Presne o dva týždne, v sobotu 14. decembra, vystúpi v Bratislave na podujatí, ktoré organizuje Real Something, česká skupina Manon Meurt. O domáci support sa postará ďalšia shoegazeová kapela - Pale Clouded White. Temnejšími zákutiami sa pohybuje Aches, ktorý príde z Anglicka predstaviť čerstvé tracky z pripravovaného albumu.

Melancholický ženský vokál, zkreslené zvukové plochy, ostré gitary, príjemné basové linky a bicie - tak nejak sa dá slovne opísať tvorba štvorice Manon Meurt z českého Rakovníka. Kateřina (gitara, spev), Vojtěch (gitara), Simona (basgitara) a Jiří (bicie) spolu hrajú len niečo vyše roka, no za ten krátky čas si stihli zahrať aj ako predkapela kultových My Bloody Valentine. O tomto ich mimoriadne dôležitom vystúpení sa šíria ódy, českí fanúšikovia a kritici ich prirovnávajú aj k Ecstasy Of Saint Theresa. V Bratislave budú mať 14. decembra koncertnú premiéru.


Popové melódie, zvukové steny, utopené vokály. Zasnený shoegaze, za ktorým stoja Martin Krajčír a Adam Kobyda z The Ills a výborní muzikanti, bratia Peťo a Miloš Bulíkovci, pôsobí na domácej scéne unikátne a sviežo. Pale Clouded White si názov požičali z rovnomennej pesničky od kapely Cocteau Twins, inšpiráciu čerpajú aj od o niečo mladších M83. Naživo nehrávajú často, práve naopak. No keď hrajú, tak to stojí za to, ako dokázali aj v lete na Pohode.


Jonny Fox alias Aches je elektronický producent, v jeho tvorbe však nejde o laptopovú elektroniku, ale o živú zmes beatov, zasnených vokálov a melancholických gitarových skečov so syndrómom pódiovej hyperaktivity. Už je to ale nejaký ten piatok, odkedy Jonny naposledy hral v Bratislave, vrátil sa totiž naspäť do Anglicka, kde pripravuje a v súčasnosti už aj dokončuje svoj nový album. Ten by mal vyjsť ešte do konca roka a v sobotu 14. decembra z neho Aches niečo zahrá v bratislavskej Fuge.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Táňa Lehocká.