Dlho sa v populárnej hudbe nevyskytol taký fenomén ako je speváčka Adele a obzvlášť jej album 25. Nástupca rozchodovej 21-ky bol tak úporne očakávaný, že zvalcovala všetky rekordy, ktoré mohla. Interpretka hitu Hello sa tak navždy zapísala do histórie populárnej hudby. A to všetko v priebehu prvého týždňa vydania.

Žiadny škandalózny život či členstvo v prestížnom klube umelcov zosnulých vo veku 27 nepotrebovala britská speváčka Adele na to, aby sa veľkými písmenami zapísala do dejín populárnej hudby. Stačil jej totiž jeden rozchod, rozplakanie miliónov fanúšikov po celom svete a čakať tri roky na to, aby mala opäť čo povedať. Vďaka poslucháčskemu hladu po melanchólii interpretky hitu Rolling In The Deep tak padli všetky rekordy rovno do jej náručia. Vyzerá to teda tak, že v najbližších dekádach má pop svoju novú ikonu.


Ahoj, prišla som, videla som, zvíťazila som

Album 25 (recenzia), ktorý vyšiel 20. novembra, si podmanil svet za niekoľko dní. Prvé úspechy sa objavili už cez víkend po zverejnení singla Hello a následnom ozname o termíne príchodu novinky na pulty predajní. Podľa údajov zo štatistickej stránky Hits Daily Double sa počet predobjednávok novej štúdiovky vyšplhal v Amerike od 23. októbra do 25. októbra k číslu 200-tisíc kusov. Kolekcia ďalších srdcervúcich skladieb tak bola už dopredu "odsúdená" na predaj monštróznych rozmerov.

Malým zlomkom rekordného ťaženia bolo zdolanie hranice najväčšieho počtu legálnych stiahnutí jednej skladby. Hello sa stala historicky prvou piesňou, ktorú si v týždeň vydania stiahlo vyše milión použivateľov. Pokorila tak rapera Flo-Ridu a jeho Right Round. Hit februára 2009 si vtedy stiahlo "iba" 636-tisíc poslucháčov. Do zástupu porazených sa však musela zaradiť aj Taylor Swift. Tej to Britka vytmavila, keď videoklip z dielne Xaviera Dolana nadobudol za prvých 24 hodín 27,7 milióna videní. Je to podstatne viac ako mala "prehliadka celebrít" Bad Blood - "iba" 20,1 milióna. Pieseň Hello je pár týždňov vydaní natoľko známou, že ju spoznáte aj v tejto detskej verzii.


Rekordy padajú ďalej

Hneď, ako sa CD dostalo na pulty predajní, nikto nepochyboval o tom, že celosvetovo obľúbená Britka bude v krátkom čase na vrchole rebríčkov predajnosti. Predpoklad amerických odborníkov z hudobného priemyslu pritom rátal s počtom 2,9 miliónov predaných nosičov. Adele ich však prekvapila a toto číslo zdvihla na 3,38 miliónov len za prvých šesť dní predaja. Už dva dni predtým pokorila rekord domovskej chlapčenskej skupiny Justina Timberlakea 'N Sync a jej albumu No Strings Attached (2000). To znamená, že už 24. novembra - necelé štyri dni po vydaní - Adele s 25-kou prekonala dovtedy rekordnú hranicu 2,416 milióna predaných kópií. Zároveň je už dnes suverénne najpredávanejším albumom tohto roka v Spojených štátoch amerických.

Historické hranice komerčnej úspešnosti posúva ďalej aj vo svojej domovine. Podobným štýlom totiž poslala na druhé miesto kapelu Oasis. Bratia Gallagherovci boli hrdými kráľmi rebríčka najpredávanejších albumov v prvom týždni vydania od roku 1997, kedy vyšla nahrávka Be Here Now. Tá sa počas prvých siedmich dní dostala k vyše 696-tisíc majiteľom. Speváčka, ktorá sa vrátila po trojročnej materskej, obšťastnila svojím najnovším dielom za týždeň vyše 800-tisíc krajanov. Pre porovnanie, z albumu 21 (2011), ktorý je dnes s vyše 30 miliónmi predaných kópií celosvetovo najpredávanejším albumom 21. storočia, sa za rovnaké obdobie v Británii predalo 208-tisíc kusov.

Podľa prognóz vo zvyšku sveta by mala predajnosť albumu 25 dovedna za prvý týždeň dosiahnuť päťmiliónovú hranicu, čo tvorcovia rebríčka United World Chart (sumarizuje dáta o predajnosti albumov a singlov z celého sveta) označili za "neuveriteľný a unikátny rekord v hudobnej histórii". Nové vydanie s finálnym číslom predaja zverejnia v stredu, pre porovnanie však úplne stačí aktuálny rebríček, kde Justinovi Bieberovi na prvenstvo stačilo 863-tisíc predaných kópií.


Stredná Európa končí pri Nemecku

Vo štvrtok 26. novembra Adele oznámila, že vo februári vyrazí na 15-týždňové koncertné turné po Británii, Írsku a kontinentálnej Európe. Fanúšikovania na Twitteri nadšene privítali správu o speváčkinom turné - prvom za posledné štyri roky. Médiá zasa poznamenávali, že 27-ročná Adele zrejme prekonala strach z vystupovania pred obrovskými davmi ľudí, o ktorom sama pred určitým časom hovorila. Adele oznámila turné v krátkom videu na svojej webovej stránke. Uviedla v ňom tiež, že správy o jej strachu z vystupovania boli zveličené. 

"Ahojte, to som ja," citovala speváčka a skladateľka vlastný hit v klipe, pričom stála pred mapou Európy a Britských ostrovov. Oznámila, že sa vydá na turné a dodala: "Už sa nemôžem dočkať, kedy vás všetkých uvidím." 
Turné sa začne 29. februára v severoírskom Belfaste a skončí sa v belgických Antverpách, informovala tlačová agentúra Reuters. Ďalšie koncerty budú po celej Británii, ale aj v Írsku, Nórsku, Dánsku, Nemecku, Švajčiarsku, Portugalsku, Španielsku, Taliansku, Holandsku a vo Francúzsku. Okolité krajiny strednej Európy na zozname zatiaľ nie sú, východnejšie ako v Nemecku nekoncertovala ani na svojich predchádzajúcich šnúrach.

Autor: Marek Majzon (HitsDailyDouble.com, SITA, TheIndependent.co.uk, Mediatraffic.de)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Adele