Ak je Karel Gott na českej hudobnej scéne zombie, aký ekvivalent k jeho pomenovaniu by si zaslúžila jeho kolegyňa Helena? Potom však radšej nikto nepátra.

Ak je Karel Gott na českej hudobnej scéne zombie, aký ekvivalent k jeho pomenovaniu by si zaslúžila jeho kolegyňa Helena? Potom však radšej nikto nepátra. Sú na to dva dôvody. Helenu nikto nijako neoznačí, pretože sa všetci boja jej manžela a súdnych ťahaníc. Za druhé, Helena vyzerá tak sviežo, že by jej človek hádal štyridsať.

A predsa. To číslo je pomerne správne, hoci s jej vekom nemá absolútne nič spoločné. Táto dáma je českej pop music je však už na scéne úctyhodné štyri desaťročia. Začalo to všetko víťazstvo v súťaži, kde sa hľadali nové talenty (komunistická verzia dnešnej SuperStar) a odvtedy to ide s Helenou hore vodou. A prúd Červenej rieky sa jej podarilo zdolať doslova až ku prameňu rieky Jordán, ktorým prešla bez najmenších problémov, hoci jeho vody najmä v našej malej dvoj vlasti sú príliš nebezpečné a mútne. Pri prameni načerpala vodu do Malovaného džbánku a vydala sa ďalej smerom na Ostrov pokladov. Nezastavila ju žiadna Bouřka a na cestu jej hral Klavír snú. K úspechu sa občas pretancovala a občas k tomu potrebovala doslova Sprint. To najmä po revolúcii, keď si mnohí mysleli, že jej hviezda navždy zhasla a z kariéry jej zostala iba Knížka snú. Ona však ide bez problémov ďalej, pokonala scény doslova na celom svete a aj dnes dokáže bez problémov prežiť so svojimi priaznivcami Dlouhou noc.

Helena Vondráčková je na scéne neuveriteľných štyridsať rokov. To je takmer neuveriteľných osemdesiat hitov, štyri bonusy a jedna novinka. A to všetko na tejto unikátnej skladačke, ktorá pozostáva zo štyroch do poslednej minúty naplnených CD. Nechýba žiadny hit (hoci ja by som ešte kde – tu niečo prihodil – asi také tri mi tu chýbajú, ale nevadí).Všetky už vyššie spomenuté skladby a množstvo, množstvo ďalších.

Pri počúvaní tohto CD mi akosi ani neprekáža, že Helena pred časom vydala Zlatú kolekciu, potom platinovú a teraz je tu tento výber. Práveže až toto 4CD mi príde ako unikát hodný tak veľkej dámy na českej hudobnej scéne. K jednotlivým pesničkám nie je veľmi čo dodávať. Sú to jednoducho hity. Naozaj známe, dodnes populárne, doteraz obľúbené. Klasika, ktorá ani časom nezostarla a dá sa počúvať.
Zaujímavé sú najmä bonusy, kde sa Vondráčková ponorila i do vážnej hudby, zaspievala si po japonsky, nemecky i poľsky. Takýchto unikátov má speváčka v zásobe určite viac a nebolo by na škodu, keby sa časom objavili na samostatnom CD.

Jedinou novinkou na tomto výbere je duet s Luciou Bílou (exkluzívna spolupráca dvoch najväčších rivaliek na českej hudobnej scéne – prvá a pravdepodobne asi i posledná). Spolu prespievali veľký hit Celine Dion a Barbry Straisand – Tell Him, v preklade Toužíš. A ak opomeniem text, tak je to veľmi dobré, po speváckej stránke zvládnuté absolútne bravúrne. Jednotlivé skladby sú na albume poukladané chronologicky, takže poslucháč má unikátny prehľad o Heleninej kariére.
Súčasťou projektu je „tučný“ booklet, do ktorého Helena zapožičala fotografie zo svojho súkromného albumu, čím sa do neho dostali skutočne exkluzívne snímky a „knižka“ nimi naberá na hodnote. Samotná knižka ponúka i pokec o Helene, informácie o pesničkách, vrátane autorov, roku vzniku i časomiéry. Chýbajú len texty. Inak je to komplet.

Ibaže celé toto dielko má úžasnú hodnotu a nielen pre verných fanúšikov, či zberateľov. Toto je CD určené pre každého. A Helena ním dokazuje, že ešte ani náhodou nepatrí do starého železa. A že svoj úspech si vydobyla svojimi kvalitami a nie podporou mafie, či komunistických pohlavárov, ako sa to o nej zvykne tradovať. Ona je totiž pani speváčka.

Vydavateľstvo: Universal Music (v spolupráci s vydavateľstvom Supraphon), 2005
Celkový čas: CD1: 69:59, CD2: 79:10, CD3: 78:45, CD4: 77:55
Linky: www.vondrackova.net, www.universal.cz

Zoznam skladieb:
CD 1: (1964-1969)
Ten koho ráda mám
Červená řeka
Pátá
Náramek
Hříbě
Mám ráda cestu lesní
Oh baby baby
Chytila jsem na pasece motýlka
Sumění stromů
Nedoufej
Růže kvetou dál
Vzdálený hlas
Přejdi Jordán
To se nikdo nedoví
Zpěv náš vezdejší
Časy se mění
Peříčko holubí
Úžasná láska
Horoskop
Tvá malá Jane
Proč mě nikdo nemá rád
bonus: Sonatina C dur
CD 2: (1970-1979)
Ostrovy pokladů
Miláčku
Ráj
Jsem Bůh i ďábel
Můžeš zůstat, můžeš jít
Kam zmizel ten starý song
Fanfán
Kvítek mandragory
Já a táta
Má tě rád
Malovaný džbánku
Dvě malá křídla tu nejsou
Lásko má, já stůňu
Málo mám lásky tvé
Až půjde déšt do trávy spát
Tentokrát se budu smát já
Všechno bych vzala zpět
Klusem
Když zabloudíš, tak zavolej
Elixír
Vzhůru k výškám
bonus: A Golden Treasure Island
CD 3: (1980-1989)
Jarním loukám
Každá trampota má svou mez
Léto je léto
To je štěstí
Bouřka v nás
Klavír snů
Hej ty tam
Sblížení
Nač vlastně v půli vzdávat mač
Je to malý svět
Sladké mámení
Čas je proti nám
Báječný flám
Flashdance
Nahrávám
Sprint
Absolutní krach
Ty mi vládnout máš
Svou patru přátel ještě naštěstí mám
bonus: Ein Engel der weiss was er will
CD 4: (1990-2005)
Co zmůže tvé goodbye
Knížka snů
Song hrál nám ten blázen saxofon
Vzpomínky (Kočky)
Copacabana
Nevzdám se hvězdám
More than words can say
Já půjdu dál
Tvou vůni cítím dál
To tehdy padal déšť
Dlouhá noc
Vodopád
Neuč slunce hřát
Karneval
Hádej
Archiméde
A ty se ptáš, co já
Toužíš
bonus: Malgoška

Zdroj: TS MusicServer