľký Krtíš
27. mája - Mestské divadlo Actores, Rožňava
30. mája - Nitrianska galéria, Nitra
31. mája - Piano Club, Trenčín
8. júna - Dom odborov Strojár, Martin
10. júna - Mestské kultúrne a spoločenské stredisko, Prievidza
15. júna - Dom kultúry, Nové Zámky

Zdroj: SITA 
Foto: Ciganskidiabli.sk

Súvisiaci interpreti: Cigánski diabli