Bratislavská kapela Wine Fault nechala vyzrieť svoj hudobný rukopis a po dvoch rokoch sa vracia na slovenskú scénu s novým singlom. Tradičný noise-rockový prístup kapela v skladbe West Light obohatila o kus punku a vrátila sa k melodickému spevu, ktorý zdobil jej prvý album DNO z roku 2020.

Novinka je zaujímavá aj tým, že prvýkrát od svojho vzniku si trojica Wine Fault pozvala do skladby hosťa. Je ním Jakub Spiszak z kapely Small Town Life, ktorý pomáhal singel aj nahrávať. Samotný text skladby je ironicky inšpirovaný obrazom nedávno zosnulého Dobroslava Trnku na súde. Tlačová správa, v ktorej ho skupina v tejto súvislosti spomína, nám v mailovej schránke pristála 24. októbra, deň pred správou o jeho smrti. Aj preto sme sa s jej zverejnením rozhodli pár dní počkať.

"Keď sme prvýkrát videli v TV bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na súde, ako sedí na lavici obžalovaných a pred sebou má položenú retro aktovku s logom cigariet West, vybuchli sme od smiechu, a zároveň to bol skvelý impulz k tvorbe. Slovensko je taký 'ľahký západ'. Voľne preložené ako West Light, čo je zároveň tá najviac nefajčiteľná verzia cigariet West. Aspoň tak si to pamätáme. Máme radi veci zo západu, hlavne tie, čo sú zadarmo a občas sa aj prozápadne tvárime, ale veď všetci dobre vieme, ako to v skutočnosti je. Skladba West Light je niečo, čo by mohla hrať na palube tá kapela vo filme Titanic, keď sa loď potápala, bolo by to smiešne," hovorí spevák a basgitarista Andrej Fintora.

Kapela sa pri nahrávaní skladby už tretíkrát zatvorila v dvornom štúdiu bratislavskej nezávislej hudby PULP. O nahrávanie a produkciu sa postaral maestro Jakub Hríbik. Grafiku singla navrhol bubeník kapely Patrik Urban, autorom fotografie je Andrej Fintora. Mastering bol v réžii viedenskej vychádzajúcej hviezdy, Alexandra Vatagina. Za singlom bude nasledovať druhý album, ktorý kapela plánuje vydať ešte tento rok.

Súčasná zostava tria Wine Fault funguje od začiatku roka 2019. Na konte má dve EP nahrávky A Night at the Oprah (2019) a Oval Swing (2021) a jeden dlhohrajúci album DNO (2020). Kapela má za sebou vystúpenia na slovenských koncertoch kapiel Uniform (USA), Heckspoiler (AT), Johnny & The Rotten (AT), Storm of Sedition (CAN), Prescriptiondeath (SWE) a Human Host Body (SI). Hrala tiež na viacerých lokálnych festivaloch ako SHARPE alebo Bordel na Dunaji.

Redakciu Hudba.sk za kapelu Wine Fault informoval Patrik Urban. Správu sme upravili.