Tri roky po neveľmi úspešnom treťom albume Some Kind of Trouble sa na hudobnú scénu vracia britský softrockový vojnový veterán James Blunt. Svoju povesť lámača ženských sŕdc určite nepokazí videoklipom k pilotnému singlu Bonfire Heart, ktorý predstavil tento týždeň.

39-ročný spevák sa v klipe preháňa po amerických cestách na dvojkolesovom tátošovi, občas zastaví a pofotí si miestnych, či podpíše pokutový bloček. Nový James Blunt totiž už nie je ten uplakaný chlapík, ktorý sa v metre platonicky zaľúbil do zadanej krásky a nevie čo so sebou. Je to rebel, ktorý si vystačí aj sám, užíva si slobodu, jazdí bez prilby, nedodržuje rýchlosť a na konci skvelého dňa žúruje s partiou kovbojov a ich žien.

Aspoň tak to vyzerá podľa videoklipu Bonfire Heart, ktorý naznačuje, že spevák chytil druhý dych. Hudobne totiž ide o veľmi vydarenú a chytľavú oslavu života, ktorá vďaka bohatým aranžmánom a povznášajúcej nálade viac pripomína tvorbu Mumford & Sons ako jeho vlastnú. Čo rozhodne nie je na škodu, keďže spomínaná kapela je jednou z najúspešnejších folkrockových kapiel na scéne. Za pozitívnu zmenu svojho zvuku sa Blunt môže poďakovať spoluautorovi a producentovi singla Ryanovi Tedderovi z kapely OneRepublic, ktorý už veľakrát potvrdil, že má nos na hity.


O najosobnejšom albume sa omylom dozvedela polovica Britov

Skladba vyjde ako singel až začiatkom októbra, dva týždne pred vydaním štvrtého albumu Moon Landing, ktorého vydanie je naplánované na 18. október. Jeho producentom je Tom Rothrock (Beck, Moby, Foo Fighters), ktorý pracoval aj na Bluntovom megaúspešnom debute Back to Bedlam (2004). Producentsky sa na nahrávke, ktorá bude obsahovať 11 skladieb, podieľajú okrem aj Steve Mac, Guy Chambers či Steve Robson.

Ako uviedol samotný spevák, nová nahrávka bude obsahovať omnoho osobnejšie texty. "Je to album o snoch, túžbach, či prvej láske. O pozeraní sa do zrkadla a a spomínaní na toho chlapca, ktorým ste boli kedysi, a vnímaní muža, ktorým ste teraz - a o učení sa byť so sebou zmierený aj napriek chybám. A aj o návrate ku koreňom a o znovuobjavení sily hudby komunikovať emócie priamo a úprimne," napísal James Blunt koncom júla vo svojom liste fanúšikom.

Kuriozitou je, že email pomenovaný "Bol by som rád, keby si bol/a prvý/á, kto bude počuť môj nový singel" nedostali len jeho priaznivci. Podľa niektorých zdrojov si ho vďaka chybe pri hromadnom odosielaní mohlo nájsť vo svojich schránkach až 50% britských používateľov internetu, medzi nimi aj mnohí neprajníci, ktorí sa vždy najviac potešili kačiciam o jeho smrti či konci kariéry. Spevák sa za chybu ospravedlnil prostredníctvom Twitteru a jeho vydavateľstvo vydalo vyhlásenie, v ktorom vysvetlilo, že hromadný email bol omylom poslaný aj užívateľom, ktorí sa prihlásili na odoberanie správ o iných interpretoch patriacich pod Warner Music.

Pieseň pre Whitney

Okrem budúceho singla Bonfire Heart predstavil James Blunt v lete aj ďalšiu novú skladbu - Miss America, ktorá je jeho poctou zosnulej speváckej ikone Whitney Houston. Ide o emotívnu baladu, ktorej témou sú pocity osobného spojenia fanúšikov so známymi spevákmi a hudobníkmi, ktoré vyvoláva neustále informovanie médií o ich životoch. Takýto pocit prežíval Blunt v prípade Houston, hoci sa s ňou osobne nepoznal. K piesni ešte v polovici augusta zverejnil video zo štúdia, v ktorom sa sám doprevádza na klavíri.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Forza Music

Súvisiaci interpreti: James Blunt